Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čas buchnúť do stola

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň doma

Vláda Ivety Radičovej by mala porušiť jednu nepísanú demokratickú zásadu. Je oprávnený dôvod, aby si politici zobrali na mušku sudcov a zvýšili pritom hlas.

.vlastne už ide o povinnosť vlády. Reč je o vyše 700 sudcoch, ktorí podali žaloby a domáhajú sa doplatenia 70 miliónov eur (vyše 2 miliardy korún).  Tento svoj nárok opierajú o rozhodnutie Ústavného súdu z mája roku 2009, ktorý vyhlásil Špeciálny súd za protiústavný a jedna z vecí, ktorá našim ústavným sudcom prekážala, boli privilégiá pre sudcov Špeciálneho súdu. Vyše 700 mužov a žien v talároch to pochopilo ako príležitosť na mimoriadne odmeny. Žiadajú preto doplatenie rozdielu mzdy oproti sudcom Špeciálneho súdu a začali od štátu vymáhať milióny eur.

.rozdeľuj a panuj
Po tom, čo žaloby „poškodených“ sudcov odobril Harabinov Najvyšší súd, sa začala právna bitka. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) podala námietku na Ústavný súd, v ktorej namieta zaujatosť. O „poškodených“ sudcoch rozhodujú totiž často rovnako „poškodení“ kolegovia a kolegyne. A tí logicky rozhodujú vo vlastnom záujme. Podľa Žitňanskej je tým porušená nestrannosť rozhodovania, a preto treba žaloby roztriediť a zaujaté prehodnotiť. Ústavný súd koncom januára tohto roku sťažnosť ministerstva prijal a bude sa ňou ďalej zaoberať. Otázkou však je, čo to môže znamenať. Netreba totiž zabúdať, že rozhodovať budú tí istí sudcovia, ktorí rozhodli o protiústavnosti Špeciálneho súdu a napadli privilégiá špeciálnych sudcov. Postup ministerstva spravodlivosti však treba oceniť: jednak sa získal čas a tiež sa podarilo postaviť sudcov proti sudcom, „poškodených“ proti „nepoškodeným“. To však asi nebude stačiť.

.tajný zákon
Na Slovensku máme totiž zlú skúsenosť s falošnou stavovskou solidaritou. Tak ako policajti na cestnej kontrole dokážu prejaviť falošnú solidaritu so svojimi kolegami mimo služby, tak sa dá predpokladať, že aj keby o žalobách „poškodených“ sudcov rozhodovali iní sudcovia, nemusí to ešte veľa znamenať. V záujme štátu však je, aby dve miliardy korún vyplatené neboli. A ak už bude musieť prísť k ich vyplateniu, tak by to malo byť všemožne sťažené a znepríjemnené. Vláda môže byť pokojná, ide totiž o populárnu tému. Ľudia budú stáť na jej strane a rovnako sa bude, pravdepodobne, správať aj Smer. Napokon, keď sa bývalá Mečiarova ministerska spravodlivosti  Viera Petríková zastala „poškodených“ sudcov, kritizoval ju za to aj Robert Fico. Logické preto je, ak proti týmto sudcom v parlamente vznikne široká koalícia s ústavnou väčšinou od OKS po Smer.
Keď .týždeň v uplynulé dni kontaktoval niekoľko vysokopostavených politikov s úmyslom dozvedieť sa, ako o probléme uvažujú a čo plánujú spraviť, nikomu nebolo príliš do reči. Zdá sa však, že hlavným dôvodom je koaličná dohoda na spoločnom postupe, ba dokonca bližšie nešpecifikovaný pripravený zákon, ktorý by mal byť namierený proti nehoráznym požiadavkám sťažujúcich sa sudcov.
Politici o podrobnostiach zatiaľ hovoriť nechcú. Skúsme preto otázku položiť inak: čo by vlastne mohli robiť?

.politický tlak
Ak existuje príležitosť na mimoriadny televízny prejav, je to práve dnes. Premiérka má právo byť rázna. Požiadavky sudcov nemajú v čase šetrenia ani kvapku legitimity. Radičová by mohla zdôrazniť hodnoty solidarity a sudcov otvorene vyzvať, aby žaloby stiahli. Ak sudcovia svoje žaloby nestiahnu, vláda by mala vo verejnom tlaku pokračovať. Stav slovenského súdnictva je jedným z najväčších spoločenských problémov, prekáža obyčajným ľuďom aj podnikateľom či firmám. A navyše, po 20 rokoch je zrejmé, že najväčšou reformou, akú naše súdnictvo potrebuje, nie sú nové technológie či zákony, ale ľudia. Noví sudcovia. Len oni, a nie zákony, môžu zmeniť súčasný úbohý stav. Istým problémom je európska legislatíva, ktorá znemožňuje využiť kedysi zneužitý inštitút dočasného sudcu, preto treba hľadať inú legitímnu cestu.

.mimoriadna daň?
Prvým cieľom vlády by malo byť, aby sudcom nevyplatila ani cent. Vláda by sa však nemala vzdať ani vtedy, ak nedokáže zabrániť vyplateniu žalovaných súm. Stále totiž môže do ich vyplácania vstúpiť. Jednou možnosťou je uvaliť na miliónové odmeny mimoriadnu sadzbu dane. Napríklad v symbolickej výške 99 percent. A verejnosť si nakloniť tým, na čo takto získané peniaze budú vynaložené. Inou možnosťou je aspoň spomaliť tempo vyplácania a tým odľahčiť štátny rozpočet.
Kľúč k riešeniu však leží v psychike. Sudcovská moc je pre demokratický štát nenahraditeľná. Keď však nefungujú brzdy a protiváhy a sudcovia sa odtrhnú z reťaze, treba rozmýšľať nad mimoriadným riešením. Aby si však získalo rešpekt, najprv treba trochu buchnúť do stola.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite