Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrdinovia a antihrdinovia

.časopis .kritická príloha

František Mikloško/
Veľká postava slovenského parlamentarizmu. Prvý predseda slobodne zvoleného parlamentu a dlhoročný bart. Mikloškove prejavy, faktické poznámky a humor tvorili ducha inštitúcie. V zlomových chvíľach tvoril konsenzus a spoločné rozhodnutia snemovne, pod väčšinou z nich nikdy nebol podpísaný. Požíval rešpekt všetkých parlamentných klubov.   
Ján Langoš/
Druhá významná postava moderného parlamentarizmu. V čase, keď bol poslancom, nebol politikom s významnejšou straníckou podporou a nikdy nerobil zbytočné kompromisy. Bol však až prekvapivo úspešný v budovaní širokých koalícii naprieč spektrom a presadzovaní kľúčových zákonov ako zákon o slobodnom prístupe k informáciám či o Ústave pamäti národa. 
Béla Bugár/
Najvýznamnejší maďarský politik a služobne najstarší parlamentný politik, ktorý je poslancom od roku 1990. Nikdy nedosiahol významnejšiu funkciu ako podpredseda parlamentu, nie je podpísaný pod významnejšou legislatívou, napriek tomu je symbolom slovenských Maďarov lojálnych voči Bratislave, pričom dokázal čeliť maďarskému aj slovenskému nacionalizmu. 
Vladimír Mináč/
Prvý antihrdina slovenského parlamentarizmu. Čestné miesto mu patrí za všetkých komunistov, ktorí nemali pokoru a rok 1989 sa pri nich stal iba ďalšou príležitosťou, ako  zneužívať moc. Spisovateľ a prozaik Mináč bol poslancom v rokoch 1990 – 1992, spochybňoval najdôležitejšie reformy a predstavoval opačný pól kultúrnych disidentov a antikomunistov. 
Ján Cuper/
Vysokoškolský pedagóg a právny expert, ochotný hlasovať a brániť akýkoľvek protiústavný návrh zákona. Dlhoročný poslanec Mečiarovho HZDS a napokon advokát Ivana Lexu. Cuper sprofanoval faktickú poznámku, ktorú využíval na neustále osobné reakcie a útoky na kolegov. Cuperove slová stratili význam a naťahovali čas. Podobný prístup pestuje dodnes viacero jeho nasledovníkov.  
Ján Slota/
Najvulgárnejší z vulgárnych. Politik, ktorý otvoril dvere parlamentu najväčšej lúze, aká kedy v slovenských parlamentoch zasadala. Za svoju doktrínu si zobral nacionalizmus a svoje prejavy posilňoval alkoholom. Bez zábran klamal a urážal. Zvolení poslanci Slovenskej národnej strany doniesli do parlamentu hlúposť, agresivitu, nenávisť či strelné zbrane.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite