Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Antikomunizmus ako vojnový stav

.ľubomír Jaško .časopis .literatúra

Nedemokratický režim oprávňuje na aktívny odpor. Je to stav vojny, zbraňami pritom nie sú len slová a vnútorné presvedčenie. Ani v komunistickom Československu to nebolo ináč.

Reflexia komunistických čias je v česko-slovenskom literárnom svete dnes už rozmanitá. Vytrvalým súdruhom zostali agresívne výkriky v nečítaných novinách, ostatní neskrývajú výhrady rozličného druhu a intenzity. Najvýraznejšou vlnou je nostalgické spomínanie s jemnými výčitkami voči absurdnostiam doby (od nevkusnej módy, Gottových hitov, nedostatkových banánov až po zablatenú armádu spartakiádnych cvičencov). Kde-tu sa objaví (alebo ešte častejšie neobjaví) silný román alebo film, v ktorom osudy postáv priamo plynú z tragédie nevydareného pokusu o pozemský raj.  
Nakoniec zostáva stále veľký priestor na dokumentárnu literatúru, ktorá ignoruje umelecké prevleky a používa pravé mená – obetí aj vinníkov. Jeden z autorov Príbehov tretieho odboja Luděk Navara je scenárista, vnáša do knihy atraktívny štýl „pohyblivých obrázkov“. Druhý autor, Miroslav Kasáček, sa pre svoje politické postoje stal za komunizmu príslušníkom robotníckej triedy. Spoznal mnohých aktérov protikomunistického odboja, zbieraniu svedectiev nechýba teda jeho osobná angažovanosť.
Kniha ponúka tri príbehy zo začiatkov 50. rokov. Prvé dva sú spojené s aktivistami orolského a skautského hnutia. Ich protirežimný odboj je zmesou idealizmu, naivity aj skutočnej odvahy. Čitateľ príbehov je prekvapený, pretože väčšinou sa v kronikách komunistických perzekúcií objavujú vykonštruované obvinenia. Ani tu nechýbajú podvrhnuté zbrane alebo zmanipulované dôkazy. Nakoniec sa však jednotliví odbojári vedome hlásia k aktívnemu odporu proti násilnému režimu. Sú presvedčení o jeho rýchlom konci, ktorému radi pomôžu. Často s ukrytou vysielačkou alebo zbraňou.  Otázka, ktorá sa s veľmi diskutovanou kauzou bratov Mašínovcov objavila v českej spoločnosti, je tu takmer zbytočná. Nedemokratický režim oprávňuje na aktívny odpor. Je to stav vojny, zbraňami nie sú len slová a vnútorné presvedčenie.
Tretí rozsiahly príbeh dokumentuje organizovanú skupinu napomáhajúcu útek do Rakúska. Zaujímavosťou je, že v okruhu obvinených sa dokonca objavujú príslušníci Zboru národnej bezpečnosti, ktorý sa ešte len usiloval o ideologickú čistotu svojich členov.
Začiatok 50. rokov je, zdá sa, bezpečne ďaleko (či hlboko v dejinách), a predsa aj tieto príbehy majú presah až do súčasnosti. Vo viacerých momentoch represií proti odbojárom sa objavuje Alojs Grebeníček, otec nedávneho predsedu KSČM. Okrem neho sa nových čias dožil aj Jaroslav Daniel, ktorý dostal za svoje kruté postupy voči väzňom 5-ročný nepodmienečný trest. Nevykonal ho zo zdravotných dôvodov, krátko po vynesení rozsudku v roku 1997 zomrel.
Príbehy tretieho odboja sú skutočným dokumentom, prinášajú množstvo výpovedí, bonusom je rozsiahla príloha plná fotografií a archívnych materiálov. Rozprávanie miestami balansuje medzi striktne historickým a literárne ambicióznejším štýlom. Vyrušuje len neprirodzený pátos a metaforicky poňaté nadpisy.
Tu je čakanie na happyendy ilúziou. Aktéri príbehov sú popravení alebo „odmenení“ dlhoročným väzením. Protikomunistický odboj bude ešte dlho čakať na svoje uznanie. Komunizmus bol s nami  zrastený viac ako nacizmus nemeckých okupantov. Nazvať týchto odbojárov hrdinami (nielen literárnymi) znamená ochotu priznávať si vlastné zlyhania a tragické omyly.

Luděk Navara, Miroslav Kasáček: Příběhy třetího odboje, Host Brno 2010

Autor je publicista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite