Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficov avatar

.daniel Bútora .časopis

Je vláda zlepenec, ktorý iba pácha ohavnosti, zdražuje a otravuje, na čele s premiérkou, ktorá je obyčajná klamárka? Alebo treba na fungovanie krajiny vytvoriť veľkú koalíciu, napríklad aj s SDKÚ, ktorá má väčšinu v dnešnej vláde? Oba tieto protichodné postoje opakovane odznievajú z úst bývalého predsedu vlády a súčasného vodcu opozície.

Tým prvým postojom Robert Fico spôsobom sebe vlastným zastáva úlohu opozičného kritika, ktorý to vláde nakladá sprava-zľava, no vždy nadoraz. Takto útočil na vládu ešte keď bol premiérom Dzurinda, takto útočil na opozíciu, keď bol premiérom on sám, a takto funguje, aj keď sa vrátil na pozíciu, ktorú dobre pozná, pretože v nej strávil najviac času – pozíciu bojovného vodcu najsilnejšej opozičnej strany.

Tento Fico-bojovník však má prekvapujúceho protivníka, ktorého sám expremiér vypúšťa do sveta ako svoje druhé ja, svoje alter ego, svojho avatara. Avatar sa občas objaví na tlačovkách, aby verejnosť miatol úplne inými posolstvami: je veľkou chybou, ak niekto vylučuje kohokoľvek z možnej spolupráce, Smer treba dostať do vlády čo najrýchlejšie, bolo by treba vytvoriť veľkú koalíciu. Tento avatar nemá až taký veľký cit pre kalendár, a s plánmi na novú vládu – akúkoľvek a s kýmkoľvek, len aby v nej bol aj on – prichádza pol roka po parlamentných voľbách a tri a pol roka pred riadnym termínom ďalších volieb. Svoje priority neoptimalizuje na čas, ale na výsledok: byť stoj čo stoj súčasťou zoskupenia, ktoré vládne, čím skôr, tým lepšie, čím dlhšie, čím lepšie. Fico-bojovník ctí stratégiu a postupnosť, avatar však ide len za jedným cieľom, a po pár mesiacoch bez funkcie už neobsedí.

Bol to nepochybne predsedov avatar, ktorý vlani krátko po voľbách vysielal voči KDH neuveriteľné ponuky, len aby Smer neodišiel do opozície. Ficov avatar má iba malú radosť, že Fico-bojovník trhá rebríčky popularity. Ihneď by si štrngol šampanským so súčasnou premiérkou-klamárkou, o KDH ani nehovoriac, ak by sa len rozumne dohodli. Nevedno, či by sa potichu a poza bučky nechcel dať dokopy dokonca aj s takým Matovičom či Zajacom, ak by z toho vyšla dostatočne vysoká pozícia vo vláde.

Pol roka po voľbách sa Ficov avatar ozýva čoraz častejšie. V novembri, krátko po sneme Smeru, kde bol znova zvolený za predsedu, pripustil, že by sa uchádzal nielen o post prezidenta, ale aj o post generálneho prokurátora. Teraz v januári avatar prehovoril znova. Ako keby každý mesiac mimo vlády prinášal jej bývalému predsedovi ťažké utrpenie. Čo ak však vláda vydrží dlhšie, nebodaj celé štyri roky?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite