Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nudíte sa? Kúpte si medvedíka čistotného!

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Ulice a byty v mestách, dvory na dedinách sú neraz prepchaté rôznymi zvermi pokrytými kožušinou či perím. Psy, mačky, hydina, králiky, drobné hlodavce. Dá sa povedať: stereotyp. Tak prečo z neho nevybŕdnuť a neoddať sa radostiam i starostiam chovu niektorého z netradičných druhov zvierat?

Pomerne veľa autorov tzv. populárno-náučných publikácií sa zhoduje na tom, že človeka a zviera do vzájomnej symbiózy zviazalo jedlo. Pre zviera bolo užitočné, že pri ľudských obydliach sa vždy našli zvyšky a čosi na zahryznutie. Človek zase, keď už sa minuli zásoby, ocenil, že okolo domu sa mu motká nejaké to stráviteľné „sústo“, ktoré môže uloviť bez väčšej námahy. Postupne sa určité zvieratá z kategórie „obživa“ presunuli na vyššie police ľudského záujmu, dokonca až na piedestál, kde sa im dostávalo rôznych božských privilégií. A takto to s malými obmenami funguje prakticky až do dnešných čias. Prirodzene, sú ľudskí jedinci, ktorí pri pohľade na zviera upadajú do rôznych stupňov hystérie a prejavov fóbií. Sú aj takí, pre ktorých by zvieratá a príroda vôbec nemuseli existovať. Prevažná väčšina z nás však ešte stále podlieha určitým atavizmom, a tak flóru a faunu považujú za prirodzenú súčasť svojho života.
.teoreticky aj v paneláku
Tým, že si medvedíka čistotného zaobstaráte skutočne len z tých najušľachtilejších pohnútok (teda žiadny hromadný chov pre kožušinu), zaradíte sa do skupiny výstredných exotov, ktorých postupne opúšťajú všetci dobrí kamaráti. Toto zviera môžete teoreticky chovať aj v paneláku: váži 10 až 20 kg a vzrastom ho možno prirovnať k urastenejšiemu kokršpanielovi. Žlto-sivočierny kožuch dopĺňa veľmi dekoratívny pruhovaný chvost a najmä tmavé lemovanie okolo očí. Pripomína škrabošku, alebo skôr masku banditu. 
Medvedíky pochádzajú zo Severnej Ameriky a v prírode vytvárajú menšie polygamné spoločenstvá, to znamená, že ich súčasťou je samec s niekoľkými samicami. Napriek činorodej povahe v zajatí priveľmi netrpia. Dôkazom je fakt, že sa úspešne a s chuťou rozmnožujú. Po 60 až 65 dňoch samička rodí tri, päť, občas i viac mláďat. Medvedíky sú mimoriadne odolné voči chorobám, takže ani účty od zverolekára nezaťažia rodinný rozpočet. Chutí im takmer všetko, ich citlivému nosu neunikne nič, čo sa dá okamžite skonzumovať, väčšinu potravy by však malo tvoriť mäso. 
Zviera je ideálne pre ľudí, ktorí ožívajú s príchodom noci. Medvedíky majú dobrý zrak, výborne sa orientujú aj v tme. Sú rovnako dobrí akrobati ako mačky, vyšplhajú sa takmer všade. Pokiaľ ich niečo vystraší, znehybnejú a predstierajú, že sú mŕtve.

.procyon lotor
Už samotný latinský názov napovedá, s kým bude mať budúci majiteľ do činenia. Preto sa medvedík čistotný do chovateľskej pozornosti odporúča skutočne iba trpezlivým a nadmieru tolerantným osobám. Je úplne vylúčené kupovať ho deťom ako milučkú hračku na maznanie, napriek tomu, že jeho vzhľad na to nabáda. Inak je to s povahovými črtami. Tento lotor s pohľadom neviniatka je svojhlavý, prakticky neskrotný a svoj názor na vec dáva najavo väčšinou bolestivým pohryznutím. 

.skutočne čistotný
Pozornosť a náklonnosť si dokáže získať svojou čulosťou a obsedantnou záľubou vo vode. Okrem toho, že sa medvedík čistotný rád kúpe, očistnému obradu podrobuje aj svoju korisť: pred zjedením si ju prednými labkami dôkladne vyperie. Toto nutkanie súvisí so spôsobom obživy, ktorú mu vo voľnej prírode poskytujú rieky a potoky plné rýb, ale najmä rakov a mäkkýšov, väčšinou zavŕtaných v bahne. 
Typické správanie sa prejavuje aj u medvedíkov, žijúcich od narodenia v zajatí. Dochádza tak k mnohým komickým situáciám, keď napríklad úbohé zviera dostratena vydrhne vo vode kúsok keksu, piškóty alebo kocku cukru. Okrem pridelenej potravy sa však realizuje aj na menších kameňoch, sklíčkach a rozličných drobnostiach, ktoré sa ocitnú vo výbehu.

.radšej na dvore
Čistotnosť sa prejavuje ešte v jednom smere: medvedík vykonáva svoje biologické potreby vždy na tom istom mieste, takže nie je problém naučiť ho chodiť „na misku“. Tým sa však jeho záujem o poriadok končí. Toto zvedavé zviera dokáže za niekoľko minút obrátiť celú domácnosť hore nohami. Aj z tohto dôvodu sa odporúča ubytovať ho radšej na dvore v priestrannej voliére s menšou vodnou nádržou. Súčasťou voliéry by mal byť strom, alebo nejaké iné vhodné preliezačky na šplhanie a búdka na spanie, v ktorej prečká zimu. Lebo, tak ako ostatní príbuzní z jeho rodu, aj medvedík sa začiatkom októbra ukladá na zimný spánok.
S „procyonom lotrom“ to vydržia len chovatelia s najsilnejšími nervami, pretože medvedík si neústupčivo vyžaduje všetku pozornosť. Inak vyvádza a demoluje zariadenie bytu. Strýc Pepin v Postřižinách o „medvídkovi mývalovi“ rozhodne neklamal.  
Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite