Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský Fidesz

.martin Kugla .časopis .klub

Maďarsko prežíva doslova národnokonzervatívnu revolúciu. Orbánovci oklieštili Ústavný súd, ovládli prokuratúru, tajné služby, mediálne rady, prijali kontroverzný mediálny zákon a pokračujú v totálnom ovládnutí štátnej moci.

Čo je však ešte horšie, začal sa aj proces dlhodobého ovládnutia verejného priestoru. Ľavicovo či liberálne mysliaci ľudia sú odstraňovaní z vysokých  škôl, divadiel a verejnoprávnych médií. Nejde o jednotlivcov, ale o masový proces – odchádzajú stovky ľudí. Ide o zrejmú snahu zbaviť ľavicu a liberálov vplyvu na formovanie verejnej mienky, kultúry a výchovu ďalších generácií. Myslenie a budúcnosť národa dostávajú pod kontrolu národní konzervatívci.

Prekročme hranicu, niečo podobné totiž poznáme aj u nás, na Slovensku. Ale v réžii Smeru a predtým HZDS. Postupnú deštrukciu a odbúravanie občianskych práv, obmedzovanie slobody médií, bezprecedentný vzťah s cirkvou, nerešpektovanie, a naopak, potláčanie názorových, sexuálnych, národnostných menšín a najmä nesmierny nacionalizmus – presne ako to v „hard“ verzii dnes vidíme v Maďarsku.

To všetko sú kroky nezlučiteľné s ľavicou, ku ktorej sa Smer formálne hlási, ale sú ideovou výbavou autoritatívnych konzervatívnych strán. Paralela s Fideszom odkrýva skutočnú orientáciu Smeru – z hľadiska zhodnotenia štvorročnej činnosti sa nedá označiť za sociálnodemokratickú, ale skôr za nacionálno-populistickú stranu. Reálne má Smer, okrem názvu a programových fráz, veľmi málo spoločné so štandardnou sociálnou demokraciou, o to viac však s neliberálnou, konzervatívnou pravicou.

Nič na tom nemení ani sociálny populizmus či „ľavicové“ ekonomické opatrenia realizované Ficovou vládou. S výnimkou mierneho sprogresívnenia daní a druhej sadzby DPH sa nedajú hodnotiť ako ľavicové – patria do typickej výbavy populistických strán celého spektra.

Nielenže nemáme žiadnu skutočnú ľavicovú politickú stranu, ale na Slovensku by sa žiadne vyháňanie ľavičiarov z médií, divadiel, či univerzít nemohlo konať – prakticky tam totiž nikto taký nie je. V ekonomických témach v médiách prevláda neoliberálny konsenzus a  v podstate neexistuje kvalitná kritická ekonomická diskusia. Ľavicové názory, ak sa vyskytnú, sú často málo odborné či výslovne populistické. Podobne monopolárne je vysoké školstvo. Zopár jednotlivcov v akademickom prostredí hlásiacich sa k ľavici nemá na to, aby ovplyvnilo a prinútilo kriticky myslieť masy študentov alebo dokonca formovalo ľavicové intelektuálne podhubie. Funkčné a citované think-tanky sú takmer výhradne pravicové.

Kým v Maďarsku dnes prebieha likvidácia ľavice (a liberálov) tak v médiách,  ako aj v kultúre a školstve, na Slovensku skutočnú ľavicu ako významnú politickú a intelektuálnu silu prakticky nemáme. Pre normálny vývoj spoločnosti je však existencia štandardnej ľavice potrebná – a to tak v Maďarsku, ako aj na Slovensku.

Autor je politológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite