Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zastavené... 
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania v kauze financocania strany Smer. Kauza vypukla ešte pred tohtoročnými parlamentnými voľbami, keď súčasný minister Daniel Lipšic odovzdal polícii zmluvu, ktorá mala dokazovať, že Ficova strana predávala svojim sponzorom miesta na kandidátke. Z obsahu zmluvy, ktorý zverejnili médiá, vyplývalo, že podnikateľ Ľubomír Blaško sa údajne dohodol so šéfom kampane Smeru Fedorom Flašíkom na dare pre túto stranu. Za 32 miliónov korún mal dostať miesta na kandidátke strany a v prípade, že sa Smer dostane do vlády, aj post štátneho tajomníka a miesta v strategických podnikoch. Krátko pred                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             voľbami sa objavila aj nahrávka,  na ktorej hlas, podobný hlasu Roberta Fica, hovorí, že sponzori naliali do strany mimo účtovníctva 75 miliónov korún. Flašík aj Fico označili podpisy na zmluve, ako aj nahrávku za falzifikáty. Špeciálny prokurátor stíhanie zastavil bez toho, že by sa k podpisom a nahrávke vyjadrili znalci. „Špeciálny prokurátor v uznesení uviedol, že ide o falošné dokumenty. Urobil tak na základe vyjadrení dotknutých osôb. Teraz nie je možné zistiť, či sú to falzifikáty, alebo kompilácie. Ďalej bude možné len špekulovať a vytvárať rôzne teórie, ktoré nikdy nebudú objektívnou pravdou,“ povedal na margo rozhodnutia špeciálneho prokurátora policajný prezident Jaroslav Spišiak. 
Do kauzy vstúpil aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý ministra Lipšica, jeho štátneho tajomníka Žilinku a policajného prezidenta Spišiaka obvinil zo zasahovania do vyšetrovania tejto kauzy. Lipšic následne na tlačovej konferencii Trnku obvinil z klamstva a informoval, že vyšetrovateľka založila do spisu úradný záznam, v ktorom jednoznačne poprela, že by na ňu bol  vyvíjaný nátlak.  „Veľmi jednoznačne povedala, že rozhodla úplne nezávisle, razantne, samostatne, pretože mala názor, že ak sa chce dopátrať pravdy, musíme dať zmluvu na znalecké skúmanie,“ povedal Lipšic. Trnka je podľa neho nervózny z toho, akým smerom sa uberá voľba generálneho prokurátora. 
Predseda Smeru Robert Fico napriek tomu vyzval premiérku Ivetu Radičovú, aby Lipšica odvolala. Tá mu odkázala, že udalosti posledných dní jednoznačne nasvedčujú tomu, že výmenu vedenia potrebuje Generálna prokuratúra, a nie ministerstvo vnútra.
.jm
Lipšic mení
Minister vnútra Daniel Lipšic sa rozhodol preorganizovať Úrad na ochranu verejných činiteľov, ktorý podľa neho musí byť zborom elitných policajtov a musí transparentne narábať s verejnými prostriedkami. Doterajší šéf úradu Milan Marko bol odvolaný, keďže podľa Lipšica za päť mesiacov nedokázal priniesť návrh systémových zmien. Nahradí ho Peter Stadničár.        
.gaš
Súdne zákony 
Ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej v parlamente prešli dôležité zákony na reformu súdnictva, novela o sudcoch a prísediacich a Súdnej rade. Súdna rada sa otvorí verejnej kontrole, rozsudky súdov sa budú zverejňovať a sudcovia budú podrobne zverejňovať majetkové pomery. Rušia sa justiční čakatelia, sudcovia budú vyberaní výberovým konaním.  
.gaš                    
Podozrivý
Šéf Mostu Béla Bugár sa nahneval za podozrenia od skrutátora voľby generálneho prokurátora za SDKÚ Zoltána Horvátha, že Most má medzi sebou poslancov, ktorí hlasovali za Trnku. Poslanec Mostu Elemér Jakab si totiž vymenil pokazený hlasovací lístok, ktorý si podľa Horvátha poslanci mohli fotiť pred hlasovaním. Bugár reagoval, že za podobné obvinenia môže opustiť koalíciu. 
.gaš
S pokutami
Parlament schválil novelu jazykového zákona ministra kultúry Daniela Krajcera. Sankcie za jeho porušovanie už nebudú platiť pre súkromné osoby a firmy, pokutovať do výšky 2 500 eur bude možné len orgány verejnej správy. Rezort už nebude musieť schvaľovať nápisy na pamätníkoch. Neprešiel návrh Ondreja Dostála (OKS), aby sa rozprávky a filmy pre deti do 12 rokov nemuseli dabovať z češtiny.               
.gaš
Nová banka
Rakúska skupina Reiffeisen Bank International spustila u nás minulý týždeň po niekoľkomesačných prípravách nízkonákladovú internetovú Zuno Bank. Ponúka zatiaľ bežný účet, sporiaci a vkladový, k čomu má postupne pribudnúť aj poskytovanie úverov. Banka sa chce zamerať na klientov, ktorí potrebujú šetriť čas a vyhovuje im on-line komunikácia. Po Slovensku sa má budúci rok objaviť aj v ČR a v ďalších krajinách stredovýchodnej Európy.  
.lk 
Mária Terézia
Zdá sa, Mária Terézia sa vráti do Bratislavy. Súsošie by malo stáť na dnešnom Štúrovom námestí. Na soche pracuje ateliér Pavla Susu a okrem Bratislavského okrášľovacieho spolku iniciatívu podporila aj nová starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.
 
Patrik Pašš
Najmocnejší muž slovenskej filmovej tvorby odstúpil z funkcie. Pašš sa po vlne kritiky vzdal členstva v Rade Audiovizuálneho fondu, ktorej predtým šéfoval. Svoju rezignáciu oznámil listom ministrovi kultúry. Kritikov obvinil z neznalosti práva a zlých úmyslov.   
 
Ernest Valko
Od smrti bývalého predsedu Ústavného súdu uplynul už viac ako mesiac. Polícii sa podarilo odraziť nápor médií a sústrediť sa na vyšetrovanie vraždy. Podľa správ z minulého týždňa zaznamenalo vyšetrovanie pokroky, motív vraždy je však stále neznámy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite