Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Super Bowl XLV

.denis Schvarcz .časopis .šport

Arlington, štát Texas. Šiesty február 2011, neskoro večer lokálneho času. Hráči Green Bay Packers dvíhajú nad hlavu trofej pre víťazov profiligy amerického futbalu. Porazili Pittsburgh Steelers 31:25 a hoci do playoff postúpili s odretými ušami, o tom, že sú šampiónmi zaslúžene, nikto nepochybuje.

.hoci Pittsburgh ani Green Bay nepat rili medzi outsiderov ročníka 2010 – 2011, určite nepatrili ani medzi top favoritov. V septembri – keď sa liga tradične začína – tvorili spolu s ďalšími mužstvami akýsi širší okruh adeptov na februárový výlet na hypermoderný štadión Dallasu Cowboys, ktorý hostil finále aktuálneho ročníka.
V NFC, konferencii, ktorej členom je tím z Wisconsinu (Green Bay Packers), favorizovali odborníci skôr obhajcov titulu z New Orleans, prípadne nádejný tím Atlanty či skúsené družstvá New Yorku Giants alebo dallaských kovbojov.
AFC, konferencia, ktorú reprezentoval vo finále Pittsburgh, mala byť doménou New England Patriots, Indianapolis Colts či New York Jets. Najmä keď prvé štyri zápasy – teda štvrtinu sezóny – musel nútene pauzovať Ben Roethlisberger, kľúčový rozohrávač a ústredná postava Steelers. Doplatil na osobné prob lémy mimo ihriska. Za incident, keď vraj obťažoval študent - ku na párty, ho postavil šéf ligy na úvod sezóny mimo hry.
Problémy nesúvisiace s dianím na ihrisku hrali všeobecne dôležitejšiu rolu v živote NFL ako obyčajne. Okrem Roethlisbergera, ktorý zaujal spomínaným problémom, to bol rok v znamení Michaela Vicka. Navrátilec z väzenia, kde si odpykal dvojročný trest za organizovanie psích zápasov a týranie zvierat (!) sa v drese Philadelphie dostal do takej formy, že kandidoval za najužitočnejšieho hráča celej súťaže.

.hrozba
Najväčší tieň však vrhala na celý ročník hroziaca výluka. Platná kolektívna zmluva, definujúca podmienky delenia peňazí v najziskovejšom profesionálnom športe na americkom kontinente medzi vlastníkov a hráčov, v marci vyprší a prerokovať sa musí nová.
Vlastníci chcú viac zápasov základnej časti (18 namiesto 16), aby mohli získať viac peňazí z televíznych práv a vstupného a úpravu platového systému hráčov. Hráči chcú väčšie zdravotné benefity, viac peňazí zo spoločnej pokladnice a nechcú zvyšovať počet zápasov. Problémom je vysoký počet zranení a následky, ktoré na hráčoch zanechávajú. Kolízie stokilových gladiátorov vo vysokej rýchlosti často hlava-nehlava spôsobujú desiatky otrasov mozgu a zanechávajú deformácie, ktorými futbalisti trpia do konca života.
Situácia sa do marca podľa všetkého nevyrieši. Tlak na zúčastnených sa bude zvyšovať až blížiacim sa štartom novej sezóny. Až potom začnú byť obe strany náchylnejšie na kompromisy. Nikto nepochybuje, že silnejšie karty držia v rukách majitelia klubov. Zostáva dúfať, že sa dohodnú skôr, ako Amerika príde čo i len o jedno súťažné kolo.

.sezóna
Príbehy, ktoré napísal ostatný ročník, sa nezačínajú a nekončia dvoma problematickými rozohrávačmi. Vynikajúcu sezónu zažilo niekoľko tímov a svetlo sveta uzreli nové hviezdy športu. Tradične dominantní boli hráči okolo Toma Bradyho z New England. Suverénne prešli základnou časťou len s dvoma prehrami a nikto súdny si nevedel predstaviť, že ich v januárovej forme môže ktokoľvek odstaviť od cesty na Super Bowl.
Nakoniec to celé bolo inak. Vyzývatelia patriotov z Bostonu – hráči New York Jets na čele so svojráznym trénerom Rexom Ryanom – sa v semifinále konferencie po starali o prekvapenie. Najprv dourážali v médiách pomaly každého možného protivníka, aby keď šlo do tuhého, šokovali futbalový svet výhrou na ihrisku Bradyho a spol..
Pittsburgh, súper Jets vo finále konferencie, si poradil s tradičným rivalom z Baltimoru v zápase, v ktorom tradične praštia kosti. Výhodou hráčov Steelers bolo domáce prostredie v zápase o možnosť reprezentovať konferenciu v Dallase a tú možnosť si nenechali ujsť. Tím mladého trénera Mika Tomlina si zaslúžene získal vstupenku na zápas, ktorý každého účastníka robí v USA nesmrteľným.
Chicago Bears boli ďalším celkom, s ktorým sa príliš nerátalo. So šťastím a vynikajúcou obranou sa Medvede prebojovali do finále konferencie NFC. Dokonca zápas proti divíznemu rivalovi z Green Bay hrali na vlastnom štadióne.
Jay Cutler, rozohrávač Bears, s rukou ako kanón, schopnou ďalekonosných prihrávok, sa však na začiatku druhého polčasu zranil a zápas musel dohrať jeho náhradník. Žlto-zelení Packers dominovali a prekvapivo – do playoff sa prešmykli v poslednom kole základnej časti – získali titul majstrov konferencie a letenky do Arlingtonu.

.štadión
V Arlingtone na nich čakal asi najneuveriteľnejší štadión na svete. Hypermoderný stánok za 1,2 miliardy dolárov (!!) postavil Jerry Jones, vlastník Dallas Cowboys. Mal byť pripravený na súboj najlepších o trofej pomenovanú po Vincovi Lombardim, legendárnom trénerovi práve Green Bay Packers. Nad hracou plochou, pod zaťahovacou strechou, má najväčšiu HD obrazovku na svete – 46 x 22- metrovú. Diváci tam údajne chodia civieť viac na ňu a ostatné vymoženosti, ako na zápas na ploche.
Štadión mal byť pripravený, ale nebol. Okrem mohutnej dávky snehu, ktorá zaskočila organizátorov a obyvateľov teplého Texasu tak, že museli zrušiť nie - ktoré sprievodné aktivity počas týždňa. Pred finálovým zápasom zranil padajúci ľad niekoľko ľudí pracujúcich na príprave športového sviatku. Najväčší škandál však na organizátorov len čakal.
Štyristo sedadiel, každé s lístkom v hodnote vyše 800 dolárov, neuznali za spôsobilé pre bezpečnosť divákov. Do sektorov s dočasnými sedadlami ich nestačili včas namontovať tak, aby prešli kontrolou inšpekcie. Prišlo sa na to, až keď sa na ne chceli držitelia vstupeniek posadiť. Nastal zmätok, zástupcovia NFL nechali fanúšikov sledovať zápas v luxusných útrobách štadióna. Ponúkli im hotovosť v trojnásobnej hodnote lístkov, alebo možnosť navštíviť ktorýkoľvek Super Bowl v budúcnosti. Súdnym sporom sa nevyhnú. Hádam to čítajú aj organizátori blížiacich sa MS v hokeji.

.finále
Super Bowl XLV nebol najvzrušujúcejším ani najlepším zápasom všetkých čias. Bol však skvelým vyvrcholením sezóny, v ktorej dominovala vyrovnanosť. Green Bay odskočili po chybách Big Bena, ako Roethlisbergera prezývajú, do vedenia 21:3 v prvom polčase. Po pres - távke, tradične vyplnenej speváckou šou, sa Pittsburgh vrátil do zápasu a dokonca mal loptu v poslednej štvrtine so šancou zvrátiť skóre.
Rashard Mendenhall, running back, však neudržal loptu v rukách. V kľúčovej chvíli o ňu prišiel a Packers vedení Aaronom Rodgersom zvýšili skóre. Keď sa posledný pokus Pittsburghu skončil nekompletnou prihrávkou, triumf hráčov z najmenšieho mesta, zastúpeného v Národnej Futbalovej Lige, bol dokonaný.
Wisconsin oslavuje asi dodnes. Klub, ktorý ako jediný vlastnia jeho fanúšikovia, dosiahol na svoj štvrtý Super Bowl v histórii. Lombardiho trofej priniesli podľa vlastných slov domov. S Rodgersom rozdávajúcim prihrávky majú lídra schopného viesť Green Bay k ďalším triumfom.
Či a kedy sa však vôbec rozbehne ďalšia sezóna, v ktorej bude môcť titul obhajovať, je zatiaľ nejasné. Odpovedí sa do č - káme asi najskôr koncom leta. Dovtedy musíme, ako každý rok, žiť zo spomienok na najobľúbenejší americký profesionálny šport.

Autor je bývalý športový novinár
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite