Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čí talent zvíťazil?

.elena Akácsová .časopis .médiá

Urputnú súťaž štyroch televízií a stoviek nepodstatných viac či menej talentovaných štatistov máme za sebou. Ceny sú rozdané, tlačové správy televízií čarujú s číslami sledovanosti, aby potvrdili práve ich víťazstvo.

Federálne talentové súťaže konečne zmizli z obrazoviek, ak teda nepočítame silvestrovské programy, ktoré všetko ešte raz poriadne prevaria, plus rôzne podružné formáty od ranných šou po večerné varenie, kde sa postupne znovu premelú všetci čo len trochu použiteľní súťažiaci. 
Schválne, ktorého z nich si týždeň po skončení markizáckej Talentmánie a dva týždne po jojkárskej Česko-Slovensko má talent viete vybaviť v pamäti? Ak aj nepozeráte televíziu a tento druh programov, niektorí sa predsa len so svojimi srdcervúcimi príbehmi a osudovými zvratmi premleli médiami a niektoré vystúpenia kolovali internetom. Kvázioperný spevák Zázrivý? Malý imitátor Michaela Jacksona, zázračne postavený na nohy z vozíčka? Milé dievča so psom, tancujúce slabšie ako ten pes? Slabota. Nie dievča, nie vaša pamäť, ale schopnosť televízií a bulváru produkovať okolo súťažiacich také príbehy, ktoré sa dotknú aj tých, ktorí tie programy programovo nesledujú. 
Len pre poriadok. Na Jojke vyhralo 100 000 eur duo Dae Men, siloví gymnasti Petr Horníček a Zdeněk Moravec, tesne pred originálnou „trapnomágiou“ Richarda Nedvěda. A hneď aj oznámili, že nemajú veľký záujem o druhú časť výhry, porotcom Jarom Slávikom zaručené angažmán kdesi v Las Vegas. Na Markíze 150 000 eur vyhrala po slovensky rozprávajúca Ostraváčka (aké milo federálne!) anjelsky spievajúca Patrícia Janečková. V záverečnom super-duper-extra-top finále tesne porazila psíka Keysiho. Plus jeho paničku Alenu Smolíkovú. 
Nikto z finalistov nepredviedol nič také mimoriadne a nevídané, čo by stálo za zapamätanie a prekročilo by hranice Česka a Slovenska. Na internete sme už predtým mohli vidieť takmer všetko a lepšie. Čo sa pôvodne javilo ako výhoda účinkujúcich, teda že ohurovali domácich divákov trikmi a choreografiami ukradnutými z internetu, sa napokon obrátilo proti nim. Zapamätateľní a ďalej použiteľní sú len tí, čo do svojho výkonu dali nielen talent a roky driny, ale aj nápad a inteligentnú mieru vkusu. 
Ktorá z televízií Markíza&Nova a Joj&Prima vlastne vyhrala? Ktorá na tom viac zarobila, alebo skôr menej prerobila, to sa asi nikdy nezvieme. Morálnym víťazom je určite Jojka, ktorá spoľahlivo zneistila bohorovnosť trhovej jednotky, zvyknutej pri ťažiskových projektoch na onakvejšie čísla. Podľa koláčov sledovanosti nie je víťazom nikto, i keď Markíza v celkových číslach so svojím väčším pokrytím, prirodzene, vedie. 
Sledovanosť oboch programov kolísala po celý čas. Prvým prenosom na konci augusta viedla Markíza, druhý prenos sa čísla vyrovnali, ďalšie dva týždne Jojka získala náskok. V tej chvíli začala Markíza experimentovať s rôznymi dodatočnými atrakciami a víkendovými dvojvečermi, vymenila nezáživnú modelku za duo komikov Suchánek&Genzer a pomer zase obrátila. Finále na Jojke sledovalo viac divákov ako prenos na Markíze, obzvlášť v ostro sledovanom segmente mladších divákov. Posledný súboj markizáckeho superfinále a kresleného filmu na Jojke vyhrala Markíza. Diváci prepínali hore-dolu, až do konca bolo len málokomu jasné, ktorá súťaž je ktorá. Korunu tomu nasadil čestný hosť Talentmánie Peter Dvorský, ktorý, keď sa konečne zmocnil mikrofónu pri odovzdávaní výhry mladej speváčke, poďakoval hneď pre istotu televíziám Markíza aj Joj (namiesto Novy). 
Absolútnym víťazom tohto podivného súboja sú napokon slovenské výrobné štáby, ktoré ukázali Čechom, ako sa vyrába profesionálna a špičková televízna šou. V Jojke mali osvedčený formát, ktorý nepustí, v Markíze mali skúsenosti s predošlou slovenskou verziou a keď to nestačilo, prapodivne kúzlili, vymýšľali a menili atrakcie za jazdy. 
Komu nestačila táto štvorhra, mohol sa tešiť na jar na nový súboj. Markíza s Novou už začali hľadať novú československú superstar. Naproti tomu chcela Jojka s Primou postaviť X Faktor, v ktorom sa hľadajú sólisti aj skupiny. Podľa posledých správ, sa však tento projekt odsúva na neskôr. Žeby konečne zvíťazil zdravý rozum nad nezmyselnými ambíciami?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite