Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

„Záverečný“ úsporný balík
O informácií, že sa vláda definitívne dohodla na úspornom balíčku, sa v uplynulých mesiacoch slovenská verejnosť dopočula z médií niekoľkokrát. Opakovane však dochádzalo ku korekciám. Tentoraz však zmeny odchádzajú do parlamentu s posvätením koaličnej rady.
KDH chcelo oproti pôvodnej dohode presadiť niekoľko zmien, ich úspech bol napokon len čiastkový. Kresťanským demokratom napríklad neprešiel návrh, aby sa z dividend fyzických osôb a z prenájmu nehnuteľností neplatili zdravotné odvody, ani návrh Antona Marcinčina, aby sa fiškálne pokladnice zamedzujúce daňové úniky zaviedli od júla 2011 (platí teda termín od roku 2012). Žiadali tiež, aby štát platil za svojich poistencov 4,68 percenta hrubej mzdy, prešlo napokon číslo 4,32. 
Podpredsedovi KDH a pivárom sa však podarilo prelobovať pôvodné znenie balíčka o zvýšení spotrebnej dane o 49 percent. No len spolovice. Daň na pivo sa zvýši pri veľkých pivovaroch o 27 a malých o 22 percent. Pivo bude drahšie o tri centy, čo je takmer o polovicu menej ako predchádzajúci odhad, na strate plánovaných príjmov štát oželie sedem miliónov.   
Potešiť sa môžu aj mamičky. Materská sa predĺži o šesť týždňov, čo bude stáť 18 miliónov eur. Na rodičovský príspevok pôjde o šesť miliónov viac. Vzniknutý výpadok na rozpočte oproti plánovanému úspornému balíčku sa sčasti pokryje novou daňou z predaja prebytočných emisných povoleniek firiem. Z novej dane na emisie očakáva necelých desať miliónov. 
Približne sedem miliónov eur z balíčka „ubudne“ pre zrušené odvody z príspevku na doplnkové dôchodcovské sporenie do tretieho piliera. 
Napriek všetkým zmenám vláda proklamuje, že plánu, dostať deficit pod 5 percent a „získať“ 1,7 miliardy eur, sa stále drží. 
Desať miliónov sa má ušetriť znížením prevádzkových nákladov Sociálnej poisťovne a Ministerstva práce. Menej dostane aj protipovodňová ochrana a výstavba Zimného štadióna sa účtovne presunie do tohto roka. 
Smer už oznámil, že sa pokúsi „apelom na emócie a zdravý rozum poslancov“ zvrátiť niektoré zmeny. Pozmeňovacie návrhy najsilnejšej opozičnej strany sa majú týkať zníženia spotrebnej dane na pivo či ponechania možnosti daňovníka odpočítať si zo základu dane sporenie v doplnkovom dôchodkovom pilieri.
.gaš .lk
Disciplinárka II
Presne po týždni od prvého podania podala ministerka spravodlivosti Žitňanská na Ústavný súd druhý návrh na disciplinárne stíhanie šéfa Najvyššieho súdu Harabina. Podľa ministerky porušil Harabin v troch prípadoch zásadu náhodného prideľovania vecí sudcom. Rovnako ako v prvom podaní navrhuje potrestať Harabina znížením platu o 70 percent na obdobie jedného roka.
.jm
Spor
Príprava stavby diaľnice medzi Martinom a Žilinou za 6,5 miliardy eur sa stala témou sporu medzi SaS a KDH. Richard Sulík najprv Figeľovu dohodu s realizátorom stavby zablokoval vo vláde s tým, že ju treba prerokovať na koaličnej rade. Figeľ naznačil, že za tým môže byť aj nedávna spolupráca Jozefa Kollára (SaS) s Doprastavom. Figeľ firme zastavil prvý balík PPP projektov.
.gaš
Ruská trať
Premiérka Radičová pre Plus 7 dní potvrdila, že širokorozchodná trať, po ktorej túžil Robert Fico, sa budovať nebude. Prekladisko medzi užšou európskou a širšou ruskou traťou zostane v Čiernej nad Tisou. Nová trať mala byť predĺžená cez Slovensko, aby sa po nej tovary z Ázie prevážali až do Rakúska. Mala vyjsť aj za prispenia našich železníc na 4,5 miliardy eur.                
.gaš
Nezvolili rektora
Zvláštny priebeh mali voľby nového rektora Trnavskej univerzity. O  funkciu sa uchádzal iba jediný kandidát – doterajší rektor Martin Mišút, ktorý sľuboval kontinuitu v doterajšom smerovaní univerzity. Akademický senát ho však do funkcie nezvolil. Kandidát získal iba 13 hlasov z 38, v druhom kole 16 z 38 hlasov. V Trnave tak musia pripraviť nové voľby.
.eč
Spor o chemičku
Veriteľský výbor neschválil predaj Nováckych chemických závodov jedinému záujemcovi, firme M-Energo, ktorá núkala dva milióny eur. M-Energo je zároveň jeden z najväčších veriteľov firmy. Proti tomuto predaju bol Fond národného majetku, ktorý mal voči NCHZ pohľadávku vo výške 22 miliónov eur. Možnosť odkúpiť firmu má teraz aj štát, minister hospodárstva je však proti. Pre premiérku je kľúčové, aby sa v regióne nezvýšila nezamestnanosť.
.eč
Babatounde Bello
Futbalista Žiliny strelil v Londýne gól hviezdnej Chelsea. Aj  vďaka nemu tak Žilina čiastočne odčinila domácu blamáž proti Olympique Marseille a s anglickým veľkoklubom uhrala v zápase Ligy majstrov slušnú prehru 1:2. Futbalisti Žiliny dokonca dlhý čas viedli 1:0. 
Jozef Markuš 
Už takmer inventárny kus Jozef Markuš odchádza po dvadsiatich rokoch z čela Matice slovenskej. V súboji o predsedu ho porazil exviceguvernér Národnej banky Marián Tkáč. Markušovi poškodilo podozrivé hospodárenie Matice s prostriedkami z Národného pokladu. 
Ivan Mikloš  
Rozpad eurozóny nie je až taká nemožná vec, akoby sa niekomu mohlo zdať. Po írskom prikúrení menovej únii to v Prahe odvážne pripustil aj minister financií Ivan Mikloš. Ešte aj vyhlásený euroskeptik Václav Klaus hovoril, že Únia problémy prežije. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite