Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študentský zápal

.daniel Bútora .časopis

Protesty študentov bývajú často sprievodným javom dejinných udalostí, niekedy dokonca udalosťami samotnými. Od protestu českých študentov proti nacistickej okupácii 17. novembra 1939, ktorá neskôr podnietila vznik Medzinárodného dňa študentov, až po Československo konca šesťdesiatych rokov, keď boli študenti tak súčasťou reformného prebudenia Pražskej jari, ako aj tými, ktorí upozorňovali na rýchle zmierenie sa so sovietskou okupáciou roku 1968.

Po najznámejšom z nich, Janovi Palachovi, sa dnes volá námestie pred pražskou Filozofickou fakultou. Šesťdesiate roky boli svedkami mnohých študentských protestov vo svete, od amerických protestov proti vojne vo Vietname až po študentské protesty v Paríži v máji 1968. Z novšieho obdobia boli pamätné protesty čínskych študentov v roku 1989, ktorých rozstrieľala Čínska ľudová armáda, protesty študentov v Srbsku proti vláde Slobodana Miloševiča, ktoré (po vojenskom zásahu NATO) prispeli k zmene režimu či viacero vĺn iránskych študentských protestov, ktoré napriek svojmu rozsahu zmenu k lepšiemu nepriniesli. 
Protesty sa často vyznačujú schopnosťou študentov nadchnúť sa pre to, čo vnímajú ako spravodlivú vec (ľudské práva, mier, sloboda), a nesú tak v sebe čosi romantické. Menej romantické je, keď študenti bojujú len za svoj vlastný záujem. Do tejto druhej skupiny spadajú protesty britských študentov, ktorí minulý týždeň zvandalizovali stred Londýna a napadli auto s následníkom trónu. Dôvodom protestov je nový zákon, podľa ktorého sa školné na britských univerzitách zdvihne na dvoj- až trojnásobok a väčšinou bude okolo 7 500 libier za rok. Školy tým pokryjú znížené príspevky štátu, ktorý musí šetriť. Racionálnych argumentov je v tejto debate mnoho, a väčšinou sú to argumenty proti študentským protestom: štát potrebuje znížiť deficit, britské univerzity patria medzi svetovú špičku, no stoja oveľa menej ako tie v Amerike, študenti si môžu vziať nízkoúročené pôžičky, tí najchudobnejší budú mať rôzne úľavy, vyššie školné povedie k vyššiemu zákazníckemu tlaku na kvalitu a podobne.
O fakty a argumenty tu však nejde. Súčasným protestom chýba nielen romantický, ale aj racionálny kontext. Sú skôr hlasným vyjadrením nesúhlasu, ktorého súčasťou je aj medzigeneračný kontext: dnešní študenti si už nebudú môc dovoliť všetko, čo si užívali ich rodičia, od lacných škôl cez vysoké podpory v nezamestnanosti až po skoré odchody do dôchodku. Rozhadzovačnosť tejto generácie priviedla štáty k deficitom a dlhom, ktoré budú musieť tí ďalší splácať. Študenti tak namiesto zopakovania si pohodovej éry svojich rodičov začnú profesionálny život splácaním študentskej pôžičky. Až keď pomôžu splatiť aj štátne dlhy a vyrovnať deficity, dostane tá nasledujúca generácia šancu zapáliť sa opäť pre nejakú spravodlivú vec. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite