Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sudán na križovatke
Od 9. do 15. januára sa na juhu Sudánu konalo referendum o osamostatnení tohto regiónu. Účasť hlasujúcich bola už na pohľad ohromná a predpokladal sa aj jasný výsledok. Očakávania sú potvrdené: takmer sto percent účastníkov referenda hlasovalo v prospech vzniku nového afrického štátu. Dokonca ani v oblastiach, ktoré ležia na pomedzí Severu a Juhu podľa doterajšieho sčítania neklesla podpora samostatnosti pod 95 percent. Južný Sudán si teda svoju nezávislosť odhlasoval a ak budú dodržané dohody so sudánskou vládou, 9. júla bude aj oficiálne vyhlásená. Omar al-Bašír, sudánsky prezident, prisľúbil, že výsledky ľudového hlasovania bude rešpektovať.
Situácia v Sudáne sa však momentálne komplikuje, pretože aj sem sa rozšírili protesty inšpirované nespokojnosťou ľudí v ostatných arabských krajinách. V metropole Chartúm, sídle vlády a prezidenta, ktorá sa nachádza na arabsky hovoriacom a moslimskom Severe, vypukli demonštrácie. Motivované sú predovšetkým ekonomicky – obyvatelia sa búria proti rastúcim životným nákladom. Za týmto motívom sa však skrývajú aj obavy niektorých skupín obyvateľstva, že práve po odtrhnutí južného Sudánu dôjde na Severe k pritvrdeniu zo strany islamistov. To by znamenalo ešte ďalšie obmedzenia už teraz veľmi limitovaných slobôd. Protesty v Chartúme zatiaľ organizujú najmä vysokoškolskí študenti a časť opozície dúfa, že budú rozbuškou k širokej ľudovej vzbure. Doterajší vývoj však nepoukazuje na to, že by Sudán mohol napodobniť „tuniskú cestu“. Armáda tvrdo zasiahla proti demonštrantom a hoci sa do uzávierky tohto čísla nepotvrdili žiadne obete na životoch, zatknutých bolo okolo stovky.
Tento zvrat udalostí však zneistil aj obyvateľov Juhu, ktorí sa už tešia na samostatnosť. Prezident Omar al-Bašír bol totiž veľmi dlho proti rozdeleniu Sudánu (z mocenských dôvodov a aj preto, že Juh disponuje bohatými ropnými ložiskami a Sever z nich čerpal ekonomický prospech). Referendum pod tlakom povolil a zaviazal sa ho rešpektovať, nevedno však, či sľub dodrží, keď mu hrozia nepokoje a jeho pozícia sa vážne otriasa. Juh môže dúfať, že al-Bašír bude riešiť svoje problémy v Chartúme a neodhodlá sa riskovať výbuch hnevu z Juhu – ten by ho nevyhnutne postihol, keby zmaril nádeje po nezávislosti túžiaceho regiónu.
.mg

Pakt
Fiskálna únia ako pokračovanie tej menovej je, zdá sa, za rohom – ak sa uskutočnia priania dvoch najväčších ekonomík EÚ, Francúzska a Nemecka. Tieto krajiny pracujú na dohode, ktorá by podľa berlínskeho modelu rastu posunula eurozónu k dosiaľ nevídanej jednote. Pakt by mal stanoviť obmedzenia vládnych výdavkov a zadlžovania, jeho technické detaily však spoznáme až v marci.
.mg

Zmeny?
Alžírsko žije vo výnimočnom stave už takmer 20 rokov, teraz prezident Abdal Azíz Buteflika vyhlasuje, že ho plánuje zrušiť. Výnimočný stav bol vyhlásený v roku 1992 ako opatrenie proti hroziacej islamistickej revolúcii. Nevedno, či a kedy k zrušeniu dôjde, už to, že sa o ňom hovorí, je znak strachu pred nepokojmi, ktoré otriasajú arabskými krajinami a nevyhli sa ani Alžírsku.
.mg

Reforma nereformovaná
Od začiatku dominancie republikánov, ktorá nastala v Kongrese po voľbách, sa očakávali pokusy o zrušenie reformy zdravotníctva, politického úspechu Obamovej administratívy. Tentoraz na jej odoslanie do dejín nenašli republikáni dosť hlasov, takže rozhodnutie o tom, či kontroverzná reforma zostane, bude musieť vyniesť americký najvyšší súd.
.mg

Britský azyl
Veľká Británia je pre podozrivých z terorizmu priaznivou krajinou. Toto znepokojivé vyhlásenie vydal lord Carlile, ktorý od roku 2005 vykonáva analýzu britských protiteroristických zákonov. Vo výročnej správe tvrdí, že je ťažké deportovať podozrivých z terorizmu, a to aj pre rozhodovanie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý ignoruje bezpečnostné záujmy Británie.
.mg

Za harmóniu
Generálne zhromaždenie OSN jednohlasne prijalo rezolúciu, ktorou zaviedlo každoročný Deň svetovej medzináboženskej harmónie. Bude sa pripomínať každý prvý februárový týždeň a jeho cieľom je okrem iného „uznávať potrebu dialógu medzi náboženstvami, aby sa podporilo vzájomné porozumenie, harmónia a spolupráca medzi ľuďmi“. Generálny tajomník Pan Ki Mun hovoril pri tejto príležitosti o potrebe rešpektu a mierového dialógu.
.mg


Didier Reynders/
Belgický minister financií dostal od kráľa Alberta II. za úlohu vyriešiť vládnu krízu. Belgičania sa už proti dlhodobej absencii vlády (nemajú ju od 13. júna 2010) búria a doterajšie pokusy o jej zostavenie zakaždým zlyhali.

Bamir Topi/
Albánsky prezident stojí na čele nepokojmi zmietanej krajiny. Kríza tam vypukla po tom, čo v januári polícia strieľala v Tirane do demonštrantov a troch zabila. Medzinárodná komunita sa obáva eskalácie násilia a pri riešení krízy sa angažuje aj Európska únia.

Hillary Clintonová/
Americká ministerka zahraničia telefonovala s jordánskym kráľom Abdalláhom a povzbudila ho, aby svojej krajine doprial reformy. Jemenský panovník už musel vymenovať nového premiéra a hrozba nestability pod vplyvom protestov v krajine stále nie je zažehnaná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite