Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zázrak Chanuky

.alexander Ben-Zvi .časopis

Pred dvoma tisíckami rokov sa ľud Izraela vrátil z babylonského zajatia a znovu vybudoval Svätý chrám. Lenže izraeliti neboli slobodní. Krajina priťahovala mocnosti, pretože spočívala v centre Európy, Afriky aj Ázie.

Izrael ovládali mnohí vládcovia, grécki boli obzvlášť krutí. Izraelitov si túžili podrobiť najmä duchovne. Kráľ Antiochus IV. umiestnil na svätý židovský oltár idol Dia a pod hrozbou smrti nútil židov klanať sa pred ním. Keď Antiochove vojská tlak ešte zosilneli, zdalo sa, že židia nemajú šancu. Ale v malej dedinke sa vzmohla hrdinská skupina mužov s výzvou „Nech nás nasledujú všetci, čo sú s Bohom!“ A židovská armáda porazila Grékov. Izraeliti vtedy znovu zasvätili Izraelský chrám. Nádobka s čistým posvätným olejom bola maličká. Stal sa však zázrak, olej vydržal plných osem dní.
Čomu nás Chanuka učí dnes?
Tomu, že v ktoromkoľvek storočí potrebujeme zázrak. Už vznik Izraela v roku 1948 bol veľkým zázrakom. Po holokauste, po vražde šiestich miliónov ľudí, sa mohol židovský ľud rozpadnúť. Ale on sa spojil a vybudoval štát.
Izrael bol vždy malý a vždy boli proti nemu veľkí. Okolo Izraela sídli 22 arabských krajín s obyvateľstvom stonásobne väčším. Je však v židovskej náture nevzdať sa. Dve tisícky rokov žili židia nútene v exile a stále si udržiavali tradície, rituály, vieru. Jediné vysvetlenie je sila vôle a túžba vrátiť sa ku koreňom. Ku kráľovi Šalamúnovi i kráľovi Dávidovi. Od židovských kráľov vedie priama linka k dnešnému Izraelu.
Deti si pod chanukovými svietnikmi nájdu darčeky, rodiny jedia šišky, no na Blízkom východe potrebujeme zázrak. A politické zázraky nie sú nemožné. Keby boli, egyptský prezident Sadat by v roku 1977 neprišiel do Izraela a neuznal jeho právo na štát. A v roku 1994 by neprišiel ruku Izraelu podať jordánsky kráľ Hussein a neuzavrel by mierovú dohodu. 
Jediné riešenie na Blízkom východe je, že obe strany budú pripravené poľaviť zo svojich požiadaviek. Izrael už oznámil, o čo je ochotný prísť na ceste k mieru. Povedal to v roku 2000 v Camp Davide Ehud Barak, a Ehud Olmert v Anapolise pred dvoma rokmi išiel ešte ďalej. Ale Palestínčania odmietli. Oni chcú splnenie svojich požiadaviek na sto percent. Ak človek chce všetko, nezíska nič.
Ale David Ben Gurion, muž, ktorý vytvoril štát Izrael, povedal: „Ak žijete v Izraeli a neveríte v zázraky, nie ste realista.“

Autor je veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite