Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marek Minárik medzi Prahou a Bratislavou

.marek Minárik .časopis .hudba

Prvá kapela, v ktorej som hral, bola funková a volala sa Deli. Odohral som s ňou dva koncerty. Prvý bol v bratislavskom Ovsišti, druhý na Festivale politickej piesne v Martine. Bolo to v roku 1986 a ja som mal 15 rokov.

.šťastie s Marekom Brezovským
Asi rok som hral v skupine A konto, a potom som sa zoznámil s Marekom Brezovským. Marekove kompozície boli pre mňa niečím úplne novým. Bolo to komplikované a spolu sMarekovými textami to malo veľkú výpovednú hodnotu. Hral tam s nami ešte bubeník Mišo Kresťanko a volali sme sa ArtM Trio. Mali sme veľa koncertov, hrávali sme vo veľkých kultúrnych domoch, kde na nás prišlo 15 až 20 ľudí. Prišli sme na škodovke, všetko sme si vyložili, potom sme zahrali to naše veľdielo, bývali sme v tých najhorších hoteloch. Boli sme strašne šťastní: jazdili sme a hrali hudbu.

.od Gotta k Šebanovi
Jedného dňa mi zavolal Martin Karvaš a opýtal sa ma, či by som nechcel nahrať pár piesní pre Pavla Haberu a Karla Gotta. Jednou z nich bol slávny Gottov kúsok Když muž se ženou snídá. (Smiech.) Bolo to v ozajstnom profesionálnom štúdiu, bol tam manažér, podpisoval som zmluvu. Hral tam Emil Frátrik, Vašo Patejdl, Peci Uherčík. Vtedy som sa zoznámil aj s Andrejom Šebanom, s ktorým som potom hrával v Ash Bande. To bol začiatok 90. rokov.

.výhra a prehra s kapelou Lucie
Niekedy v roku 1993 mi zatelefonoval David Koller. Hovoril, že nahráva platňu pre Oskara Petra a že či by som si s ním nešiel zahrať. Oštvrť roka neskôr mi David zavolal znovu s tým, že robia konkurz na basgitaristu do skupiny Lucie, z ktorej práve odišiel PBCH. Poslal mi nejaké veci, ktoré som sa mal naučiť a mal som si prísť zahrať do štúdia. No a zobrali ma. Presťahoval som sa do Prahy. Išli sme na veľké turné, nahrali sme platňu, ktorú produkoval Ivan Král. To znamená prechod z klubov do veľkých hál s full servisom a so všetkým, čo k tomu patrí. Okrem Lucie som vtedy hral napríklad aj v J.A.R. a s Lenkou Dusilovou v kapele Pusa. Nahrával som množstvo platní s kadekým. Stala sa zo mňa štúdiová krysa. Bol som z toho rozjuchaný a rozfetoval som sa až tak, že som robil „prúsery” a nakoniec mi v Lucii dali padáka.

.david Koller – Jasná páka
O tri roky neskôr sa znovu ozval David a pozval ma do Kollerbandu. Stretli sme sa a začali sme cvičiť na prvú platňu Kollerbandu. To bolo v roku 2003 a hráme spolu dodnes. Okrem toho spolu hráme aj v Jasnej páke, čo je tiež veľká sila.

.abusus v obývačke
Keď ma vyhodili z Lucie, začal som hrať s Mišom Kaščákom v jeho kapele Neuropa. Tam som sa zoznámil s Branuškom Jobusom. Potom sme sa dlhšie nevideli, no priateľstvo zostalo. Braňo potom prestal piť a začal byť veľmi produktívny. Tak sme začali spolu robiť Abusus. Každý si urobí doma svoje veci, potom všetko z mechov vysypeme na koberec, vypočujeme si to, Braňo si vyberie, čo sa mu páči a pridá k tomu spev. Príjemná obývačková záležitosť.

.rCH a I M Cyber
Minulý rok mi zavolal Rado Chrzán. Nepoznal som ho a nepoznal som ani Čisté tvary, kde Rado hrával. Vypočul som si Čisté tvary a veľmi sa mi to páčilo. A tak sme minulý rok spolu urobili jeho projekt RCH. Veľmi ma to potešilo. Páči sa mi jeho zmysel pre ticho. Neponáhľa sa a nechá všetko pokojne vyznieť. Asi mi to chýbalo. Okrem toho ešte veľmi exkluzívne hrávam naživo s jednou pražskou jungleovou dídžejkou I M Cyber. To je moja srdcová záležitosť.

Marek Minárik/
Narodil sa v roku 1971 v Bratislave. Od pätnástich rokov hrá na basgitare, hoci neštudoval na konzervatóriu ani na VŠMU. Ešte predtým, ako sa stal členom skupiny Lucie, hral v bratislavských kapelách Deli, A konto, Art M Trio a v Ash Bande Andreja Šebana. Okrem toho hral v David Koller Bande, v kapelách J.A.R., Pusa, Neuropa alebo Abusus. Jeho basgitaru počuť na množstve nahrávok popových spevákov aj rockových kapiel. Je vyhľadávaný hudobný producent. Koncom minulého roka nahral s Davidom Kollerom album Teď a tady a spolupracoval na albume Rada Chrzána na jeho platni RCH. Žije v Prahe a v Bratislave.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite