Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sladký Mickey a tí ostatní

.časopis .týždeň vo svete

Násilnosti po celom Haiti vyvolala nielen epidémia cholery, ale najmä silné podozrenia z manipulácie volieb. Dvanásti z osemnástich prezidentských kandidátov žiadali bezprostredne po prvom kole anulovanie volieb.

Situáciu neupokojilo ani stanovisko misie OSN na Haiti (MINUSTAH), podľa ktorého „voľby prebehli dobre“. V prvom kole sa 28. novembra volil prezident, 99 poslancov dolnej komory parlamentu a 11 senátorov. Dňa 16. januára má byť druhé kolo. Zopakuje sa násilie?
.nemáte sviečky?
 Spravodajca BBC Mark Doyle v Part-au-Prince sledoval desiatky volieb v rozvojových krajinách, tieto však sú, ako tvrdí, bezkonkurenčne najhoršie zorganizované. Videl streľbu pri volebných miestnostiach, zastrašovaných, zmätených a rozčúlených voličov, prepchaté volebné urny a políciu, ktorá nezatýkala páchateľov podvodov, skôr sa pokúšala ich zachrániť pred zlynčovaním. „V deň volieb som v priebehu hodiny stretol desiatky ľudí, ktorí nevedeli nájsť svoje meno na voličských zoznamoch,“ uvádza Doyle. 
Programová manažérka českej Charity na Haiti Jitka Horáková bola v jednom z tímov medzinárodných pozorovateľov týchto volieb. Opisuje svoje zážitky z oblasti Nippes na juhozápade ostrova: „Jeden z kandidátov poslal do istej dediny autobus plný svojich voličov. V reakcii na to ho miestni napadli a zapálili. Išli sme okolo. Voľby boli zúfalstvom najvyššieho stupňa. Videli sme dopisovanie hlasov, ľudí, ktorí chceli ísť voliť, no nemohli, dievčinu, ktorej člen komisie hovoril, koho má voliť. Nevyškolení a dezorientovaní členovia volebných komisií sa nás pýtali, či nemáme sviečky, pretože v škole nebola elektrina a bolo jasné, že voľby sa pretiahnu do noci.“
.hnev ulice
 Haiti sa zbavilo otroctva pred dvesto rokmi, doteraz však nie je svojprávne: v novodobých dejinách sa pri moci striedali rôzni diktátori, ktorí krajinu „vyciciavali“ podobne ako upíri v poverách voodoo. Nenávidený je aj dosluhujúci prezident René Preval, jeho oficiálny majetok sa odhaduje na 800 miliónov dolárov, v skutočnosti si zrejme nahonobil (aj z rozsiahlej medzinárodnej pomoci) podstatne viac. Teraz sa hnev obrátil voči ním preferovanému kandidátovi koalície Jednota (Inité), stavebnému inžinierovi Jude Célestinovi (48). Ten zbohatol ako šéf firmy CNE, ktorá profituje zo štátnych zákaziek na výstavbu ciest. Viackrát rozvedený Célestin najnovšie žije s Prévalovou dcérou. Mal najviac zdrojov na kampaň, pričom platil gangy priaznivcov, aby mu zabezpečili podporu: aj za cenu zastrašovania voličov. A práve hnev ľudí na Célestina spôsobil na Haiti násilnosti, pri ktorých horeli barikády z pneumatík a niekoľko ľudí zahynulo.
Podľa výsledkov prvého kola ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu. Do ďalšieho kola by mali postúpiť prví dvaja. Absolventka práva na Sorbonne, univerzitná profesorka a bývalá prvá dáma (jej manžel Leslie Manigat bol v roku 1988 prezidentom) Mirland Manigatová získala 31,37 percenta hlasov. S dôrazom na podporu vzdelanosti, ktorú oprávnene považuje za kľúč k budúcnosti Haiti, má táto milovníčka kníh 
Agathy Christie rešpekt a podporu voličov, mnohí však poukazujú na jej vysoký vek: má 70 rokov. Na druhom postupovom mieste skončil spomínaný Célestin (22,48 percenta hlasov), pričom iba o 6 845 hlasov „pod čiarou“ skončil ako tretí Michel Martelly (49), známy skôr pod prezývkou Sweet Mickey. Ikonická postava haitskej popkultúry, spevák a tanečník kompy s nulovými politickými skúsenosťami. Po tom, ako nemohol kandidovať slávny raper Wyclef Jean (v Spojených štátoch žijúci spevák nespĺňa podmienku minimálne päťročného pobytu na Haiti) je „sladký Miki“ favoritom najmä mladej generácie, ktorá ho pozná z pódií, kde zvykne predvádzať okázalú šou s vrcholným kúskom hádzania svojich nohavíc medzi publikum. V každom prípade, ženatý Martelly, otec štyroch detí, si najnovšie obliekol tmavý oblek, nasadil značkové tmavé okuliare a s lookom šéfa gangu symbolizuje revoltu ulice voči Prévalovi a Célestinovi. Je vysoko pravdepodobné, že ak nepostúpi s „Madame Manigatovou“ do druhého kola on, násilnosti budú eskalovať. O to prekvapujúcejšia je správa, podľa ktorej prepočítavanie hlasov z prvého kola odmietli dvaja z prvých troch kandidátov – Manigatová a Martelly. Célestin by s ním súhlasil. Asi vie prečo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite