Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Barmská nesloboda – a čo my na ňu?

.zuzana Mojžišová .časopis .film

V Česku na filmovom festivale dokumentárnych filmov dostala snímka Barmský VJ (video journalist) švédskeho režiséra Andersa Ostergaarda špeciálnu cenu Václava Havla.

O tom filme treba hovoriť, nielen pre to, ako bol spravený a ako je spravený, ale najmä preto, o čom vypovedá. A aj preto, že sa s ním v týchto dňoch spája jedna netradičná akcia, do ktorej sa môže ktokoľvek zapojiť.
Aun Schan Su Ťij, prodemokratická aktivistka, nositeľka Sacharovovej ceny a oprávnene aj Nobelovej ceny za mier (1991), dcéra generála, čo pre Barmu vyjednal nezávislosť od Veľkej Británie (1948) a stal sa obeťou atentátu domácich politických protivníkov. Študovala v Oxforde, vydala sa, žila v civilizovanom zahraničí. Koncom osemdesiatych rokov sa z rodinných dôvodov vrátila do Barmy. Politická situácia v krajine bola v tom čase väčšmi než turbulentná. Jednu socialistickú vojenskú juntu násilím vystriedala druhá (najprv samu seba pomenovala Štátna rada pre obnovenie zákonnosti a poriadku v štáte, potom sa premenovala na Štátnu radu pre mier a rozvoj – keby to nebolo smutné, tak by to bolo smiešne),  Aun Schan Su Ťij  vstúpila do politiky, aby pomohla svojim ľuďom, a keď vláda vyhlásila v roku 1990 slobodné voľby (pravdepodobne v pomätení mysle alebo z priam nepredstaviteľnej pýchy, čo hraničí s tuposťou), strana, ktorej líderkou bola Su Ťij – na celej čiare vyhrala. Lenže generáli vyhlásili hlas ľudu za neplatný a marazmus (v Mjanmarsku) pokračoval. Umlčaná aktivistka však naďalej ostávala symbolom slobody.
Barma, dlhé desaťročia takmer hermeticky informačne uzavretá krajina. Nijaké správy zvnútra neprenikli von. Svet nevedel, čo sa tam deje. A to nebolo dobré. Junta si beztrestne naďalej robila, čo chcela. Všade bezprávie, štát chátral, obyčajní ľudia trpeli, prichádzali o domov.
Tu sa dostáva na scénu hlavný hrdina i rozprávač filmu Barmský VJ.  Mladík, čo musí ostať v utajení, lebo sa – spolu s desiatkami ďalších odhodlancov a odvážlivcov –  rozhodol pre svet nakrútiť na malú videokameru či telefón búrlivé protestné akcie Barmčanov z roku 2007 i reakciu vrchnosti. A nielen tajne nakrútiť, ale tajne, pomocou internetu, prepašovať do Európy, a tým svetu jasne oznámiť, ako hrozne je Barma sužovaná despotickou socialistickou vládou vojenskej junty. Dramatická realita, dramatická atmosféra, dramatické, vskutku život ohrozujúce  podmienky získavania každého jedného záberu...  
Je silné vidieť, ako stovky buddhistických mníchov v červenom kráčajú ulicami Rangúnu k domu, kde je uväznená Aun Schan Su Ťij,  ako ich sprevádzajú tisíce a tisíce ľudí, prebudených a odhodlaných postaviť sa na odpor utláčateľom. Veľmi nebezpečným a po zuby ozbrojeným a takým, čo bez boja moc neodovzdajú.
 
Barmský VJ (Burma VJ — Reporting from a Closed Country),  Nórsko, Švédsko, Dánsko, VB 2008. Réžia:  Anders Ostergaard.  84 min.


Zorganizujte premietanie filmu Barmský VJ!
Občianske združenie Človek v ohrození v spolupráci s českou organizáciou  Člověk v tísni ponúka možnosť  uvidieť autentický a emocionálne silný dokument Barmský VJ priamo u vás v obývačke.  (Film získal hlavnú cenu na festivaloch CPH: DOX v Kodani a IDFA v Amsterdame a bol aj nominovaný na Cenu akadémie (Oscar) v kategórii Najlepší dokumentárny film.)  Sami sa tak môžete zúčastniť na snahách zmeniť pomery v krajine s jedným z najrepresívnejších režimov súčasného sveta.
Barma je krajina, kde už vyše 40 rokov vládne vojenská junta. Na pozadí najdlhšie prebiehajúceho občianskeho konfliktu tam za mrežami trpí viac ako 2 100 politických väzňov. Donedávna to platilo aj o zadržovanej nositeľke Nobelovej ceny mieru, ktorá v domácom väzení strávila dohromady 15 rokov. Napriek tomu doteraz len málo ľudí vie, ako vyzerá život v Barme v skutočnosti. Pomôžete nám to zmeniť?
Zorganizujte premietanie filmu Barmský VJ z archívu festivalu Jeden svet pre svojich priateľov a diskutujte s nimi o situácii v Barme! Ak máte záujem, zadarmo vám pošleme originálne DVD s týmto filmom. Informujte sa na internetovej stránke združenia Človek v ohrození www.clovekvohrozeni.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite