Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Preukaz totožnosti?

.zuzana Mojžišová .časopis .film

„To je tá ružová knižočka, ty môj zelený žabiačik?“ pýtal sa voľakedy vo vtipe šofér esenbáka, čo ho zastavil na ceste a chcel vidieť vodičský preukaz. Kto mal ružový preukaz, už bol nepopierateľne dospelý, kto mal zatiaľ iba ten zošitok v gumenom obale neopísateľnej farby, teda občianku, nemal celkom vyhraté, ešte ho brali ako decko. Hoci sa bránil veku primerane, čiže divoko.

Tak ako štyria hrdinovia nového filmu Ondřeja Trojana Občanský průkaz –  Petr (alias Žába), Aleš (prezývaný Básník), Venca (alias Popelka) a Dimitrij  (zvaný Genius). Štyria mušketieri, pre ktorých bolo sväté mušketierske heslo o všetkých za jedného a o jednom za všetkých. Nebolo to ľahké – v politickom a spoločenskom marazme prvej polovice nenormálnych rokov normalizácie, znásobenom u kvarteta kamarátov mládežníckym hľadaním správneho koridoru,  kde sa len ťažko nachádzajú vzory hodné nasledovania. Kde vás dospelí hlava-nehlava ženú do stáda (čo smeruje na jatky, trebárs povinnú vojenskú prezenčnú službu) a s cťou sa dá prežiť iba v ostražitej a neustálej opozícii. Veriť niekomu sa môže šeredne nevyplatiť. Neveriť nikomu, to je smutné. Čudné časy. Vďakabohu, máme ich za sebou.
Žába má rodičov, o ktorých je presvedčený, že si ich nemôže vážiť, Básnikov otčim je prorežimný papaláš, Popelkov otec večne nahnevaný smetiar, o ktorom syn dobrosrdečne utrúsi: „Je to vůl, ale není to debil,“  a Genius hrá krásne na klavíri a žije iba s ruskou babičkou, lebo rodičia zdrhli za železnú. Na uliciach striehne rotmajster  Pačes, na policajnej stanici major Pačes s nosom večne strčeným v obedári  a na chodbách školy nádejný fízel Pačes najmladší, Daněk, zvaný Bonzák. Vo vile  Geniových rodičov bývajú okupanti, občiansky preukaz je znamením príslušnosti k davu, elpéčka so západnou muzikou sú nad zlato, dlhé chlapčenské vlasy urážkou socialistického zriedenia... Takmer hermeticky uzavretý priestor. Ešteže sa dá ujsť na kopec nad domami, vykopať si odloženú fľašku a dať si čučo do nosa. A ešteže nejestvujú iba riaditeľky a iba telocvikári a ruštinárko-telocvikárky (čo sa trú o seba v tých ich pestrých syntetických teplákových súpravách), ale aj anjelská pani učiteľka Pivoňková, ochotná vysvetľovať a zahladzovať zámerné i náhodné prešľapy svojich žiakov.
Režisér (ale aj úspešný producent) Ondřej Trojan (autor napríklad  skvelého filmu Želary z roku 2003) o svojej najnovšej snímke Občanský průkaz povedal: „Prožil jsem kus totáče v pubertě, což je nutně spojené se spoustou slastných vzpomínek. A taky se spoustou buzerace a debility. Tuto zvláštní směsku jsem se snažil přenést do filmu. Film má strukturu deníkového vyprávění. Jako kdyby si hlavní hrdina poněkud nedbale zapisoval jenom ty události z jeho života mezi čtrnáctým a devatenáctým rokem, které ho silně zaujaly. Snažil jsem se film točit tak, jako kdybychom ten deník našli někde v šuplíku a zápis po zápisu jsme nafilmovali. Koneckonců, forma vyprávění Občanského průkazu byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem se pustil do jeho režie. Líbí se mi, jak se jednotlivé osudy a děje splétají z těchto útržků. Tyto střípky do sebe dost důmyslně zapadají, a tak bylo prakticky nemožné kterýkoli z nich z filmu vyhodit, aby se nám stavba nezbortila.“
Stavba sa filmárom nezrútila, drží pokope a sú v nej aj celkom komediálne či veseloherné  situácie, aj vypäto dramatické scény (povedzme tá, keď sa Popelkov starší brat vráti z vojny na opušťák), aj okamihy komornej intimity...
Boli tu Pelíšky, bolo tu Pupendo, teraz je tu Občanský průkaz. Podobný atmosférou, podobný témou, ale svojský.

Občanský průkaz. Česko/Slovensko 2010. Réžia: Ondřej Trojan. Scenár:  Petr Jarchovský (na motívy literárnej predlohy Petra Šabacha). Kamera: Martin Štrba.  Hrajú: Libor Kovář, Matouš Vrba, Jan Vlček, Jakub Šárka, Aňa Geislerová, Martin Myšička, Marek Taclík a ďalší. 137 minút.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite