Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo bude s Tiposom?

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Prepustená upratovačka vás žaluje, že okná umývate tak, ako to predtým pre vás robila ona. V analogickom spore o know-how v kauze Tipos súdy usudzujú podobne. Ale to, či 14 miliónov eur naozaj budeme platiť, je stále otázne.

Dobrá správa znie, že väčšina z dvoch miliárd korún, ktoré chcel pred dvoma rokmi potajomky poslať vtedajší minister financií Ján Počiatek schránkovej firme na Cyprus, je nateraz zachránená. Ale namieste je veľká opatrnosť. Všetko ostatné je totiž ukryté v rozsudku, na ktorý Tipos stále čaká. Pred dvoma týždňami dovolací senát Najvyššieho súdu rozhodol, že Tipos musí zaplatiť vyše štrnásť miliónov eur za neoprávnené používanie ochranných značiek Športky. Aké následky to bude v skutočnosti znamenať, zistíme z detailov rozsudku. Až tie dajú odpoveď na otázku: Čo bude teraz s Tiposom? 
.v poslednej chvíli
„Je to pozitívne, uspeli sme, hoci len na 75 percent,“ rozplýval sa generálny prokurátor pre SME. Slovensku vraj zachránil miliardu korún. 
Človek, ktorý nám zachránil miliardy, naozaj existuje – no nevolá sa Dobroslav Trnka. Jeho meno je Miroslav Motejlek. Tento český novinár, orientujúci sa v zákulisí československého biznis prostredia, pred dvoma rokmi upozornil práve na Počiatkovu tajnú dohodu o finančnom urovnaní, teda o vyplatení dvoch miliárd. Vďaka Motejlkovi nastal na slovenskej politickej scéne poplach, opoziční poslanci zmluvu získali a dali novinárom. Ficova vláda legislatívnou obštrukciou dosiahla, aby generálny prokurátor mohol zastaviť rozsudok mimoriadnym dovolaním na Najvyššom súde. Kým zmluvu zastavila opozícia, na Cyprus poputovala prvá splátka 400 miliónov korún.
Spochybňovať rozhodnutia súdov je nepatričné. Avšak posledné novembrové rozhodnutie o Tipose svedčí o tom, že to tak celkom neplatí o senáte, v ktorom šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin podľa svojej vôle pozmení väčšinu sudcov. Neoprávnené používanie značiek Športka, Šanca a Mates, za ktoré dovolací senát vyrúbil sankciu 14 miliónov, je podľa mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora úplne pochybné. Ide totiž o obdobie, keď Športka „pracovala“ pre Tipos. Toto je jedna z vecí, ktorými sa Tipos ešte môže pokúsiť rozsudok napadnúť. Značky Športky nepožívali právnu ochranu, keďže išlo o číselné hry, na ktoré Športka nemala licenciu, čo uznal aj Úrad priemyselného vlastníctva.
Otvorená ostáva aj druhá časť sporu o údajné neoprávnené používanie know-how Športky. Dovolací senát vec vrátil na prvostupňový súd. Ale aj v tomto prípade záleží, či tam poputuje s odporúčaním na Trnkovo mimoriadne dovolanie. Podľa neho know-how nebolo v spore vymedzené, vôbec sa tak nevedelo, o čo sa súdi. 
.víťazstvo. Pre koho?
Hoci je väčšia škoda odvrátená, dnes nie je jasné, čie víťazstvo to bude, zrejmé je len to, že pre obe strany bude pyrrhovské.
Harabin nadvakrát pozmenil obsadenie päťčlenného dovolacieho senátu výmenou troch sudcov (rozhoduje sa väčšinovo). Ťažko povedať, či to malo znamenať aj niečo viac ako len signál „s kým sa treba dohodnúť“. Stratégia Tiposu po zmene vlády bola predovšetkým zvíťaziť na Najvyššom súde a pre prípad, že to tam nevyjde, sa na Ústavnom súde paralelne pokúsiť spochybniť vymenených sudcov. Nebohý Ernest Valko, ktorý zastupoval Tipos pred Ústavným súdom, preto využil, že Harabin menil sudcov nadvakrát, aby podal dve námietky. Pričom už jedna víťazná by stačila na spochybnenie senátu. Tipos bol zároveň pripravený v prípade plnej prehry ísť do likvidácie, v ktorej je podľa konkurzného zákona prvým veriteľom štát. Na účtoch Tiposu je dnes suma okolo jedenásť miliónov eur (denne sa však mení). Jeho budova, vybavenie či autá môžu mať hodnotu ďalších niekoľkých miliónov. Najväčšia hodnota Tiposu je však v licencii, ktorou štát narába autonómne, udeľuje či odoberá ju bez ohľadu na právne verdikty. Po likvidácii by tak vznikla nová spoločnosť, kam by štát prehodil povolenie na stávkové číselné hry.
Advokát Valko po zmene vlád ponúkol vo viacerých prípadoch svoju právnu erudíciu, ako vykorčuľovať z nevýhodných, no už zabetónovaných zmlúv, čo si Radičovej vláda v rezortoch našla. Podľa informácii .týždňa Valko nepracoval pre Tipos len pred Ústavným súdom, poskytoval aj právne konzultácie v prípade protipovodňovej dane. Tipos už odviedol prvú polovicu mimoriadneho odvodu 20 miliónov eur, na ďalších dvadsať je splátkový kalendár so záložným právom. Novelu vláda presadila len nedávno a či už to bolo vedomé, alebo nie (zákon mohol mať aj čisto „povodňový“ účel), takýmto spôsobom sa poistila pre prípad prehry s Lemikonom. 
.príliš malá prehra
Lenže variant, pri ktorom by Vítek zo slovenských súdov odkráčal s prázdnym kufríkom, dostal na pohľad nenápadnú trhlinu. Štrnásť miliónov je totiž suma, pri ktorej sa neoplatí poslať Tipos do konkurzu a založiť novú spoločnosť, keďže na porovnateľné náklady by vyšla jeho likvidácia. Nejasný by bol plynulý prechod zlikvidovaného Tiposu do novej štátnej lotériovej spoločnosti, keďže stávky na bežiacom páse nie je ľahké jednoducho zastaviť a o niekoľko mesiacov rozbehnúť. Po takom kroku by bola naštrbená aj dôvera novej spoločnosti, len nutné marketingové investície pri rozbehu by mohli dosiahnuť milióny eur. Paradoxne tak čiastočné víťazstvo dostalo milióny pre Vítka do hry. 
Podľa Trnku Tipos nebude musieť platiť nič, keďže 400 miliónov korún už bolo zaplatených pred štyrmi rokmi. S tým môže byť problém. Lemikon totiž vyplatenú sumu nepokladá za splátku z dvoch miliárd, ale za pokutu. Záhadná a pre Slovensko po všetkých stranách nevýhodná Počiatkova zmluva Tiposu s Lemikonom totiž obsahovala aj presne 400-miliónovú pokutu za každé jednotlivé porušenie povinnosti spoločnosti Tipos. Podľa informácií .týždňa Tipos ani Počiatkovo ministerstvo proti tomuto kroku Lemikonu nič nenamietalo, čo by mohlo znamenať formálne uznanie záväzku.    
 
.kto je Vítek?
Kto je vlastne Radovan Vítek, ktorému milióny poputujú? Spôsob, ako dokáže jeden z najbohatších Čechov a šéf najväčšieho majiteľa nehnuteľností v Česku Czech Property Investments formálne presviedčať súdy o evidentných nezmysloch, preukazuje aj situácia, ktorú pred dvoma rokmi opísal práve novinár Motejlek v reportáži pre časopis Týden. Použil pritom výraz „fraška, akú Praha zrejme nezažila“. 
Keď si od Vítka jeho exmanželka žiadala na súde výživné, Vítek svoju obhajobu postavil na tom, že je chudobný a nemajetný advokátsky koncipient. Advokát Vítkovej matky Tomáš Rybář bol formálne Vítkovým zamestnávateľom (Rybář zastupuje Lemikon v spore s Tiposom). Majetok, ktorý Týden odhadol na vyše 30 miliárd českých korún, údajne vlastní Vítkova matka, ktorá to na súde potvrdila. Pri exmanželkinom obvinení z násilia Vítek kontroval tým, že ona bila jeho. Sudkyňa sa ho na súde pýtala, kedy sa postaví na vlastné nohy, keďže ho živí „maminka a priateľka“. „Či to myslela vážne, alebo šlo o žart, nebolo celkom zjavné,“ napísal vtedy Motejlek.  
Vítek bol pred šiestimi rokmi obvinený z trestného činu kupliarstva v štádiu prípravy a niekoľko mesiacov si odsedel. Viacerým osobám mal prisľúbiť výhodný prenájom svojho lietadla, jachty a dievčatá na sexuálne služby. Čin sa nedokonal, pretože niekto z bankového ústavu prezradil Vítkovi, že proti nemu vedú trestné stíhanie. O jeho účty a majetok sa zaujímala finančná polícia. „Je takmer isté, že Vítek dostal echo z  J&T Banky,” napísal Týden. 
To, do akej miery Vítek ešte využije svoje právne sofizmy, sa ukáže pri nasledujúcej ťažkej bitke s Tiposom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite