Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Policajná reforma
Policajný prezident Jaroslav Spišiak ohlásil minulý týždeň historickú reformu polície. Jej základný princíp zhrnul do vety, že policajti nie sú uzavretá komunita a nemyslia si, že oni sú tí hrdinovia a občania sú len nutné zlo, ktoré im to sťažuje svojimi pripomienkami. Nový systém zavádza individuálne hodnotenie každého policajta. Do praxe by mal vstúpiť od začiatku júla tohto roku.
Podľa Spišiaka bolo doterajšie hodnotenie policajtov príliš subjektívne a on chce do tohto systému vniesť objektívne kritériá. Každý policajt tak bude presne vedieť, čo je dôležité pre spokojnosť s jeho prácou, a teda aj pre jeho kariérny postup. Hodnotenie bude zohľadňovať špecializáciu policajtov, ako aj to, v ktorej  zložke polície pracujú. Spišiak na tlačovej konferencii fungovanie nového modelu opísal na príklade dopravného policajta. V jeho prípade bude hlavným kritériom hodnotenia to, či sa na úseku cesty, ktorý mu je zverený, stala počas jeho služby nehoda. Bude záležať na ňom, ako zabezpečí, aby sa tak nestalo. U priestupkového policajta bude zase dôležité, či sa v jeho rajóne počas jeho služby stane trestný čin.
Policajti budú hodnotení štvrťročne a budú sa na to využívať tri stupne – viac ako uspokojivý, uspokojivý a neuspokojivý. Podkladom pre takéto hodnotenia majú byť iba konkrétne čísla, žiadne subjektívne dojmy. Výsledok hodnotenia sa odrazí na plate.
Vyššie postavení policajti majú byť tiež hodnotení exaktne, ale iným systémom. Hodnotiť sa budú ich manažérske schopnosti. Zaváži, ako sú hodnotení ich podriadení a ako kolektív, ktorý riadia, plní skupinové úlohy. Z prípadného neúspechu reformy je Spišiak pripravený vyvodiť osobné dôsledky. Ak nebude fungovať, alebo ak jeho priami podriadení v hodnotení neobstoja, odstúpi zo svojej funkcie. „V priebehu troch mesiacov bude jasné, kto je policajt a kto sa tvári, že je policajt,“ zhrnul Spišiak ambíciu svojej reformy.
Spišiakov plán privítali aj policajné odbory, ktoré sú inak voči zmenám obvykle negatívne naladené. Odborári oceňujú najmä objektívnosť kritérií hodnotenia policajtov. Opatrný je zatiaľ exminister vnútra Robert Kaliňák.  Podľa neho môže reforma viesť k negatívnemu individualizmu.  Keďže v polícii je podľa neho veľa rôznych typov činností a každý prípad trestného činu je individuálny, všetko sa nedá posudzovať len podľa čísel.
.jm, SITA

Nižšie dotácie
Iveta Radičová navrhla znížiť štátne dotácie politickým stranám (prostredníctvom zrušenia príspevkov za poslanecké mandáty), na čo však nemá oporu v koalícii. SaS k tomu navrhuje príspevok za voličský hlas naviazať na superhrubú mzdu, čím by sa zvýšil o 2,6 eura za hlas. Znižovanie príspevkov pre strany sa nepáči kresťanským demokratom ani Mostu.
.gaš   

(Ne)verejne
Predseda OKS Peter Zajac pripustil, že štyria poslanci tejto strany (na kandidátke Mostu) možno nepodporia verejnú voľbu generálneho prokurátora. Koalícia k tomuto kroku pristúpila po tom, čo sa jej nepodarilo zvoliť svojho kandidáta v tajnej voľbe. Poslanci OKS ešte nedospeli k jednotnému stanovisku, no bez nich by vláde zákon neprešiel.
.gaš

Zosuvy pôdy
Primátor Košíc vyhlásil vo štvrtok na území mesta mimoriadu situáciu pre zosuvy pôdy, ktoré prišli po odmäku a dažďoch. Ohrozená bola najmä časť Krásna a cesta na okraji mestskej časti Košice-Sever. Priamo na miesto zosuvu sa hneď prišiel pozrieť minister vnútra. Zlé klimatické podmienky nedovoľovali nasadiť ťažkú techniku, odvodniť kopec a zastaviť zosuv.
.eč

Uhliarikov problém
Minister zdravotníctva má problém s médiami, najmä SME ho kritizuje za tender na riaditeľa bratislavskej záchranky. Najnovšia kauza sa týka očkovacej látky pre deti Prevenar od firmy Pfizer. Pôvodne mala byť s doplatkom, ale po rokovaniach na ministerstve sa cena látky znížila a Prevenar je bez doplatku. Uhliarik vo firme Pfizer pracoval, a tak je podozrenie, že šlo o klientelizmus.
.eč

Zmeny na železnici
Železnice SR chystajú prepustenie 1 700 zamestnancov. Ide približne o desatinu pracovníkov. Problémom železníc je ich dlhodobá prezamestnanosť. Dve tisícky ľudí plánuje prepustiť aj Cargo. Železničná spoločnosť prepustí síce len dvesto zamestnancov, no šetriť chce zrušením dvoch až troch desiatok lokálnych spojov od marca tohto roku. Plánované zmeny by sa ešte mohli stretnúť s protestmi odborárov. Pred štrajkom sa však zástupcovia zamestnancov plánujú stretnúť s predstaviteľmi vlády.   
.lk


Juraj Kucka/
Slovenský futbalový reprezentant má za sebou krst ohňom. Po prestupe zo Sparty Praha do talianskeho klubu FC Janov ho čakal debut proti hviezdnemu Interu Miláno. Kucka podľa hodnotení talianskych médií nesklamal a patril k najlepším hráčom Janova.

Štefan Harabin/
Predseda Najvyššieho súdu zrejme nepodá odvolanie voči rozhodnutiu okresného súdu, ktoré pri jedenástich sudcoch NS uznalo diskrimináciu za to, že mali nižšie príjmy ako špeciálni sudcovia. Krytie mu zabezpečilo plénum NS, ktoré to neodporučilo.

Mikuláš Dzurinda/
Minister zahraničných vecí oficiálne pozval na návštevu Slovenska Svätého Otca Benedikta XVI. Návšteva by sa mala uskutočniť budúci rok, keď budeme oslavovať 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. Či pápež aj príde, ešte nevieme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite