Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Odvolávanie Fica
Predseda Národnej rady SR Richard Sulík navrhol odvolať z funkcie podpredsedu parlamentu Roberta Fica. Túto svoju iniciatívu zdôvodnil tak, že predseda Smeru napáchal na poste šéfa vlády obrovské škody Slovensku tým, že nechal schváliť zákony, o ktorých vedel, že sú v rozpore s Ústavou a vzniknú škody. Konkrétne mal Sulík na mysli právnu normu, ktorá zakazovala zisk zdravotným poisťovniam a zákon upravujúci režim vyvlastňovania. „Rešpektujem zaužívaný zvyk, že jeden zo štyroch podpredsedov parlamentu je opozičný. Ak by sme odvolali Fica, Smer by si dal nového,“ tvrdí predseda parlamentu.
Jeho iniciatívu okrem SaS podporili viacerí poslanci za SDKÚ, Most –Híd a OKS. Rezervovaný postoj, naopak, zaujali kresťanskí demokrati podľa ktorých treba rešpektovať, že najsilnejšia opozičná strana tradične obsadzuje post podpredsedu parlamentu. „Nerobil by som to, nepovažujem to za dobrý nápad,“ povedal pre denník Sme poslanec za túto stranu Pavol Abrhan. O Sulíkovom návrhu by tento týždeň mala rokovať koaličná rada.
Predsedu Smeru zostal verný svojim vyjadreniam, že na vyhlásenia šéfa parlamentu Sulíka sa nebude reagovať, a tak za najsilnejšiu opozičnú stranu návrh komentoval len podpredseda Marek Maďarič. Podľa neho ide o len o hru Richarda Sulíka, ktorý Fica neznáša. Ak by však na odvolanie predsa len došlo, bol by to podľa neho veľký zlom v novodobej histórii slovenského parlamentarizmu.
Návrh na Ficovo odvolanie podporil aj minister financií Ivan Mikloš. Ten navyše ešte minulý týždeň vystavil a doručil do parlamentu expremiérovi faktúru na viac ako 16 miliónov eur. Faktúru mu vraj vystavil v mene občanov a sú v nej obsiahnuté náklady, ktoré Fico štátu spôsobil presadením zákonov, ktoré Ústavný súd vyhlásil za protiústavné. Fico podľa Mikloša vedome konal v rozpore s verejným záujmom a presadil tie zákony aj napriek tomu, že aj niektorí z jeho koaličných partnerov ho upozorňovali na možný rozpor s Ústavou.
Na Mikloša reagoval už aj samotný Robert Fico. Zvolal tlačovú konferenciu a ministrovi financií adresoval tieto slová: „ Čo si to dovoľuje tento nafúkanec, arogantný politik, ktorý spôsobil Slovensku škodu väčšiu ako deväť miliárd korún pri predaji SPP a nevyplatení 13. a 14. platu sudcom.“
.jm, SITA

Trnka skončil
V stredu 2. februára vypršal mandát Dobroslavovi Trnkovi. Prokuratúru bude teraz dočasne riadiť jeho prvý námestník Ladislav Tichý. O Trnkovom nástupcovi sa zrejme rozhodne až v máji. Dovtedy musí parlament zmeniť rokovací poriadok, ktorý umožní verejnú voľbu generálneho prokurátora.
Viac o fungovaní prokuratúry pod Trnkovým vedením, na stranách 28 až 30.
.vag

Špeciál do Egypta
Vláda poslala do Egypta špeciálne lietadlo, aby priviezlo domov Slovákov, ktorí sa nachádzajú v krajine zmietanej nepokojmi. Išlo najmä o ľudí, ktorí tam dlhodobo pracujú alebo žijú. Lietadlo doviezlo 34 Slovákov a niekoľko cudzincov. Špeciál letel na náklady vlády a zobral ľudí z Káhiry, ale aj turistov z letoviska Hurghada, ktorí prejavili záujem o skorší návrat z dovolenky.
.eč, SITA

Spravodliví
Do Múru cti v Záhrade spravodlivých bude vytesaných ďalších 19 mien Slovákov, ktorých Izrael ocenil titulom Spravodliví medzi národmi. Ide o ľudí, ktorí sa počas vojny zaslúžili o záchranu židovských spoluobčanov. Titul si prišli osobne prevziať iba dvaja žijúci ocenení, na ceremoniáli bol aj prezident a premiérka SR. Celkovo získalo čestný titul už viac ako 500 Slovákov.
.eč, SITA

Štrajk
Košice minulý štvrtok zažili polhodinový štrajk tretiny Dopravného podniku. Šoféri autobusov a električiek protestovali proti plánovaným zmenám Zákonníka práce. Za miesto štrajku si vodiči vybrali autobusovú stanicu, kde blokovali výjazdovú cestu. Zasiahla aj polícia, ktorá zadržala šéfa odborárov spoločnosti Eurobus, ktorý sa na štrajku tiež zúčastnil.            
.gaš

Teplárne
Fond národného majetku odporučil vláde schváliť predaj šiestich štátnych teplární. Ich privatizáciu zastavila ešte Ficova vláda. Podľa Fondu by štát z privatizácie teplárni získal viac, ako čerpá z dividend, lebo vinou neefektívnemu manažmentu takmer žiadne nie sú. Odhadovaná hodnota teplární 160 až 200 miliónov eur by sa pri privatizácii znížila o povinné ekologické náklady.               
.gaš  


Anna Belousovová/
Predsedníctvo SNS vylúčilo so strany svoju bývalú podpredsedníčku. Rozhodnutie predsedníctva bolo jednohlasné. Vylúčená bola za aktivity, ktoré mali poškodzovať dobré meno a záujmy SNS. Belousovová už oznámila, že v parlamente bude naďalej pôsobiť ako nezávislá poslankyňa.  

Peter Paluda/
Sudca a Harabinov kritik vo svojom súboji so šéfom Najvyššieho súdu slávil menšie víťazstvo. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská zrušila výpoveď, ktorú dostal Paluda od exministra Harabina ako slovenský zástupca v Eurojuste. Podľa ministersky bola výpoveď nezákonná.

Ferdinand Ďurčanský/
Minister Tisovej vlády bude mať bustu v rodnom Rajci. Primátor Rybárik tvrdí, že bol pre Nemcov znepriatelenou osobou, historici zase pripomínajú, že môže za arizácie židovského majetku. Mestskí poslanci sa s historikmi neradili a rozhodli o buste jednohlasne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite