Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA VIETOR VO VLASOCH Helma ako airbag
Podľa nášho zákona o cestnej premávke musí mať cyklista mimo obce na hlave ochrannú prilbu. Deti do pätnásť rokov aj pri jazde v obci. Mnohí cyklisti však tak silno túžia po vetre vo vlasoch, že radšej riskujú pokutu 60 eur. Švédski dizajnéri z firmy Hövding ponúkajú nápadité riešenie. Za tritisíc švédskych korún môžete ich prilbu nosiť ako slušivý golier, z ktorého sa v prípade nárazu v priebehu jednej desatiny sekundy vymrští ako airbag nylonová helma. Tá obostrie hlavu a utlmí náraz. Na výber je viacero farieb a vzorov, helma má gombík on/of, senzory na zachytenie abnormálneho pohybu, USB port, cez ktorý sa helma nabíja. A tiež čiernu skrinku, ktorá zaznamená pohyby desať sekúnd od momentu spustenia.
http://www.hovding.se/how.php

TREBA DEKANTOVAŤ Príručný prevzdušňovač vína
Skutočný milovník vína nikdy nekonzumuje víno priamo z fľaše hneď po otvorení. Zvlášť červené a trieslovité vína potrebujú čas, aby sa nadýchali a uvoľnili tie najkrajšie vône a chute. Na to si však človek musí čas dobre naplánovať a dlhší čas pred podávaním preliať víno z fľaše do dekantéra, karafy so širokým dnom. Našťastie kalifornskí inžinieri, dojčení na trieslovitých Zinfandeloch, použili fyzikálne zákony, aby sebe i nám ušetrili čas. Instantný dekantér Vinturi prevzdušňuje a odvetráva víno hneď počas nalievania a umožňuje dekantovať len presne toľko vína, koľko sa zmestí do pohára. Je ľahko prenosný, takže nedôverčivý vincúr si ho môže so sebou zobrať i do reštaurácie či na dovolenku.
http://www.vinturi.biz/cojevinturi/

TREBA SI VYCVIČIŤ Najinteligentnejší pes border kólia
Majitelia iných plemien budú asi namietať, ale americkí vedci a matky vedia vždy všetko najlepšie. V našom prípade John Pilley a Alliston Reid z Wofford College v prestížnom vedeckom časopise Behavioural Processes detailne opísali prešpekulované experimenty, ktoré dokazujú, že  border kólia, vyšľachtená na konci 19. storočia na pomedzí Anglicka a Škótska, je jeden z najinteligentnejších psov na svete. Po trojročnom intenzívnom tréningu dokázala kólia menom Chaser bezpečne rozlíšiť a porozumieť slovným povelom vedúcim k 1 022 rôznym predmetom, a to bez toho, aby sa pri poveloch používala gestikulácia. Názvy premetov, ktoré mala kólia preniesť, boli rôzne premiešavané. Vedci pripúšťajú, že do istej miery môže ísť o výnimočnosť toho konkrétneho psíka. Teraz budú skúmať, či je to typické a geneticky prenosné pre celé plemeno.

TREBA SI POZRIEŤ Výstava CE-ZA-AR
Ak ste to nestihli v Bratislave a nechce sa vám behať po celom Slovensku obzerať si ocenené architektonické diela na vlastné oči, skočte do Banskej Bystrice. Až do konca februára si budete môcť v Stredoslovenskej galérii pozrieť výstavu nominovaných a ocenených architektonických realizácií v súťaži o Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru. Víťazov vyberala medzinárodná porota v šiestich kategóriách: bytový dom City Park Club v Košiciach, rodinný dom Prešov – Šalgovik,  administratívno-výrobná hala ETIS Slovakia v Bratislave-Vrakuni, rekonštrukcia podkrovia Považskej galérie umenia v Žiline, rekonštrukcia interiéru Starého divadla v Nitre, Verejné priestory EUROVEA –Bulvár v Bratislave. Ocenenie sa udeľuje za vynikajúci profesionálny výkon – zrealizované architektonické dielo, ktoré významne prispieva k obohateniu hmotnej kultúry na Slovensku.
http://www.ce-za-ar.sk/press.html
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite