Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Bratia v zbrani
Japonsko a Spojené štáty americké odštartovali spoločné vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastňuje dohromady vyše 44-tisíc príslušníkov oboch armád. Akcia sa koná na počesť päťdesiateho výročia spojenectva medzi Japonskom a USA. Nielenže ide dosiaľ o najväčšie spoločné vojenské cvičenie, ale významný je jej súčasný – a veľmi horúci – kontext. Napätie v regióne totiž od útoku severokórejských striel na juhokórejský ostrov nepoľavilo. Naopak, Severná Kórea tvrdí, že Juhokórejčania použili svojich civilistov ako „živé štíty“ a opakuje, že len reagovala na juhokórejské provokácie. Šéf juhokórejskej vojenskej tajnej služby sa údajne vyjadril, že ďalší útok zo strany Severnej Kórey je „pravdepodobný“.
Uprostred hrozivých naťahovačiek sa Južná Kórea zúčastňuje na americko-japonskom vojenskom cvičení ako pozorovateľ. Je to pripomienka jej postavenia spojenca Ameriky a tiež toho, že Američania sú stále odhodlaní ju podporovať.
Je v takejto situácii strategicky múdre usporadúvať cvičenie podobného rozsahu? –  znie otázka niektorých pozorovateľov. Na Severnú Kóreu však zrejme platí demonštrácia sily – a nič iné, len ukazovať silu, aj tak Južnej Kórei nezostáva, keďže sa chce stále vyhnúť vojnovému konfliktu. Práve takáto demonštrácia sily a spojenectva môže Severnej Kórei pripomenúť, že hra na začínanie vojny nie je pre ňu výhodná. (To už mohla vidieť aj počas spoločného cvičenia USA a Južnej Kórey, ktoré sa konalo v Žltom mori krátko po útoku.)
Spoločné vojenské cvičenie Japoncov a Američanov bolo naplánované dávno pred raketovým útokom Severnej Kórey na Južnú. Pôvodne bolo plánované len ako oslava „bratstva v zbrani“, teraz nadobúda omnoho vážnejší význam.
Zaujímavý kontext tohto cvičenia však predstavuje aj rozporuplný postoj Japonska k americkej vojenskej prítomnosti. Napríklad osud americkej vojenskej základne na Okinave je neistý po tom, čo si obyvatelia tohto ostrova znovu zvolili guvernéra, ktorý je proti základni. (Jeho protikandidát bol presne toho istého názoru.) Doktrína, podľa ktorej je USA povinné brániť Japonsko, ale Japonsko je zase povinné umožniť na svojom území americké vojenské základne, sa otriasa. A bratstvo v zbrani možno vydrží kratšie, než vydržalo dodnes.
.mg

Nové Maďarsko?
Vláda Viktora Orbána pokračuje v zmenách a pripravuje novú ústavu. Liberálne médiá aj opozícia bijú na poplach. Prvý zverejnený návrh obsahuje ochranu života od počatia či manželstva muža a ženy. Bude to však znamenať aj zákaz potratov či registrovaných partnerstiev, ktoré sú v Maďarsku legálne? Uvidíme, Orbán je buď veľký revolucionár, alebo fanfarón.
.jd

Rusko rastie
V roku 2018 bude majstrovstvá sveta vo futbale organizovať Rusko a o štyri roky neskôr maličký Katar. V Británii, ktorej nepomohol ani princ William, premiér David Cameron či David Beckham, sa začala diskusia o netransparentnom výbere na pôde FIFA. Podľa niektorých by sa kolíska futbalu nemala zúčastňovať súťaže, kým sa systém zásadne nezmení.
.jd

Budú slobodní
Kubánsky katolícky kardinál Jaime Ortega y Alamino vyhlásil, že aj zostávajúcich 11 politických väzňov, ktorých drží Castrov režim vo väzení, prepustia. Kardinál, ktorý sa angažoval aj pri predchádzajúcom oslobodení politických väzňov, to vyhlásil po rokovaniach s vládou. Jedenásť väzňov odmietlo odcestovať z Kuby a prijať azyl v Španielsku.
.jd

Bez deklarácie
V kazašskom meste Aštana sa konal summit Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Zišli sa lídri členských krajín, nedospeli však k záverečnej deklarácii. Apel na delegátov predniesol kazašský prezident Nazarbajev i taliansky premiér Berlusconi, „duch jednoty“ sa však kamsi stratil a ciele organizácie, ktoré mala deklarácia stanoviť, asi tiež.
.mg

Čína sprísňuje
Čína mení budúci rok svoju monetárnu politiku na „prezieravú“. Oznámila to v piatok vláda v Pekingu. Číňania mali dosiaľ uvoľnený prístup, teraz chcú sprísniť dohľad nad úverovou politikou bánk. Vytvárajú si priestor na zvyšovanie úrokových sadzieb, lebo chcú dostať pod kontrolu infláciu a možný vznik bublín, najmä v stavebníctve. Kým tento rok zvyšovala Čína úrokové sadzby len raz, budúci rok sa očakáva až päť zvýšení.
.lk


Elena Salgado/
Španielska ministerka financií vyhlásila, že jej krajina v nijakom prípade nepotrebuje záchranu od Európskej únie. Namiesto toho bude Španielsko zvyšovať vek odchodu do dôchodku. A občania protestovali na uliciach.

Colin Powell/
Spolu s Henrym Kissingerom a tromi ďalšími bývalými ministrami zahraničných vecí USA apeloval na Senát a najmä v ňom zasadajúcich republikánov, aby „v štátnom záujme“ ratifikovali zmluvu START.

Vladimír Putin/
Zmluvu START chce vidieť už bezpečne ratifikovanú aj ruský premiér, namiesto apelov však hrozí: ak START neožije, Moskva bude podľa neho nútená posilniť svoj jadrový arzenál. Povedal to v rozhovore pre CNN.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite