Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mojsejová ako Trump

.radoslav Augustín .časopis .médiá

Úspešný a bohatý manažér – miestna ikona kultúry orientovanej na úspech a peniaze – si vyberá z niekoľkých adeptov v bielych golieroch svojho budúceho spolupracovníka. Výhrou je exkluzívna pracovná zmluva. Taká je základná idea šou The Apprentice (v preklade Učeň), ktorá prichádza na Slovensko a prináša si povesť úspešného programu. Takmer tridsať miliónov divákov finálovej časti a status symbolu úspešnej reality šou.

Aj keď u nás úspešných podnikateľov máme, a viacerí z nich majú potenciál stať sa ikonami slovenského biznisu, nikto z týchto vážených a uznávaných biznismenov nebude vychovávať slovenských učňov biznisu v The Apprentice. V slovenskej verzii s názvom Šéfka bude stredobodom osoba, ktorá je skôr televíznou karikatúrou úspešného biznismena. Nora Mojsejová. Program chystá Tv JOJ, takže nikto z J&T asi nemal čas.
Trump a Mojsejová majú okrem písmena “m” v priezvisku spoločné ešte to, že majú radi kamery. A to tento formát potrebuje. Nenahovárajme si, že Apprentice je niečo viac ako šou.
Rozdielov medzi Trumpom a Mojsejovou je však oveľa viac ako spoločných čŕt, a tie rozdiely sú veľavravné. Donald Trump (aj keď sa zúčastnil len na prvých sériách) je bohatý podnikateľ s neodškriepiteľnými výsledkami. Môže byť inšpiratívnym symbolom úspechu, môže byť aj pozitívnym vzorom a možno mu uveriť, že adeptov šou skutočne zasvätí do sveta biznisu.
Mojsejová je v prvom rade ikonou lokálnej televíznej dekadencie. Okrem jej rodinných škandálov ľud sleduje naživo aj kauzy okolo jej podnikania, ktoré je zaujímavé aj pre policajné zložky. Mojsejová bola v košických podnikateľských kruhoch známa najmä špecifickými účtovníckymi a daňovými operáciami, ktoré by iní účtovníci neboli ochotní urobiť. Ale v televíznej šou nebude vystupovať ako daňová poradkyňa či kreatívna účtovníčka, ale ako majiteľka butiku. Je jasné, že manažovanie predaja excentrických módnych kúskov v butiku nie je žiadny veľký biznis, o ktorý by mali záujem talentovaní mladí ľudia s dobrým vzdelaním. Navyše u Mojsejovej, ako to ukázali mnohé jej šou v minulosti, majú účastníci šancu sa predovšetkým strápniť.
Reálne uplatnenie vo firmách známych a bohatých podnikateľov v The Apprentice bolo vždy otázne. Zo sľúbených pozícií v manažmente boli napokon miesta hovorcov. Pri akej reálnej práci však skončia výhercovia garantovanej ročnej pracovnej zmluvy na 8 333 eur u Nory Mojsejovej?
Ak majú fanúšikovia tohto formátu od slovenskej verzie niečo čakať, bude to najmä klauniáda excentrických typov ľudí, ktorí nemajú čo stratiť. Tento formát sa skončí zrejme ako ďalší zábavný program typu Farmár hľadá ženu – akurát s obmeneným obsadením.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite