Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Horká káva

.yoani Sánchez .časopis .klub

Dúšok rannej kávy je pre nás národným ekvivalentom raňajok. Môže nám chýbať čokoľvek, chlieb, maslo, hoc aj nedostatkové mlieko, ale nemať hrnček horúceho stimulujúceho nápoja na prebudenie, to je záruka zlého začiatku dňa. Pamätám si, ako moji starí rodičia, moji rodičia a všetci dospelí ľudia, ktorých som okolo seba videla ako dieťa, pili šálku po šálke a pritom sa rozprávali. Keď niekto prišiel na návštevu, hneď sme postavili na kávu. Pretože ponúknuť kávu je rovnaký rituál, ako objať blízkeho či pozvať návštevu dovnútra.

Raul Castro pred pár týždňami oznámil, že vláda začne do kávy primiešavať iné ingrediencie. Bolo celkom milé sledovať, ako sa náš prezident zaoberá kulinárstvom. Ale najmä sa to stalo témou na nové vtipy. Napokon, oficiálne povedal niečo, čo je pri pražení kávy na celom ostrove už roky bežnou praxou. Nestačí, že si kávu zalievajú vodou ľudia, vynaliezavý štát sa musel pridať, samozrejme, bez toho, aby o tom čokoľvek napísal na obale. Rovnako sa už pri distribúcii nepoužíva prídavné meno „kubánska“, pretože táto krajina – čo nie je žiadne tajomstvo – už importuje obrovské množstvá kávy z Kolumbie a Brazílie.  Namiesto 60-tisíc ton kávy, ktorú sme tu kedysi produkovali, dokážeme dnes pozbierať iba šesťtisíc ton.
Počas posledných týždňov sa „čierny nektár pre bielych bohov“, ako sa kedysi káve hovorilo, stal podpultovým tovarom. Domáce panie sa museli znovu naučiť, ako ju pražiť, aby sme neprišli o ten horký dúšok potrebný na ranné prebudenie. Či to možno stále nazývať kávou, je ťažké povedať. Ale aspoň je to na ráno niečo horúce a horké.

Autorka vyštudovala filozofiu a žije v Havane na Kube. Založila blog s názvom Generácia Y, inšpirovaný menami, v ktorých je ypsilon. Ako sama tvrdí, ide o ľudí  narodených v 70. a 80. rokoch na Kube, poznačených školou v prírode, ruskými kreslenými seriálmi, nelegálnymi útekmi z krajiny a frustráciou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite