Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pošle štát výpis z účtu?

.miron Zelina .časopis .týždeň v ekonomike

Ak máte viac ako 18 rokov, je dosť pravdepodobné, že ste sa stretli s niektorými nepríjemnými povinnosťami, ktoré na nás kladie štát.

Napríklad 31. marec, posledný deň na podanie daňového priznania. Alebo také ročné zúčtovanie zdravotných odvodov. Asi 8 rôznych druhov tlačív, každý rok máte preplatok alebo nedoplatok, strata času, ale na druhej strane hrozba pokuty, ak ho nepodáte.  
A čo štát? Aké má povinnosti? Plní nejaké funkcie. Zabezpečuje napríklad školstvo, obranu, zdravotnú starostlivosti a podobne. V každom prípade, štát hospodári. A čuduj sa svete, zvyčajne hospodári tak, že minie viac, ako má v príjmoch. K 30. 9. 2010 bol deficit štátneho rozpočtu Slovenskej republiky 3,11 miliardy eur. Koho to trápi? Vie si vôbec niekto takú sumu predstaviť? Pre bežného smrteľníka sú 3 miliardy eur rovnako nepredstaviteľné ako miliarda alebo 200 miliónov. Avšak asi sa zhodneme na tom,  že by sme mali vedieť, ako naša drahá republika hospodári. Štát by mal každému jednému občanovi poslať každý rok v januári výpis z účtu, ktorý by mohol vyzerať napríklad takto:
Vážený pán Miron Zelina, 
Verejný dlh pripadajúci na Vás bol nasledovný:
K 31.12. 2009 4 297,22 eura
K 31.12. 2010 5 083,66 eura
Deficit štátneho rozpočtu za rok 2010, pripadajúci na Vás, bol 743,66 eura.
S úctou
Vaša Slovenská republika
Som presvedčený, že po rozpočítaní nepredstaviteľných čísel na konkrétnu osobu začneme chápať, že sa nás tie čísla bytostne týkajú. A mohlo by nám napadnúť aj všeličo iné. Napríklad, že ten štát nehospodáril ktovieako, keď jeho výdavky boli v jedinom roku o viac ako 700 eur vyššie, ako jeho príjmy (v prepočte na hlavu). Ešte viac vás mrazí, keď si uvedomíte, že dlh pripadajúci na vašu štvorčlennú rodinu narástol za jediný rok z nejakých 17 189 eur na vyše 20 000 eur! Azda si konečne uvedomíme, že sú to naše peniaze. Napadne nám, že dlhy musíme splácať a asi je načase šetriť. Akokoľvek by sme si to priali, tieto dlhy nezaplatí Bill Gates, nikto nám ich neodpustí a nezmiznú, keď o nich budeme mlčať. A možno nám konečne začne prekážať, že za mýto sme zaplatili o 200 miliónov eur viac, ako sme mohli. V nedávnom prieskume sa obyvatelia Slovenska vyslovili proti úsporným opatreniam vlády. Jasné, keď sa bezhlavo míňa, to nás nezaujíma („všetci kradnú“, „diaľnice treba, nech to stojí, čo chce“), ale keď máme šetriť, splácať dlhy, to nám už nevonia. Možno nám pri pohľade na výpis z účtu napadne aj čosi takéto: „Nemali sme sa za tejto vlády zle, ale dlh narástol za posledné štyri roky o polovicu. To ma znepokojuje, už ich voliť nebudem“. Naivita? Áno, ale menšia, ako nebezpečenstvo plynúce z populizmu. Došlo nám, že pre mnohých politikov je cieľom „byť zvolený“, a nie zodpovedná správa verejných financií? Musíme začať budovať povedomie o verejných financiách ako o NAŠICH peniazoch. Začnime hoci aj niečím takým, ako je „Výpis z účtu pre občana“. 
Autor je „head of treasury“ v Privatbanke
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite