Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blahoslavení na druhú

.vladimír Krčméry .časopis .týždeň doma

Božia matematika je nevypočítateľná. Napríklad 1 je viac ako 99, keď v podobenstve o stratenej ovci pastier zanechá 99 a ide hľadať jednu stratenú ovečku.

V podobenstve o nespravodlivom správcovi je dvadsať meríc pšenice viac ako sto. Alebo jeden halier je viac ako sto denárov, keď v podobenstve o chudobnej vdove táto vhodila jeden halier, čo bolo viac ako boháčových sto denárov.
Ak sa začítame do blahoslavenstiev v Evanjeliu svätého Matúša, tak medzi ôsmimi nájdeme jedno, ktoré je matematicky „na druhú“. Stojí v ňom: „Blahoslavení, ktorí sú hladní a smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení,“ ktoré je umocnené na druhú ďalším blahoslavenstvom: „Blahoslavení, keď vás budú pre moje meno prenasledovať. Radujte sa, lebo bohatá je vaša odmena v nebi“.
Výbor pre udelenie Ceny Jána Langoša však toto ocenenie neprenechal len vatikánskej banke alebo vatikánskej mene a neodvolal sa na známe alibistické „božie mlyny melú pomaly, ale isto“. Ale rozhodol sa navrhnúť cenu Jána Langoša blahoslaveným na druhú, Dr. Vladimírovi Juklovi a Dr. Silvestrovi Krčmérymu, matematikovi a lekárovi. 
Obaja boli nielen prenasledovaní pre dobrú vec – odpor voči totalitnému režimu, ale aj pre kráľovstvo nebeské. Už ako študenti odišli s profesorom Kolakovičom do hôr počas Povstania, aby pomáhali liečiť židovských utečencov v zemlianke v Slovenskom Rudohorí. Chytili ich Nemci a v Hronci odsúdili na trest smrti. Večer pred popravou zázračne ušli a sú tu. Potom odišiel Dr. Silvester Krčméry na misiu do Maroka, aby neskôr obaja zakladali katolícky, duchovný a laický disent. Jednému vymeral totalitný režim 15 a druhému 25 rokov, z čoho si 14, respektíve 17 rokov odsedeli. Rok z toho na samotke. 
Po návrate z väzenia v roku 1966 sa ich úsilie nielenže nezastavilo mučením a väzením, ale naopak, ešte pred príchodom Pražskej jari v roku 1968 a slobody v roku 1989 založili skupinu laického apoštolátu.
Vďaka vám „in spe“ blahoslaveným „na druhú“, matematikovi Vladimírovi Juklovi a lekárovi Silvestrovi Krčmérymu, za vaše svedectvo. Oddnes nosíte cenu, ktorej meno dal ďalší matematik a osobnosť Ján Langoš. 
Vladimír Krčméry
Autor je lekár a vysokoškolský pedagóg. Text laudatia odznel na slávnostnom udelení ceny Jána Langoša v piatok 10. decembra v Bratislave. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite