Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Poďme obmedziť hazard
KDH prišlo s návrhom výraznejšie obmedziť pôsobenie herní a existenciu výherných automatov v pohostinstvách. KDH chce už v marci predložiť novelu zákona o hazardných hrách, vďaka ktorej by sa výrazne posilnil vplyv obecných zastupiteľstiev, ale aj samotných občanov. S novou iniciatívou vystúpili poslanci Radoslav Procházka, Jana Žitňanská a Daniel Lipšic.
Podľa predsedu ústavnoprávneho parlamentného výboru Radoslava Procházku ide o ochranu rodiny a základnú preventívnu duševnú hygienu spoločnosti. Návrh KDH dáva občanom možnosť väčšieho výberu. „Ľudia by prostredníctvom obecných poslancov rozhodovali, ako má vyzerať okolie v ktorom žijú, v ktorom žijú ich deti,“ tvrdí Procházka. O zriadení herne v obci by mohli rozhodovať občania aj v miestnom referende. Daniel Lipšic pripomenul, že hazard prináša spoločenské problémy. Napríklad v USA vyčíslili, že jeden dolár zisku z hazardu stojí šesť dolárov na odstránenie škodlivých následkov gamblerstva.
Podľa Lipšica každý piaty gambler je závislý od psychotrópných látok. „Ak je hazard legalizovaný, nedá sa zbaviť organizovaného zločinu, ktorý je naň naviazaný,“ konštatoval minister vnútra.
Podpredsedníčka KDH Jana Žitňanská informovala, že KDH chce sústrediť hracie automaty z pohostinstiev do herní. Navrhuje aj ďalšie opatrenia. Od konca jednej hry do začiatku novej sú dnes na výherných automatoch tri sekundy, podľa návrhu KDH by to mali byť štyri sekundy. A od výhry po začiatok novej hry by malo uplynúť 15 sekúnd, aby si výherca premyslel, čo urobí s výhrou. V herniach by mal platiť aj  zákaz fajčenia a predaja alkoholu. Takisto by zákon mal umožniť, aby gambler mohol požiadať herňu, aby mu nedovolila do nej vstup, a tá by mu musela vyhovieť. Rovnako to má byť v prípade, ak o to požiada rodinný príslušník, alebo osoba, ktorá žije s gamblerom v jednej domácnosti.
Podnikatelia s výhernými automatmi upozornili v tejto súvislosti na dôležitú vec: hazardné hry sa presúvajú na internet, takže ich biznis má upadajúcu krivku. Napriek tomu je návrh kresťanských demokratov užitočný a mohol by zlepšiť kvalitu života nielen rodinám gamblerov, ale najmä ľuďom, ktorým prekážajú herne v blízkostiach ich obydlia. Tento návrh by mohol mať šancu získať aj väčšinu poslaneckých hlasov, ak nezasiahne lobizmus alebo čisto politické záujmy.
.eč, SITA

Trnka zostal
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka bude vo významnej pozícii na prokuratúre minimálne do mája. Umožnila to nová organizačná štruktúra, ktorú zmenil krátko pred odchodom z funkcie. Zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý ho totiž poveril funkciou námestníka pre trestný úsek. To znamená, že bude aj naďalej riešiť citlivé kauzy, do ktorých sú zapletení aj politici.
.vag

Lipšic ustúpil
Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) opakovane stiahol novelu zákona, ktorá má sprísniť vydávanie zbrojného preukazu, držbu a kontrolu zbraní. Proti zákonu, ktorý vypracoval rezort po masakri v Devínskej Novej Vsi, boli opoziční aj viacerí koaliční poslanci. Parlament sa bude návrhom po jeho dopracovaní zaoberať v marci. „Psychotesty sú pre mňa kľúčové,“ povedal Lipšic.
.vag

Proti crazy shopom
Bez problémov sa do druhého čítania dostala novela zákona o omamných a psychotrópnych látkach, medzi ktoré je zahrnutý už aj mefedrón. Novela tak bude zrejme prijatá v skrátenom legislatívnom konaní a umožní zasiahnuť proti sieti tzv. Crazy shopov, ktoré predávajú ako „suveníry“ látky, ktoré pôsobia podobne ako drogy. Sieť obchodov k nám prišla z Poľska, kde ju zakázali.
.eč, SITA

Teplárne
Vláda sa na návrh FNM a ministerstva financií rozhodla privatizovať šesť teplárenských spoločností v Bratislave, Martine, Trnave, Žiline, Zvolene a Košiciach. Zatiaľ nie je jasné, aký podiel sa bude predávať a akým spôsobom. Vláda by však uprednostnila hotovosť pred dividendami. Medzitým prejavili záujem aj mestá, ktoré by rady získali aspoň 49-percent akcií teplární.  
.lk

Mýto a nálepky
Ukazuje sa, že mýto vynieslo štátu menej peňazí, než predtým diaľničné nálepky. V roku 2009 mal štát z nálepiek pre vozidlá nad 3,5 tony príjem okolo 40 miliónov eur. Za rok 2010 však diaľničnej spoločnosti zostane len 36 miliónov eur. Môžu zato najmä vysoké splátky pre firmu SkyToll. Hoci štát mýto zaviedol, aby získal viac peňazí, návratnosť bude nízka minimálne prvé štyri roky, kým sa vybudovanie systému nesplatí.
.lk  


Miloslava Zemková/
Napokon presvedčila poslancov, že z ponuky uchádzačov na šéfa rádiotelevízie, ktorá tu bola, je tým najlepším variantom. Napokon, na experimenty s neznámymi ľuďmi bez manažérskych skúseností už STV viackrát doplatila.

Ľuboš Lopatka/
Šéf Sociálnej poisťovne sa rozhodol rázne bojovať s neplatičmi. Všetci, ktorí dlhujú Sociálnej poisťovni viac ako 3,32 eura sú už na internetovej stránke poisťovne a môžu očakávať, že k nim zavíta exekútor.

Ivan Gašparovič/
Ani po druhý raz nepodpísal zákon, ktorý zavádza do škôl povinnú angličtinu. Napriek tomu zákon bude platiť, lebo poslanci veto prelomili. Proti preferovaniu angličtiny sa ozvali aj nemecké a francúzske veľvyslanectvá.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite