Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .hudba

Adele 21 XL
Keď mala robustná Londýnčanka Adele Adkins 19 rokov, nahrala album 19 a nebyť krehkej blondínky Duffy, ktorá v tom istom čase tiež vydala svoj debut, určite by sa z neho predalo viac, než slabých 2,8 milióna kusov. Teraz má (nastajlovaná a štíhlejšia) Adele 21 a vydala album 21, ktorý za prvé 4 dni predaja získal platinovú platňu (200-tisíc predaných kusov) a pevne sa usadil na špičkách hitparád. Napriek tomu 21 nedosahuje silu 19. Adele, samozrejme, nestratila svoj winehousovsky drsný hlas a nezabudla spievať. Odovzdala sa však do rúk americkým producentom (Rick Rubin je medzi nimi) a tí z nej spravili popovú divu. Vo svojich vrcholoch (Rolling In The Deep a I'll Be Waiting) je to stále vášnivo drsná hudba. Ináč len remeselne dokonalé, soulom napáchnuté kantilény. Ani srdcervúci cover Lovesongu od Cure na tom nič nemení. Adele má na viac. Na oveľa viac.
2/5
.juraj Kušnierik

The Decemberists King is Dead
  Warner Bros
V roku 1825 sa skupina ruských šľachticov a vojakov, ktorí si hovorili Dekabristi, pokúsila o prevrat s tým, že chcela premeniť monarchiu na konštitučnú formu vlády. Prevrat sa nevydaril, lídrov popravili alebo odsunuli na Sibír. Americkej alt-country rockovej kapele The Decemberists, ktorí si zobrali meno od ruských rebelov, sa však malý prevrat podaril. S novým albumom King Is Dead totiž vyhrali nedávno americkú hitparádu. Po Arcade Fire sa tak na špicu dostala ďalšia alternatívna kapela. Tento úspech je celkom zaslúžený. The Decemberists, vedení Colinom Meloyom, dali na svojom šiestom štúdiovom albumu dohromady veľmi dobrú a vyrovnanú kolekciu desiatich pesničiek. Albumu sluší tradičný zvuk na spôsob starých albumov Neila Younga, ako aj priekopníkov altcountryovej hudby Uncle Tupelo a Whiskeytown. Jedinou výčitkou je fakt, že King Is Dead znie až príliš tradične, niektorých z ich rovesníkov, ako napríklad Ryan Adams alebo Villagers, predsa posunuli folkrock do súčasnejších rozmerov.
4/5
.peter Bálik

Shakespeare/Michalidesová/Feldek Zimná rozprávka
  LP Studio
Skladateľka, speváčka a hudobníčka Sisa Michalidesová sa v roku 2009 „pochlapila“ výnimočnou zbierkou filmovej a divadelnej hudby s názvom Zimní kúzelníci. Napriek tomu, že to bola skladačka, držala skvelo pokope a iskrila neobyčajnými nápadmi, ktoré vytvárali obrazy aj bez obrazu. To isté sa však, bohužiaľ, nedá povedať o nahrávke Zimná rozprávka. Je to záznam hudby z divadelno-muzikálového predstavenia Zimná romanca na motívy hry Williama Shakespeara. Hoci ingrediencie sú podobné ako pri kúzelníkoch (pribudol iba pseudorap a niekoľko prearanžovaných ľudových piesní evokujúcich Na skle maľované), tento guľáš už nie je taký chutný. Do istej miery za to môže aj prepojenosť so samotnou hrou. Pre človeka, ktorý ju nevidel na javisku, niektoré skladby – najmä tie pesničkové, nedávajú zmysel. To, že Sisa používa svoje obľúbené kompozičné postupy a obklopuje sa tými istými hudobníkmi, je na jednej strane štýlotvorné, no miestami to pripomína zohrievanie starej polievky. Rozpačitý dojem nezachráni ani záverečný mrazivý Pater noster.
3/5
.vladimír Potančok

Chancha Via Circuito Río Arriba 
            ZZK Records
Keď občas chcem počúvať elektronickú hudbu založenú na rytmoch a zvukových efektoch, tak zvolím digitálnu cumbiu argentínskeho producenta Pedra Canalea, zosobňujúceho projekt ChanchaVia Circuito. Od takého druhu hudby neočakávam geniálne kompozície, no Pedro, obľúbenec juhoamerických kritikov, ma napriek kompozičnej jednoduchosti prekvapil.  Vytvoril fonetický magnetický realizmus, inšpirovaný kultúrami Indiánov. Je ako tá flauta vypúšťajúca dúhu na obale CD Río Arriba s názvom kraja v Novom Mexiku, USA. Nerozčuľuje ma (až na pár pasáží), ale naopak, fascinuje, zabáva. Spolu s občasným nenásilným „rapovaním“ a industriálnou atmosférou má prazvláštnu príchuť, tajuplnú, exotickú. Súbežne plní viacero účelov – upokojuje, vovádza do tranzu, podnecuje fantáziu. Spája protiklady. Môžem pri ňom tancovať a zároveň snivo relaxovať. Výdatne opeľuje súčasnú diskotékovú hudbu. Na dobrých diskotékach by nemali chýbať skladby ako Deportes.
4/5
.miro Potoček
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite