Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radičová & Sulík

.redakcia .časopis .bilancia 2010

Ani jeden z týchto dvoch politikov nikdy nepatril medzi favoritov nášho časopisu. Ale titul najväčšej domácej osobnosti roka 2010 patrí práve tejto dvojici. Porazili Fica a obsadili dva z troch najvyšších postov ústavných činiteľov.

Na chvíľu sa prenesme o rok dozadu. Iveta Radičová mala za sebou síce percentuálne úspešnú, no nevíťaznú a najmä nevýraznú kandidatúru na post prezidenta. Krátko na to sa po skratovitom hlasovaní v mene kolegyne poslankyne vzdala mandátu. A pre mnohých sa tak stala zhasínajúcou politickou hviezdou. Navyše, neverila si ani ona sama a nahlas uvažovala, či je v politike pre ňu ešte miesto. A Richard Sulík? Ten viedol pred rokom stranu, ktorej úspechu veril len on a narastajúce zástupy prívržencov vo svete internetu. Komentátori sa Sulíkom príliš nezaoberali a aj nám v .týždni pripadal ako sebavedomý exot, ktorého blogerská strana je skôr vtipom sezóny.
Potom však prišiel zlom. Čoraz sebavedomejší Sulík vyzval začiatkom roka Dzurindu, aby odstúpil z čela kandidátky, inak jeho SaS nebude rokovať o predvolebnej koalícii s SDKÚ. Trpaslík napol svaly a uspel. SDKÚ sa urazila a preferencie SaS sa šplhali nahor. Vzápätí prišiel v januári druhý zlom. Vtedajší premiér Robert Fico sa rozhodol, že do volieb pôjde na istotu. S veľkým hrmotom zaútočil na SDKÚ pre jej financovanie a donútil vyľakaného Dzurindu odstúpiť z kandidátky. V straníckych primárkach, ktoré boli z dnešného pohľadu voľbou budúceho predsedu vlády, jasne zvíťazila Radičová. Tá, ako volebná líderka so sociálnym imidžom, uhrala pre SDKÚ aký-taký slušný výsledok. Nekorunovaným víťazom volieb však boli Sulíkovi liberáli, ktorí s neotesaným slovníkom a hravými bilbordmi dosiahli senzačných 12 percent.  Práve ich volebný zisk rozhodol voľby: SaS volili nielen prvovoliči, ale aj bývalí nevoliči či nezanedbateľná skupina bývalých sympatizantov Smeru či SNS. Sulíkovi blogeri tak pripravili zmenu politických pomerov v krajine.
Ako premiérku sme Ivetu Radičovú hodnotili so zmiešanými pocitmi, keď sama rôznymi protichodnými vyhláseniami prispievala k chaotickému obrazu vlády. Radičová mala však aj dva veľké okamihy: tým prvým bolo, keď pred nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou obhájila slovenské nie pôžičke Grékom. Tým druhým bol Radičovej boj proti znovuzvoleniu Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora, v ktorom dala premiérka do stávky svoje prežitie vo funkcii. Radičová tak dokázala, že o práve a spravodlivosti nevedie len pekné reči. Aj za to si zaslúži špeciálne ocenenie.
Richard Sulík si ako nový predseda parlamentu spočiatku počínal ako slon v porceláne. Časť verejnosti sklamal, keď nedal odstrániť Kulichovho Svätopluka z nádvoria Bratislavského hradu a niektoré jeho slovné prestrelky (keď R. Ficovi vyhodil v pléne na oči milenku) nepôsobili ako prejavy hodné predsedu parlamentu.
Na druhej strane, je to práve formou niekedy drsný slovník, ktorý Sulíka odlišuje od ostatných koaličných lídrov. A práve osobitý štýl politiky priťahujúci voličov, ktorí by nikdy nevolili Radičovú, Dzurindu, Figeľa či Bugára, je tým, čo robí zo sulíkovcov hlavný terč Roberta Fica.
Líder liberálov si zaslúži ešte jedno ocenenie: do politiky pritiahol ľudí ako Ľubomír Galko, vďaka ktorým politici SaS zatiaľ pôsobia ako úprimní bojovníci proti korupcii a neporiadkom.   
 

Volič
Napriek znechuteniu volil zmenu, čo si zaslúži ocenenie. Pochopil, že napriek všeobecnému pocitu sklamania z politiky nie všetci politici sú rovnakí. Volič nerezignoval a uveril, že sa politika dá robiť aj slušnejšie a kompetentnejšie, ako to predvádzal Robert Fico.

Zuzana Melicherčíková
Bývalá referentka študijného oddelenia Právnickej fakulty Univerzity Komenského sa postavila proti systému, prišla o prácu a skončila v McDonalde. Keď dekan fakulty nereagoval na jej sťažnosti pri podozrivom prijímaní študentov, dala podnet na prokuratúru.  

Peter Gogola
Na konci roku 2009 ho po verejnej vzbure proti tunelovaniu podniku Lesy SR z firmy prepustili. Rok 2010 už bude končiť v kresle primátora Banskej Bystrice. Ako nezávislý kandidát dokázal od kandidatúry odradiť nominanta pravice a vo voľbách poraziť exministra dopravy Ľubomíra Vážneho.

Karol Vrchovský
Mladý policajt nasadil svoj život pri masakri v Devínskej Novej Vsi. Pri zásahu sa ocitol tesne pri vrahovi, ktorý ho postrelil do tváre. Neskôr to hodnotil hrdo a pokorne: „Byť policajtom je mojím poslaním. Druhýkrát by som reagoval rovnako.“ Kapitánovi patrí naša úcta.  

Miroslav Trnka
Založil softvérovú firmu Eset, ktorá zo Slovenska dokáže konkurovať svetovým špičkám. Eset je inšpiratívny pre slovenský biznis nielen tržbami a ziskami, ale aj firemnou kultúrou. M. Trnka čerstvo ohlásil odchod z výkonných funkcií a chce sa venovať charite.

Peter Zajac
Už sa zdalo, že večne mimoparlamentná OKS zostane na periférii. Ale ľuďom okolo Petra Zajaca sa vyplatilo čakať a trvať na svojom. Na kandidátke Mostu sa dostali do parlamentu až štyria Zajacovi poslanci, ktorých vplyv je vzhľadom na tesné pomery síl väčší než číslo štyri.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite