Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Pôvodne som chcel písať o New Yorku, ale jednak tam nie som, a „dvak” som si prečítal, čo napísal v onlajnovom .týždni kolega Daniška. Dozvedel som sa, že žijem v najnebezpečnejšom meste na svete. Najprv som sa zľakol, že sa v NYC niečo za tých desať dní môjho povaľovania na pláži stalo, a potom som zistil, že je to preto, lebo podľa štatistiky máme najvyššie percento potratov.

Dobre je mať svet čierno-biely a riadiť sa princípmi „zoslanými zhora”, či už je to „zhora” ústredný výbor, alebo sám všemohúci. Človek sa tak pohodlne zbaví zodpovednosti a veselo si užíva slobodnej vôle, ktorú mu údajne tiež niekto nadelil.
Čo sa slobodnej vôle a morálky týka, práve čítam kompiláciu úvah významných súčasných filozofov (Tamler Sommers: A Very Bad Wizard) a mnohí tvrdia, že slobodná vôľa, rovnako ako morálne zásady, sú viac inštinkty, prípadne ilúzia než čokoľvek iné.

Čo sa štatistík týka, tými sa dá dokázať čokoľvek, napríklad aj to, že momentálne je New York nielen najnebezpečnejšie, ale aj najteplejšie mesto na svete. Stačí pri kreslení grafov namiesto pravítka použiť hokejku.

Pesticídy, ozónová diera, fast food, fajčenie, stres, globálne otepľovanie, prezervatívy, pochody homosexuálov, súloženie v televízii, sexuálna osveta a ateizmus prispievajú k dlhovekosti a kvalitnejšiemu životu. Dôkaz? Štatistika – nič z vyššieuvedeného v roku 1200 nepoznali, a preto žili trikrát kratšie ako my dnes.

Iná štatistika zase hovorí, že páchatelia zhruba troch štvrtín zločinov sú buď z neúplných rodín, alebo od slobodných matiek. Takže ono to v tom New Yorku asi vyjde narovnako – ak bude menej potratov, vzrastie zločinnosť, lebo ani prolifers, ani Ján Pavol II. akosi neprispejú k výchove detí, ktoré sa narodia nechcené. A budeme len tam, kde práve sme – najnebezpečnejšie mesto na svete.

Nikdy som nebol a ani by som nechcel byť v situácii, keď by som musel byť čo len časťou rozhodnutia o potrate. Musí to byť veľmi ťažké, ale kým je to v súlade s platnou legislatívou a žena, ktorej sa to týka, sa tak rozhodla, budem to rešpektovať. A mám aj riešenie pre chudobné pubertiačky z Bronxu – nech posielajú plody svojej neuváženej lásky do Pustých Úľan, tam vedia vyriešiť všetko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite