Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozor, prichádza Moslimské bratstvo

.ayaan Hirsi Ali .časopis .klub

Bola som presvedčenou členkou Moslimského bratstva. Bolo to v roku 1985, keď som ešte ako tínedžerka žila v Keni. O sedemnásť rokov neskôr, v roku 2002, som už bola súčasťou predvolebnej politickej kampane v Holandsku a snažila sa získať hlasy pre konzervatívcov. Tieto dve skúsenosti mi dodávajú istý rozhľad, aj keď ide o súčasnú krízu v Egypte.

Považujem za vysoko pravdepodobné, aj keď nie nevyhnutné, že Moslimské bratstvo vyhrá najbližšie voľby v Egypte, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri.
Vo volebnej kampani som sa naučila niekoľko základných lekcii: Strana musí mať politický program a víziu, ako vládnuť. Nesúhlas v strane je istou cestou k prehre. Kandidáti musia jasne artikulovať nielen to, čo chcú urobiť, ale aj to, prečo je program iných pre krajinu katastrofou. Strana musí byť začlenená v každej možnej komunite, bez ohľadu na triedu, náboženstvo alebo politické názory. A napokon, kandidáti musia voličom  ustavične pripomínať vlastné úspechy a zlyhania oponentov.

.prečo má Bratstvo navrch
Sekulárne, demokratické a ľudsko-právne skupiny v Egypte nemajú veľké pochopenie pre tieto fakty politického života. Moslimské bratstvo, naopak, rozumie minimálne trom z týchto štyroch bodov. Je pravda, že ešte nevládli. Ale majú politický program a víziu nielen po najbližšie voľby, ale aj na druhý svet. Vedia tiež Egypťanom pripomínať, prečo sú ostatné strany bezbožné, a teda prinesú katastrofu. A napokon, v egyptskej spoločnosti zapustili korene rôznymi spôsobmi, čo môže byť kľúčové.
Keď som mala 15 a považovala sa za členku Bratstva, v komunitách Pakistancov, Jemenčanov a Somálčanov žijúcich v diaspóre existovali sekulárne politické skupiny, ktoré, podobne ako moja rodina, žili v Nairobi. Organizované boli voľne, ich plány boli vágne. Svoje sny nikdy nezrealizovali.
Moslimské bratstvo malo viac než sen. S pomocou peňazí zo Saudskej Arábie vytvorili na mojej škole a v susedstve funkčné bunky. Ponúkali mimoškolské aktivity pre všetky vekové skupiny. Popritom sme sa modlili, recitovali a spoločne čítali Korán. Podporovali nás, aby sme sa stali dobrovoľníkmi, pomáhali chudobným a hlásali Alahovo posolstvo. Vytvorili charity, kde sme odvádzali desiatky a ktoré potom zabezpečovali zdravotné a vzdelávacie služby.
Bratstvo zabezpečovalo aj jediné funkčné bankové služby založené na dôvere. Zachraňovali tínedžerov z drogovej závislosti a ponúkli im zmysluplnú budúcnosť. Každý z nás mal za úlohu získavať ďalších členov. Najdôležitejšie bolo, že to oslovovalo ľudí bez ohľadu na etnikum, triedu a dokonca aj vzdelanostnú úroveň.
Je pravda, že hnutie bolo násilné, ale na Západe sme si to zvykli podceňovať.  V Bratstve sú dve školy myslenia, ale obidve sa odvolávajú na proroka Mohameda. Tí, ktorí presadzujú okamžitý džihád, spomínajú na časy, keď mal aj prorok malú armádu a dokázal poraziť presilu. Nenásilná časť Bratstva zdôrazňuje prorokovu vytrvalosť a trpezlivosť. Ide im o da´wa, presviedčanie príkladom a prostredníctvom modlitby, a gradualistický multigeneračný  proces, ako sa dostať k moci a udržať si ju. Presadzujú stratégiu taqiyyah, ktorá spočíva v ochote spolupracovať s nepriateľmi, až kým nepríde pravý čas na ich porážku alebo konverziu na islam.
Prečo sú v Egypte sekulárne demokratické sily slabšie ako Bratstvo? Po prvé, sú amalgámom rôznorodých elementov, od kmeňových lídrov cez liberálov, tvrdých marxistov až po ľudsko-právnych aktivistov. Chýba im spoločný ideologický tmel. A hlboko vnútri majú strach, že ich opozíciu voči Moslimskému bratstvu, ktoré chce nastoliť šaríju, budú masy vnímať ako odmietanie islamu. Sekulárne skupiny nedokážu zrozumiteľne povedať áno islamu a nie šaríji.
Statočnosť sekulárnych skupín, ktoré sa zjednotili za Mohamedom El Baradejom, však nemožno spochybniť. Dokázali svet prekvapiť a ozvať sa proti tyranovi. Teraz musia egyptských voličov presvedčiť, že je pre nich zlá vláda šaríje. Zelené hnutie v Iráne v roku 2009 neprotestovalo proti silnej ruke, ale proti šaríji. Obamova administratíva by im v tom mala pomôcť. Inak totiž porazili jednu tyraniu, ale nahradí ju iná.

Autorka pôsobí v American Enterprise Institute. V slovenčine vyšla jej kniha Rebelka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite