Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Zaujímavé predsedníctvo
Maďarsko práve prevzalo predsedníctvo Európskej únie, ktoré potrvá do júna. Bude to dôležitý polrok pre predsednícku krajinu, ale aj pre samotnú Úniu. Aj preto, že EÚ je momentálne politicky aj ekonomicky zraniteľná a Maďarsko na tom nie je omnoho lepšie. 
Hoci Viktor Orbán ešte nedávno vyhlásil, že Európskej únii pôsobenie Maďarska v predsedníckej funkcii prospeje, pretože Maďarsko preukázalo, že vie riešiť krízové situácie, práve táto riešiteľská schopnosť Budapešti dnes nevyzerá úplne jednoznačne.
Maďari totiž čelia podozreniu, že ich nové daňové zákony diskriminujú zahraničné firmy. V oficiálnej sťažnosti to uviedlo trinásť významných spoločností, ktoré pôsobia v Maďarsku (medzi nimi veľké poisťovne, energetické firmy, nemecký Deutsche Telekom, ale napríklad aj holandská finančná skupina ING). List so sťažnosťou v decembri zaslali európskym komisárom a tiež lídrom Nemecka, Francúzska, Rakúska, Holandska a Českej republiky. V liste sa píše, že zahraničné spoločnosti „sú diskriminované, keďže musia znášať prevažnú väčšinu celkového zaťaženia vyplývajúceho z krízovej dane“. Krízové  zdanenie je práve to „riešenie“, ktoré Maďarsko vo svojej ekonomickej situácii využíva, aby zvýšilo príjmy štátu a nemuselo žiadať o pomoc Úniu.
Únia teraz vyšetruje, či je takéto zdaňovanie legálne. „Ak zákon rozlišuje medzi domácimi a zahraničnými spoločnosťami, alebo medzi spoločnosťami so sídlom v Maďarsku a mimo Maďarska, bude to vnímané ako diskriminácia, čiže ako rozpor so zákonmi Európskej únie,“ vyjadril sa k sťažnosti hovorca Európskej komisie Olivier Bailly. „Toto ešte musíme objasniť.“
Sám Viktor Orbán pripustil, že predsedníctvo jeho krajiny sa nezačína najšťastnejšie. A toto je iba prvá lastovička. O Maďarsku sa bude v polroku jeho predsedovania hovoriť omnoho viac, ako by sa hovorilo, keby nemalo túto dočasnú funkciu. Orbánova vláda môže rátať s tým, že sa ocitne pod drobnohľadom a kritika niektorých jej krokov, akú doteraz v zahraničí vyslovovali sporadicky, sa stane pravidelnejšou. Je síce otázne, nakoľko sa voči etatistickým sklonom Orbánovcov môže dôveryhodne stavať práve Európska únia, svätyňa a útočisko etatistov, ale aspoň sa o týchto sklonoch nebude kolektívne zdvorilo mlčať. Trúfame si odhadnúť, že nás v tomto smere čaká zaujímavý polrok.
.mg
Belgicko bez šancí?
Belgický štát je v kríze a hrozí mu rozpad, o tom vypovedá aj rezignácia kráľovského vyjednávača Johana Vandeho Lanotteho, ktorý mal ako prostredník medzi flámskou a valónskou komunitou pomôcť pri tvorbe vlády. Tú Belgicko nie je schopné postaviť už od júnových volieb, lebo Valóni a Flámi sa nevedia dohodnúť ani vo finančných, ani v kultúrnych otázkach.
.mg
Nepokoje a sankcie
Prezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo čelí sankciám USA za nerešpektovanie výsledkov novembrových volieb, v ktorých prehral – a po ktorých sa v krajine rozpútali krvavé nepokoje. Gbagbo vedie vojnu nielen voči vlastným obyvateľom, ale aj diplomatický boj na medzinárodnom fóre: vypovedal veľvyslancov Kanady a Veľkej Británie. Riešenie krízy je zložité a sankcie asi veľa nezmôžu.
.mg
Dioxín
To číslo je pre spotrebiteľov hrozivé: 4 700 fariem v Nemecku bolo uzavretých, pretože ich produkty sú možno kontaminované nebezpečným rakovinotvorným dioxínom. Uzavieranie oznámilo ministerstvo poľnohospodárstva a doložilo, že väčšinou sa týka fariem, ktoré chovajú ošípané. Slovensko na nemecký dioxínový problém reagovalo dočasným zákazom predaja vajec a hydiny z Nemecka.
.mg
Euro na minime
Ku koncu minulého týždňa sa euro spustilo po kĺzačke. Spoločná európska mena voči doláru klesla na 1,296 USD/EUR, čo je jej najnižšia hodnota za posledné štyri mesiace. Môžu za to pozitívne očakávania, ktoré momentálne vyvoláva stav amerického trhu práce, ale aj stále pretrvávajúca nedôvera voči okrajovým krajinám eurozóny ohrozeným dlhovou krízou.
.lk
V znamení ústavy
Od nového roka prevzali vládu v americkej Snemovni republikáni, ktorí v nej vo vlaňajších voľbách získali väčšinu. Ich vláda, ako tvrdia, by mala prebiehať v znamení rešpektovania americkej ústavy – veď veľká časť nespokojnosti s Obamovou administratívou pramení z toho, že jej iniciatívy ústavu prekračujú. Republikáni presadzujú, aby sa pri každom predloženom návrhu zákona povinne dokazovalo, že je v súlade s ústavou.
.mg
Gabi Aškenazi
Veliteľ generálneho štábu izraelskej armády sa odsudzujúco vyjadril o tých ultraortodoxných židoch, ktorí odmietajú slúžiť v armáde. Podľa neho by sa mali za seba hanbiť a výnimka, ktorá im momentálne umožňuje vyhnúť sa službe, by mala byť zrušená.
Boris Nemcov
Bývalý vicepremiér Ruska Nemcov bol odsúdený za účasť na novoročnom zhromaždení opozície a neposlúchnutie príkazov polície na 15 dní odňatia slobody. Proti jeho zatknutiu protestovali ďalší aktivisti a približne 30 z nich polícia zatkla.
Manuel Valls
Francúzsky poslanec a kandidát v prezidentských primárkach u socialistov žiada, aby bolo zrušené obmedzenie, ktoré neumožňuje Francúzom pracovať viac ako 35 hodín týždenne. Argumentuje konkurencieschopnosťou a nákladmi na nadčasy. U socialistu je to revolučná myšlienka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite