Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Papagáj potrebuje lásku

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Len papagáj, ktorý svojmu chovateľovi úplne dôveruje, vie a môže naplno prejaviť všetky dobré vlastnosti. Tak je to aj pri učení. Tu nájdete pár dobrých rád, ako ho naučiť rozprávať a ako porozumieť jeho vlastnej reči.

Papagáje sa v Európe stali populárne od čias, čo udatný Onesikritos, kormidelník flotily Alexandra Veľkého, priviezol do Európy prvé skrotené jedince. Tieto vtáky sa tešili úcte najmä v Ríme, nesmeli chýbať v rodinách ctených patricijov a mali dokonca vyššiu cenu ako bežný otrok. V análoch sa našli mnohé zmienky o spôsobe ich výchovy. Jedna z nich pochádza od Plínia staršieho, ktorý vo svojom prírodopise radí, ako možno za čo najkratší čas naučiť vtáka rozprávať. Osobitý recept sa začína slovami: Zober palicu, tvrdú ako zobák papagája a trieskaj ňou papagája po hlave...

.ktorého si vybrať
Výber vhodného vtáčieho kandidáta ovplyvňuje niekoľko skutočností. Medzi pomerne dôležité patrí výška vášho bankového konta. Keď ste sa rozhodli rúbať vyššie, pripravte sa na väčší finančný odliv. Cena veľkých papagájov, najmä ár a žakov, je poriadne vysoká – okolo 700 eur. Na druhej strane, svoju investíciu vkladáte do celoživotného partnera, prípadne dvojgeneračného rodinného maskota. Veľké papagáje sa totiž dožívajú vysokého veku (okolo 70 rokov). Spomedzi najnadanejších by som odporúčal spomenutého žaka sivého, hoci je pravda, že svojím sfarbením (sivé telo a šarlátovo červené chvostové perá) milovníkov psychedelickej pestrosti veľmi neohúri. Za učenlivých žiakov sa okrem žaka považujú aj amazoňany, papagáj senegalský a takmer všetky druhy ár. Pomerne dobre si pokecáte aj s obyčajnou andulkou, ale musíte mať šťastie na talentovaného jedinca a tých nie je veľa. Na rozdiel od ľudí platí pravidlo, že ukecanejšie sú samčeky.

.ako ho naučiť rozprávať
Tvrdenie z nadpisu, že papagáj potrebuje lásku, nie je vôbec nadnesené. Papagáj musí chovateľovi úplne dôverovať. Jednou z podmienok pre úspešné zvládnutie niekoľkých desiatok slov ľudskej reči je úplná krotkosť. Podarí sa to tým skôr, čím mladšieho jedinca si zaobstaráme. Na lingvistické pokusy sú najlepšie vtáky, ktoré dokrmovali ľudia. Čím viac ľudí sa pri kŕmení strieda, tým lepšie.
Hoci je papagáj schopný napodobiť ľudské slová, musí mať na to motív. Môže ním byť vzťah k človeku, ktorého považuje za svojho partnera, a preto ho napodobňuje. Okrem toho sám od seba poľahky zvládne zvuky, neustále sa opakujúce v jeho blízkosti ako je vŕzganie dverí, kašeľ, brechanie psa, kotkodákanie sliepok, vyzváňanie mobilu, ba aj kvílenie cirkulárky. Všetky tieto prejavy sú motivované snahou papagája o kontakt s okolím. Ak chcete papagája naučiť opakovať melódie, slová či celé frázy, postupujte takto: S učením začínajte večer, keď je papagáj pokojnejší. Cez deň potom vezmite papagája na ruku a niekoľkokrát mu slovo zopakujete. Papagája majte vždy vo výške očí a opakujte to, čo sa má naučiť. Ak sa papagáj zastaví uprostred nápevu alebo vety, nikdy mu nepomáhajte od toho miesta, ale opakujte celú vetu alebo melódiu odznova. Nikdy do papagája nehučte ako staré piliňáky. Ľudia sú často netrpezliví a hustia do úbohého vtáka jedno slovo za druhým. Vtedy sa stáva, že papagáj spojí všetky slová do jedného guláša, navyše ich skomolí. Pokiaľ chcete, aby papagáj hovoril slová v určitý čas, musíte ich používať aj vy. Ráno pri kŕmení ho pozdravíte „čau, vták“, večer mu poviete „dobrú noc“, keď budete odchádzať z domu poviete vždy „nazdar“ a podobne. Papagájom sa všeobecne najlepšie vyslovujú slová so samohláskami „e, i, u“, pri ďalšom učení môžete pridávať hlásky „a, o“.

.slovník papagájej reči
Pripravte sa na to, že okrem papagája sa budete učiť aj vy. Mali by ste porozumieť jeho prejavom, napríklad prosbe, keď s ľahko roztiahnutými a trasúcimi krídlami o niečo prosí. Tak prosia mláďatá rodičov o potravu, ale papagáj vás tak môže aj prosiť, aby ste ho pustili z klietky. Pokiaľ prosbu nepochopíte a začnete naňho byť hrubí, papagáj sa uzavrie do seba, alebo sa stane agresívnym a začne hrýzť. Preto musíte byť ako učitelia vždy dobre naladení, pristupovať k svojmu žiakovi s trpezlivosťou a myslieť na to, že aj on má právo mať nejaké požiadavky na vás.
A tu je krátky slovníček papagájej reči tela: Keď sa papagáj zľakne, perie pritisne k telu, takže vyzerá, akoby zoštíhlel, často pri tom aj predĺži krk. Ak je váš chovanec spokojný, našuchorené perie z neho urobí guľôčku, pričom sedí na jednej nohe a poklopkáva si zobákom. Dlhodobo zježené perie však môže oznamovať aj začiatok choroby. Ak sa chce hrať, naťahuje vždy jedno krídlo a jednu nohu. V rámci hry útočí, ježí perie na tyle, hlave, alebo na celom tele, aby sa opticky zväčšil, a tak imponoval. Naštvaný papagáj zdvihne krídla do výšky a zaháňa sa zobákom do prázdna. Je to varovanie pred skutočným útokom. Ak plieska krídlami a túto produkciu sprevádza „pralesným pokrikom“, chce na seba upútať pozornosť. Bezmocnosť vyjadruje jednohlasným výkrikom a trasúcimi sa krídlami. Ak sa pri tom ťahá za prst, je to podobné, ako keď si my obhrýzame nechty. Rozpaky prejavuje podobne ako človek. Škrabká sa pazúrikmi na hlave, prešľapuje z nohy na nohu, krúti sa okolo vlastnej osi, alebo sa venuje iným náhradným činnostiam, začne napríklad jesť. Škrabkanie má však aj sociálnu funkciu. Tak sa teda na istý čas staňte papagájom a po skončení vyučovania škrabkajte svojho kamoša chvíľu na hlave. Papagáje to zbožňujú, prejavujete im tým náklonnosť, takže vás budú milovať a na ďalšie učenie sa budú tešiť ako malé deti.

Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite