Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepotrebujem slovenské občianstvo

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Rozhovor s predsedom občianskeho združenia Palatinus architektom Nándorom Litomericzkým z Komárna o radikalizme a veľkorysosti.

.požiadate o maďarské občianstvo?
Vážne to zvažujem…

.aj pod hrozbou trestu, že prídete o to slovenské?
Nepotrebujem slovenské občianstvo, načo mi je?

.lebo tu žijete.
Tu pracujem, tu odvádzam platby do fondov, sú o tom európske dohovory, že tu budem dostávať aj dôchodok. Nič nestratím, ak mi vezmú občianstvo.

.prečo si potom vezmete maďarské?
Ak ma prinútia, aby som si musel vybrať, tak si vyberiem to maďarské. Lebo je bližšie môjmu srdcu. Ja inak nič nemám proti slovenskému občianstvu, cítim sa tu dobre. Dvojakí občania nepredstavujú hrozbu pre tento štát, sú to mierumilovní ľudia, pracujú tu a a žijú tu. Naopak, republika môže stratiť, ak odídu najmä tí mladší.

.poznáte ľudí, čo uvažujú ako vy?
Mnohých, dokonca aj Slovákov, ale vám to nepovedia – majú strach. Je veľmi nedôstojné, ak parlament rokuje, či môže človek používať svoj materinský jazyk, ak je v obci päť alebo dvadsať percent príslušníkov národnostnej menšiny. Slovenskej politike chýba veľkorysosť.

.ani od Orbána nebolo príliš veľkorysé, že tú tému jednostranne otvoril mesiac pred voľbami na Slovensku, čím akoby vedome nahrával Robertovi Ficovi.
O tejto téme sa hovorí dvadsať rokov.

.ak by dlho ostal v platnosti Ficov protizákon, koľko občanov Slovenska by si požiadalo podľa vás o maďarské občianstvo?
Desať percent.

.a ak by platil liberálnejší zákon?
Takých dvesto tisíc. Viete, ak na nás stále tlačia takýmito hlúposťami, ako boli aj spory o učebnice, tak potom to mnohých prestane baviť –a odídu do Maďarska. Slovenská politika tvrdo pracuje na tom, aby sa tak stalo. Radičovej vláda je trochu jemnejšia ako Ficova, v názore na Maďarov sú však jednotní. Iba niekoľko ľudí, napríklad z OKS, uvažuje inak, európskejšie.

.je vám bližšia SMK alebo Most-Híd?
Som voličom SMK. To však neznamená, že odsudzujem druhú cestu. Spolupráca Slovákov a Maďarov, ktorú presadzujú, by bola dobrá vec, ale musí tomu predchádzať vyrovnanie. Sadnúť si a otvorene si povedať, čo chcú Maďari, aby sa tu cítili dobre. Je to o veľkorysosti väčšinového národa, či sa vedia vžiť do situácie tunajších Maďarov. Nie tak dávno si to Slováci zažili vo vzťahu k Čechom, cítili sa menejcenní. Možno by tie skúsenosti mohli trochu oprášiť.

.čo by na druhej strane mohli spraviť menšinoví Maďari, aby sa zlepšilo spolužitie?
Nás z roka na rok ubúda. Možno o sto rokov tu nebudú nijakí Maďari.

.ako predseda združenia ste predvlani pozvali do Komárna na odhaľovanie sochy svätého Štefana maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma. Vyprovokovali ste tým obrovský konflikt, bol to zámer?
Nechceli sme provokovať. Pozvali sme pána Sólyoma, aby predniesol slávnostný príhovor, to je všetko. A neboli sme ochotní akceptovať podmienku, aby sme pozvali aj prezidenta Gašparoviča. Na to máme ako združenie Palatinus, kde som predsedom, plné právo.

.prekáža vám, ak si o vás Slováci myslia, že ste radikálny Maďar?
Myslím si, že vtedajšia Ficova vláda sa prejavila v plnej kráse, každý vo svete videl, na akej úrovni je slovenská politika.

.páči sa vám súsošie Cyrila a Metoda na kruhovom objazde v Komárne?
Je to nedôstojné, najhoršie miesto, aké tu existuje. Ako tam urobia oslavu? Cyril a Metod tam vyzerajú ako policajti...

.kde sa cítite doma?
Mám citovú väzbu na celú bývalú monarchiu – cítim sa doma na Slovensku, v Krakove aj v Sedmohradsku. Sú teórie, že geneticky je stredná Európa jeden národ, len hovoríme rôznymi jazykmi. Ja som monarchista. Jedna vetva mojich predkov pochádza z Bratislavy, druhá z Vojvodiny. Pôvodne pochádzame z Čiech, do 17. storočia naša rodina žila v Prahe. Môj starý otec sa narodil v srbskej Subotici, hovorili doma po nemecky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite