Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maťko Zajko a Ajdži Sabo, bratia z Next Apache

.časopis .hudba

V roku 1994 sme začali spolu hrávať v skupine Sanyland (to je skupina, kde sme začali hrávať spolu. Naše individuálne skupinové začiatky boli skôr a inde (Ajdži: Bossa noha, Maťko: A conto a iné).

.so Sanylandom na českých hradoch
Bol to taký folkrock, alebo alternatívny folk. Prosto, folk krížený s niečím iným. Hrali sme Sanyho kompozície, on mal a vlastne doteraz má svoj hudobný svet. Koncertovali sme s ním a aj sme niečo nahrali, ale neboli z toho cédečká, len demo nahrávky. Bolo to dosť rozbehnuté, skoro každý víkend sme chodili na festivaly do Česka. To boli tie festivaly na všelijakých hradoch. Dalo by sa povedať, že kapela Sanyland bola na českej scéne etablovaná a hrali sme v nej asi tri-štyri roky.

.blues so Silviou
Popritom začala vznikať kapela Silvie Josifoskej, volalo sa to Silvia Josifoska a Mr. Band. To bol blues, alebo funky-soul-blues. So Silviou sme nahrali asi šesť vecí a Slovenská bluesová spoločnosť potom štyri z nich vydala. Hral tam okrem nás aj Dano Salontay a Roman Kraic. Bolo to veľmi príjemné a na slovenskej klubovej scéne aj objavné.

.dlhé diely a hosťovania
Popri tom sme všelikde hrali a hosťovali. Hrali a nahrávali sme s Bobošom, so Soničkou Horňákovou, s Richardom Müllerom, s Robom Grigorovom, s Petrom Lipom a s inými. Potom vznikli Dlhé diely, ešte v kvázi akustickej podobe. Dano Salontay, Šina a my dvaja. Bolo to okolo roku 2001. Nahrali sme spolu album September. Potom to už bol Longital / Dlhé diely a my sme tam len hosťovali.

.radosť so Slide & Udu
V roku 2002 sme natočili prvú dosku Slide & Udu. Je to miesto, kde môžme realizovať svoje nápady. V dvojici sa už dá urobiť nejaká hudba, v štúdiu dokážeme nasuplovať celú kapelu. Ale nie je to koncertná kapela. Sami si to financujeme, sami si to hráme. Vydali sme doteraz tri albumy. Je v tom radosť. Nikto nás k ničomu netlačí. Keď máme chuť, tak hráme, keď nie, tak Slide & Udu pokojne spí.

.energia s Jankou Kirschnerovou
Od roku 1999 som (Ajdži) začal hrať s IMT Smile a hlavne s Jankou Kirschnerovou v jej prvej kapele. Mali sme u mňa doma skúšobňu, nahrali sme album V cudzom meste. Hral tam ešte Ďuro Burian, Martin Gašpar a Martin Wittgruber. Odvtedy som sa začal živiť hudbou. Maťko bol v tom čase ešte zamestnaný v tlačiarni a „profesionálom" sa stal o päť rokov neskôr. V obidvoch prípadoch naše „sprofesionalizovanie" súviselo s Jožkom Šebom, ktorý dal všetko dohromady. S Jankou Kirschnerovou hráme už 12 (Ajdži), respektíve 6 (Maťko) rokov. Boli to rôzne obdobia a hrali sme za ten čas na rôznych miestach. Od klubových koncertov cez firemné párty až po megaprojekty s Oskarom Rózsom, alebo šnúry, ako táto posledná, ktorá bola už naozaj „výpravnejšia". V určitom období sme hrali s Jankou traja: perkusie, gitary a Martin Wittgruber na klávesoch. Niektorým Jankiným pesničkám to veľmi svedčalo. Ale aj veľké koncerty sú dobré. Cítiť tam energiu. Keď sú tým ľudia očarení, tak to cítime.

.s Bobošom v Next Apache
S Bobošom Procházkom, Pištom Lengyelom a niekedy aj s Oskarom Rózsom hrávame blues a je to pre nás veľmi dôležité. Hrávanie v kaviarni Next Apache je absolútny fenomén. Je to možno najmenšia koncertná miestnosť na svete, ale ľudí tu oslovíme priamo a silnejšie ako na veľkých koncertoch. Hráme tu každý druhý pondelok. Vidíme na ľuďoch, ktorí sem chodia, že tu objavujú hudbu. Je to svätyňa, magické miesto, ktoré má svojho ducha. Hráme tam veľmi radi. Hudba je pre nás posvätná a robíme ju najlepšie, ako vieme. Nedá sa bez nej žiť. Je to skoro ako droga.

Maťko Zajko a Ajdži Sabo / Pochádzajú z Bratislavy, Ajdži je perkusionista a bubeník, Maťko je gitarista. Ajdži je hudobný samouk, Maťko hudbu aj študoval. Hrali a hrajú väčšinou spolu: v kapele Sanyland, so Silviou Josifoskou, v Dlhých dieloch, s Jankou Kirschnerovou a len sami dvaja ako Slide & Udu. S Bobošom Procházkom hrávajú každý druhý pondelok blues v bratislavskej kaviarni Next Apache, ktorá je podľa nich magickým miestom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite