Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Stav Únie
V utorok minulý týždeň predniesol americký prezident Barack Obama pred Kongresom tradičnú Správu o stave Únie. Hodnotiaci prejav, ktorý zároveň načrtáva stratégie do budúcnosti. Ale aj politický prejav, ktorý má vytvoriť odrazový mostík pre Obamu do druhej polovice funkčného obdobia – a zvýšiť jeho šance na znovuzvolenie, ktoré momentálne klesajú.
Barack Obama hovoril o potrebe zvýšiť konkurencieschopnosť USA, o nutnosti podporovať vynálezy, vzdelávanie, inováciu a nové technológie. Navrhol isté obmedzenia vládnych výdavkov, zároveň však zdôraznil, že štát musí investovať, aby zabránil zaostávaniu Ameriky v porovnaní s Áziou. Použil príklad z čias studenej vojny: uviedol, že len investíciami do výskumu a technológií sa Američanom podarilo dobehnúť i predbehnúť Sovietov vo výskume vesmíru. Dnes, zdôrazňoval, sa treba sústrediť na oživenie inovačného potenciálu americkej ekonomiky. Hovoril o zavádzaní internetu do vidieckych oblastí, o dotáciách pre elektromobily, o podpore tzv. čistých energií. V období hrozivého federálneho deficitu však neponúkol víziu takého vládneho šetrenia, ktorá by uspokojila jednak jeho vlastných (demokrati by boli uvítali rázne škrty v oblasti vojenských výdavkov), jednak opozíciu (republikáni vyhlásili, že Obama obhajuje príliš drahý, príliš aktívny a do života svojich občanov zasahujúci štát).
Prezidentov prejav sprevádzala snaha prítomných vytvoriť dojem, že politické rozdiely aspoň na čas ustúpili duchu tolerantného štátnictva. A tak sa prvý raz po dlhých desaťročiach (od čias prezidenta Woodrowa Wilsona) stalo, že kongresmani nesedeli vo veľkých skupinách podľa straníckej príslušnosti, ale že sa vytvorili „medzistranícke páry“: republikán sedel vedľa demokrata, demokrat vedľa republikána. Tento zasadací poriadok, ktorý platil len pri príležitosti Obamovej Správy o stave Únie, si jednotliví členovia kongresu dohodli vopred a poistili ho lístočkami so svojimi menami na stoličkách. Dojem tolerancie navodili aj potleskom, ktorý tiež neznel podľa straníckych línií. Je to súčasť nového a miernejšieho tónu verejnej diskusie, ktorý sa Američania usilujú zaviesť po tragickom atentáte na arizonskú kongresmanku Gabrielle Giffordsovú. Udalosť, pri ktorej zahynulo šesť ľudí, si zákonodarcovia pripomínali aj čierno-bielymi stužkami na odeve.
.mg

Nestabilné Írsko

Premiér Brian Cowen je premiérom iba do volieb, ktoré budú 11. marca. Odstúpil však z čela strany Fianna Fail, kde ho nahradil jeho hlavný rival, Micheál Martin. Ten predtým opustil Cowenovu vládu, kde zastával post ministra zahraničia, odišiel spolu s viacerými ďalšími členmi kabinetu. Írsko prežíva búrlivé časy a Cowenova popularita klesá, odkedy pre zadlženú krajinu prijal záchranné opatrenia od EÚ.
.mg

Radosť labouristov

Najnovší prieskum, ktorý si Reuters objednal u agentúry Ipsos-MORI, priniesol smútok britským konzervatívcom a radosť ich opozícii. Prvý raz od roku 2007 dosiahli labouristi desaťpercentné vedenie nad toryovcami. Podporilo ich 43 percent respondentov, kým toryovcov iba 33 percent. O dva percentuálne body si však polepšili liberálni demokrati, ktorí vládnu spolu s konzervatívcami.
.mg

Výbušná správa

Švajčiarsky senátor Dick Marty predložil Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy správu, v ktorej tvrdí, že kosovský premiér Hashim Thaci je prepojený s organizovaným zločinom a zapletený do vrážd, únosov, pašovania drog, obchodu s drogami a s bielym mäsom, ale aj obchodu s ľudskými orgánmi. Marty zdôraznil, že mu šlo iba o pravdu a že správa nie je zameraná proti Kosovu a v prospech Srbska.
.mg

Nebezpečná krajina

Podľa organizácie Open Doors International je najnebezpečnejšou krajinou pre kresťanov Severná Kórea – a to už tretí rok po sebe. ODI, ktorá podporuje ohrozených kresťanov vo svete, zverejnila, že v roku 2010 prebiehalo v Severnej Kórei zatýkanie stoviek kresťanov, ich zabíjanie a väznenie v pracovných táboroch. Správu o situácii kresťanov predložila Rade Európy.
.mg

V Davose

Švajčiarske mesto Davos opäť hostilo účastníkov Svetového ekonomického fóra a bolo aj svedkom navzájom si odporujúcich tvrdení. George Soros tu vyhlásil, že hrozí rozdelenie EÚ na bohatú a chudobnú časť, pokiaľ menovú úniu nedoplní aj fiskálna únia. Naproti tomu prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet charakterizoval na tom istom mieste euro ako úspešný projekt. Problémy vraj majú niektoré krajiny, nie mena samotná.
.lk


Alexandr Vondra/
Český minister obrany je podozrivý, že vládna sekcia pre české predsedníctvo EÚ za jeho šéfovania preplatila zákazku a pripravila štát o 150 miliónov korún. Bráni sa tým, že o zmluvách, o ktoré ide, nemal možnosť rozhodovať.

Abdullah Gül/
Turecký premiér sa v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro vyjadril, že členstvo v EÚ nie je pre jeho krajinu rozhodujúce. Zároveň však kritizoval francúzskeho prezidenta Sarkozyho, ktorý je stále proti prijatiu Turecka do Únie.

Júlia Tymošenková/
Ukrajinská prokuratúra pridala k obvineniam voči bývalej premiérke ďalšie zo zneužitia právomocí, ktorého sa mala dopustiť počas vykonávania úradu. Tymošenkovej prokuratúra tiež zabránila vycestovať do Bruselu na zjazd Európskej ľudovej strany.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite