Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Larssonova trilógia

.redakcia .časopis .bilancia 2010

Švédsky novinár a spisovateľ zomrel v roku 2004 a predsa mu tento rok patrili kiná a kníhkupectvá.

Stieg Larsson sa vydania svojej trilógie Milénium nedožil. Texty odovzdal vydavateľovi a vo veku 50 rokov zomrel. Keď potom knihy začali – najprv vo Švédsku, neskôr v Škandinávii a nakoniec na celom svete – vychádzať, došlo k neobyčajnému úkazu: veľmi dobre napísaná kniha o dôležitých veciach sa stala svetovým bestsellerom. Príbeh zdanlivo krehkej a z legálneho hľadiska nesvojprávnej Lisbeth a novinára Mikaela Blomkvista je zároveň strhujúcim trilerom, detektívkou a sociálnym románom, ktorý objavuje kostlivcov v skriniach. Všetky tri zväzky Milénia sú napísané svižne a inteligentne, postavy sa vám po pár stranách vpália do mysle a zostanú v nej aj dlho po dočítaní poslednej strany. Príbeh je strhujúci, prekvapivý a odkrýva nečakané hĺbky. Spoznávame temné zákutia nedávnych švédskych dejín ako aj cynické politické hry súčasnosti. Stieg Larsson, teda presnejšie jeho tri hrubé knihy, preto na človeka čakajú v kvalitných kníhkupectvách, v hypermarketoch, na železničných staniciach aj letiskách.
Keď sa vyčerpali všetky možnosti knižného marketingu (tvrdá väzba, paperback, špeciálne balíčky), prišli na rad filmári. A neobyčajný úkaz sa zopakoval. Hneď prvý diel trilógie sa tento rok stal najpopulárnejším európskym filmom (v celom svete zarobil okolo 100 miliónov dolárov) a pritom nadchol rovnako divákov ako kritikov.
Girl With The Dragon Tattoo, ktorý sa u nás premietal pod názvom Muži, ktorí nenávidia ženy, mal premiéru vo Švédsku v marci roku 2009. Hlavnú úlohu plachej Lisbeth si zahrala tridsaťročná švédska herečka Noomi Rapace, novinára Mikala Blomkvista zas Michael Nyqvist. Najmä herecké majstrovstvo Noomi Rapace ženie celý film dopredu – jej postava Lisbeth je viac ako uveriteľná, do poslednej minúty filmu sa o ňu strachujete a držíte jej palce. Švédsky triler si zobral niečo z hollywoodskeho filmu, no nie je žiadnou akčnou zlátaninou. Nie je založený na akcii a striekaní krvi, každá z hlavných postáv má svoju hĺbku a prechádza zložitým vývojom. Je to veľmi temný film, určený pre divákov so silnými žalúdkami, no násilie v ňom nehrá hlavnú úlohu, pretože napriek celej tragédii na konci zasvieti slnko.
Kritici dodávajú, že film – ako to už pri filmových adaptáciách býva – nedosahuje úroveň knihy, no režisér Niels Arden Oplev to zvládol viac ako dobre. Na rok 2011 sa už pripravuje hollywoodsky remake s Danielom Craigom v jednej z hlavných úloh, no už teraz je zrejmé, že švédsku filmovú trilógiu neprekoná. Možno preto, že Lisbeth bude v pamäti filmových fanúšikov vždy zapísaná ako Noomi Rapace a pri všetkej úcte: Vladimíra Putina pripomínajúci fešák Craig nemá v porovnaní so životom skúšaným Blomkvistom v podaní Michaela Nyqvista šancu. Film Muži, ktorí nenávidia ženy mal na Slovensku premiéru na jeseň tohto roku, v tom ďalšom príde aj na The Girl Who Played With Fire a The Girl Who Kicked the Hornets Net. Internetovo zbehlí kinofili ich už, pochopiteľne, majú vo svojich počítačoch a tvrdia, že sa máme na čo tešiť.


Kathryn Bigelow/
Americká režisérka vyfúkla tento rok Oskara svojmu bývalému manželovi Davidovi Cameronovi a jeho mega filmu Avatar. Jej nízkorozpočtová vojnová snímka Smrť čaká všade získala až šesť prestížnych cien Americkej filmovej akadémie. Bigelow je vôbec prvu ženou, ktorá v kategórii najlepšia réžia vyhrala Oskara.

Love Parade/
Spolu 21 mŕtvych, 500 zranených. To je výsledok techno akcie Love Parade, ktorá sa konala 24. júla v Duisburgu. Obrovská technoparty mala byť oslavou tanečnej hudby pre 250-tisíc fanúšikov, no na mieste akcie sa zhromaždilo milión ľudí. Z nich  21 našlo smrť v tlačenici v tuneli pod diaľnicou. Za najväčšiu tragédiu v dejinách festivalov nebol zatiaľ nikto odsúdený.

Mario Vargas Llosa/
Nobelovský výbor tento rok presne triafal aj v oblasti literatúry. Peruánsky spisovateľ Mario Vargas Llosa, ktorý je svojou tvorbou aj životnými postojmi kontrapunktom ku kongeniálnemu spolunobelovcovi Gabrielovi Garcíovi Márquezovi, si ocenenie zaslúži. Nás môže tešiť, že všetky dôležité Vargasove knihy sú dostupné v českých alebo slovenských prekladoch.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite