Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Šialený strelec
V nedeľu 9. januára sa v arizonskom meste Tucson v obchodnom centre odohrala tragédia, ktorá otriasla celou Amerikou. Na verejné zhromaždenie, ktoré organizovala kongresmanka Gabrielle Giffords, prišiel ozbrojený muž, postrelil kongresmanku do hlavy, zabil šesť ľudí a trinástich zranil. Medzi zabitými je deväťročné dievčatko aj federálny sudca. Strelec neušiel, okolostojaci ho premohli a odzbrojili. Gabrielle Giffords zostáva v nemocnici vo vážnom stave, zatiaľ nevedno, do akej miery je možné jej uzdravenie. Američania utrpeli šok.
Bezprostredne po tragédii v Tucsone sa v pobúrenej a smutnej Amerike diskutuje o tom, ako takýmto udalostiam predchádzať. Niekto zo strašného činu obviňuje prevládajúci tón politickej debaty, ktorý sa vraj stále radikalizuje. Obvinenia lietajú zľava doprava aj naopak: podľa demokratov sú vinní republikáni, pretože vytvárajú atmosféru neznášanlivosti; republikáni to isté tvrdia o demokratoch. Našťastie sa takto neprejavujú všetci. V oboch politických táboroch sa našlo dosť hlasov rozumu, ktoré upozorňujú, že v tomto prípade nešlo predovšetkým o politiku, ale o vážne mentálne problémy páchateľa. Strelec, 22-ročný Jared Lee Loughner, je totiž očividne vyšinutý. Pre neprijateľné správanie ho vylúčili z vysokej školy, z rovnakých dôvodov dostal viacero výpovedí z práce. Čítal Mein Kampf i Komunistický manifest, pohŕdal všetkými inštitúciami, no rozhodne nezastával žiadny súvislý politický postoj a nebol stúpencom ani pravice, ani ľavice. Jeho hlavným cieľom síce bola kongresmanka, strieľal však aj do ľudí okolo nej a bolo mu očividne jedno, koho zasiahne. Skrátka, bol to čin, ktorý vzišiel z vyšinutého uvažovania, a je úplne pomýlené interpretovať ho politicky. Našťastie sa v tomto zmysle vyslovil aj prezident Barack Obama, keď v smútočnom prejave po streľbe v Tucsone povedal: „Ak táto tragédia vyvolá – a mala by vyvolať – úvahy a diskusie, dajme si pozor, aby sme nimi neurážali tých, ktorých sme stratili. Dajme si pozor, aby sa tieto debaty neodohrávali, ako obyčajne, na rovine politiky, kde prevláda úsilie o získavanie bodov a malichernosť.“ Obama sa tentoraz prejavil ako štátnik, nie ako politik, a vyslúžil si pochvaly naprieč politickým spektrom.
.mg

Libanon bez vlády
V Libanone je kríza: šiítske militantné hnutie Hizballáh opustilo vládu a tá padla. Hizballáh chce pri vzniku novej vlády presadiť za premiéra svojho človeka. To by posilnilo vplyv jeho zahraničných spojencov, Iránu a Sýrie. Situácia v regióne by sa tým veľmi skomplikovala, a tak expremiér Saad Hariri hľadá spojencov na Západe, v ktorých záujme nie je vláda vedená Hizballáhom.
.mg

Návrat
Petra Buzková patrila v českej politike 90. rokov k najpopulárnejším osobnostiam, potom však odišla, stíhaná nevôľou Miloša Zemana aj Jiřího Paroubka. Pred voľbami nového predsedu ČSSD sa vrátila ako členka tímu kandidáta Michala Haška. Buzková odmieta špekulácie o vlastných politických ambíciách, vraj jej stačí advokátska prax a nikam kandidovať nechce. Uvidíme.
.mg

Kto nesie vinu
Rusko oficiálne uzavrelo vyšetrovanie tragickej nehody poľského špeciálu, počas ktorej vlani zahynul poľský prezident, jeho manželka a jeho sprievod. Vinu vyšetrovatelia pripísali poľskej strane. Podľa nich bola posádka pod psychickým tlakom, keď chcela za každú cenu pristáť. Poliaci sa bránia, že chybu spáchala aj riadiaca veža, lebo mala uzatvoriť letisko a pristátie zakázať.
.mg

Rúhanie?
Pakistanské kresťanské cirkvi sú pobúrené tým, že tamojšia vláda odmieta zrušiť zákon o rúhaní. Na základe tohto zákona je možné odsúdiť človeka už za kritické vyjadrenie o islame aj na smrť. Momentálne je známy prípad odsúdenej pakistanskej kresťanky Asie Bibi. Proti zákonu sa vyjadril aj pápež Benedikt XVI., ktorý ho označil za nástroj diskriminácie menšín.
.mg

Väčší euroval?
Eurokomisár Olli Rehn nastolil tému posilnenia úverovej kapacity Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu. Hovorí sa aj o možnosti, aby euroval mohol nakupovať dlhopisy ohrozených krajín, či o prípadnej bankovej dani 0,2 percenta od roku 2013. Z nej by sa mal financovať permanentný ochranný mechanizmus. Slovenský minister financií Ivan Mikloš zavedenie bankovej dane nevylúčil a odkázal na riešenie na celoeurópskej úrovni.
.lk


Silvio Berlusconi/
Najvyšší súd v Taliansku robí premiérovi stresy. Tentoraz ho obral o časť imunity, keď zrušil zákonné ustanovenie, vďaka ktorému sa Berlusconi mohol vyhýbať účasti na súdnych pojednávaniach. Čaká sa na obnovenie procesov proti nemu.

Marine Le Pen/
Dcéra kontroverzného francúzskeho politika Jeana-Marie Le Pena sa zrejme namiesto otca stane predsedníčkou jeho strany Národný front. Má v úmysle spustiť reformu strany, aby zastavila jej mediálnu „démonizáciu“, a stať sa prezidentkou Francúzska.

Jiří Dienstbier ml./
V Česku sa objavili informácie, že zosnulého Jiřího Dienstbiera nahradí v politike jeho syn. V marci bude možno kandidovať v doplňujúcich voľbách do senátu 41-ročný Jiří Dienstbier mladší, momentálne člen pražského zastupiteľstva.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite