Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Stretnutie najvyšších
Americký prezident Barack Obama privítal čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchao na summite, ktorého dôležitosť tak skoro iné stretnutie na najvyššej úrovni neprekoná. Vzťahy Spojených štátov amerických a Číny sú skutočne, ako ešte pred návštevou povedala ministerka zahraničných vecí Hillary Clinton, pre 21. storočie určujúce. Návšteva trvala štyri dni a spájala sa s najvyššími diplomatickými poctami, aké mohol Washington čínskemu hosťovi ponúknuť. K nim patrila slávnostná večera v Bielom dome, akú na počesť návštevy z Číny naposledy usporiadali pred trinástimi rokmi. Ani úsmevy, podania rúk a ubezpečovanie o rešpekte však nemohli zakryť, že vzťahy medzi dvoma veľmocami nie sú ani zďaleka hladké. Hovorilo sa o obchodných otázkach, o pozícii čínskej meny a amerického prístupu na čínsky trh, ale aj o problémových štátoch, ako sú Irán a Severná Kórea, voči ktorým Čína nevystupuje tak dôrazne, ako by Amerika chcela. A, samozrejme, stále zostáva aktuálna otázka ľudských práv, ako aj politiky voči Taiwanu a Tibetu.
Čína, najmä po tom, čo sa pomerne úspešne vyrovnala s globálnou ekonomickou krízou, pociťuje vlastnú dôležitosť, a podľa toho aj koná. Chu Ťin-tchao to dal americkým hostiteľom najavo, keď zdôraznil, že musia rešpektovať čínske odlišnosti. Priznal čínske rezervy v oblasti rešpektovania ľudských práv, ale iba veľmi všeobecne. Prisľúbil americkým firmám pomoc pri získavaní čínskych štátnych zákaziek, apely na zhodnotenie čínskej meny však prakticky ignoroval. Ešte pred návštevou dokonca vyhlásil, že dolár by už nemal byť hlavnou svetovou rezervnou menou.
Počas tejto návštevy sa ešte intenzívnejšie než inokedy špekulovalo o tom, či sa nekončí éra západnej dominancie vo svete a či sa kyvadlo moci naozaj neprikláňa k východu. Čína sama má zrejme dojem, že je to tak, na príliš okaté zdôrazňovanie svojej pozície však momentálne môže len doplatiť, a aj preto sa prezident Chu v súvislosti s obavami zo zvyšovania čínskeho vojenského rozpočtu vyjadril, že jeho krajine nejde o expanziu. Vojenská expanzia však nie je potrebná, Číne postačujú ekonomické nástroje. Už teraz je najväčším zahraničným veriteľom Ameriky. Nemožno ju pokladať už ani len za lacnú „výrobnú halu“ bez potenciálu k inováciám. Počet čínskych patentov totiž stále stúpa.
.mg

Íri budú voliť
Írsko prežíva búrlivé obdobie. Premiér Brian Cowen sa rozhodol rozpustiť parlament a vyhlásiť všeobecné voľby, termín určil na 11. marca. Jeho vláda utrpela narušenie dôvery u verejnosti, zapríčinené aj prijatím krízovej pomoci od EÚ v novembri. V januári ju opustili niektorí ministri. Zákony týkajúce sa finančného ozdravenia Írska, povedal Cowen, do volieb prijaté budú.
.mg

Alžírske otrasy
Zdá sa, že nielen Tunisko stojí na prahu veľkých zmien. V susednom Alžírsku tiež vypukli nepokoje, pokračuje vlna samovrážd upálením. Alžírčania znášajú biedu, nezamestnanosť a v poslednom čase aj prudké zdražovanie. Zdražovanie režíruje alžírska vláda, a tak sa protesty proti ekonomickému útlaku spájajú aj s vyjadrením politického odporu.
.mg

Nezávislosť
Južný Sudán bude nezávislý – ak bude vláda Sudánu rešpektovať výsledky referenda, ktoré sú už teraz známe. Volebná účasť na ľudovom hlasovaní je viac ako postačujúca: 96 percent obyvateľov tohto regiónu. Posledné známe číslo, ktoré označuje počet oprávnených voličov, čo hlasovali za nezávislosť, je 2 224 857, jednoduchá väčšina, potrebná na odtrhnutie Juhu, je teda prekročená.
.mg

Nemci pritvrdia
Angela Merkel pripravuje podľa Irish Times šok: rozšírenie eurovalu chce podmieniť masívnou harmonizáciou sociálnej a fiškálnej politiky všetkých štátov eurozóny. Berlín žiada harmonizovať výšku daní pre firmy, výšku sociálnych výdavkov, vek odchodu do dôchodku či úroveň platov vo verejnom sektore. Otázka do Bratislavy: čo na to povieme, pani premiérka?
.jd


Zmena v Google
V spoločnosti Google, ktorá prevádzkuje populárny internetový vyhľadávač, prišlo k prekvapujúcej zmene. Do čela firmy sa vracia zakladateľ Larry Page. Jeho kolega Sergey Brin sa má postarať o novú ponuku produktov. Doterajší šéf Eric Schmidt bol na čele Google od roku 2001, teraz má viesť správnu radu. Larry Page a Sergey Brin založili Google v roku 1998. Práve skúsený manažér Eric Schmidt z nej vybudoval poprednú IT firmu.
.lk


Baby Doc/
Jean-Claude Duvalier, bývalý diktátor Haiti, sa vrátil do krajiny, ktorú terorizoval od roku 1971 do roku 1986. Po úteku z Haiti žil vo francúzskom exile. Po návrate ho čakalo niekoľkohodinové zatknutie a vypočúvanie.

Silvio Berlusconi/
Taliansky prezident by sa mohol červenať, keby mu to „solárkový“ bronz dovoľoval. Médiá v jeho krajine zverejňujú zahanbujúce fakty: matky mu údajne posielali svoje dcéry, aby „pomohli rodine“. Na pretrase zostáva aj jeho sexuálna aféra s neplnoletou Maročankou.

Asia Bibi/
Európsky parlament sa zrejme aj pod vplyvom najnovšej a veľmi viditeľnej vlny prenasledovania kresťanov vo svete prebral. Vyzval pakistanský štát, aby prepustil kresťanskú ženu, ktorej hrozí poprava za údajnú urážku islamu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite