Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec berluskoniády?

.časopis .týždeň vo svete

Silvio Berlusconi možno oslávi posledné Vianoce ako predseda talianskej vlády. Trpezlivosť s nepoučiteľným bonvivánom už stratili nielen jeho politickí spojenci, ale aj voliči. Najkontroverznejšieho politika Európy zrejme pochová aféra Rubygate.

„Získali sme mesiac času. Potrebujeme zohnať 11 hlasov. Inak – finito.“ Aj takto mohla vyzerať esemeska, ktorú minulý týždeň v utorok dostal Silvio Berlusconi. V tom čase sedeli u prezidenta Giorgia Napolitana šéfovia oboch komôr parlamentu. Na výsledok ich debaty nečakali len zúfalí poslanci, ktorí majú už od júla zviazané ruky pre vládnu krízu, ale aj makléri na burzách. Bude sa  o páde vlády hlasovať pred schválením rozpočtu, alebo až po ňom? Gianni Letta, pravá ruka premiéra a človek, ktorý za všetko vďačí práve svojmu šéfovi, musel napísať tú správu s ešte trasúcimi sa rukami. Niežeby takýchto situácií nezažil už desiatky. Teraz však nielen on tuší, že toto môže byť definitívny koniec Berlusconiho epochy. Najkľúčovejšie hlasovanie roka v Taliansku nakoniec stanovili na 14. decembra. Berlusconi si vydýchol, opozícia bola sklamaná. „Vláda si vzala 15 dní navyše, už teraz nadsluhuje,“ citovala agentúra ANSA rozhorčeného šéfa opozície Pier Luigi Bersaniho.
.fotrík to prehnal
Šéf poslaneckej snemovne Gianfranco Fini však musel z Kvirinálu odchádzať spokojný. Bývalý líder postfašistickej Národnej aliancie, ktorý len pred dvoma rokmi pomohol z Berslusconiho Ľudu slobody urobiť superstranu, by sa teraz rád videl ako budúci premiér. A lepšie načasovanie na zosadenie Berlusconiho si ani nemohol priať. Už od júla drží jeho tábor odídencov v hrsti celú vládu. Do karát mu hrajú aj prieskumy. Berlusconiho by znovu volila už len polovica tých, ktorí mu odovzdali svoj hlas pred dvoma rokmi. Po najnovších sexuálnych škandáloch sa od najvplyvnejšieho muža krajiny odvrátila už aj cirkev. Aby dal Fini premiérovi najavo, že tentoraz nežartuje, na jeho pokyn rezignovali minister pre európske záležitosti Andrea Ronchi, zástupca ministra hospodárstva Alfredo Urso a dvaja štátni tajomníci.
Zvyšok práce necháva prezieravý Fini na médiá. Tie už niekoľko dní rozoberajú škandály, ktoré zrejme definitívne zlomia Berlusconiho imidž nevinného plejboja. To že mal mediálny magnát odjakživa slabosť pre pekné dievčatá, nie je žiadna novinka. Už keď sa pred rokom a pol objavila na scéne 17-ročná Noemi Letizia, ktorá premiéra oslovovala „fotrík“ a nechávala si od neho posielať šperky, viacerí ľudia z Berlusconihu okruhu tvrdili, že s neplnoletými dievčatami sa dnes 74-ročný politik stretával odjakživa. Silnejšou kávou bolo čítanie, ktoré neskôr priniesol denník La Repubblica. Americkú volebnú noc v novembri 2008 trávil prvý muž krajiny s luxusnými prostitútkami vo svojej rímskej rezidencii. Skutočným problémom je však pre Berlusconiho až aféra Rubygate, ako ju nazvali talianske médiá. Aj preto, že v nej nejde už len o milostné avantúry predsedu vlády. 
Berlusconiho voličov nerozčúlili ani tak odhalenia, že na ďalších sexuálnych orgiách v milánskej vile v Arcore sa zúčastnila aj neplnoletá brušná tanečnica Karima El Mahroug, ktorú na klubovej scéne poznajú pod menom Ruby – zlodejka sŕdc. Talianov pobúrilo, že ich premiér pomohol 17-ročnej prostitútke dostať sa z väzenia. Keď ju v máji zadržali v Miláne pre podozrenie z krádeže, jediným telefonátom zariadil jej prepustenie. Polícii tvrdil, že ide o vnučku egyptského premiéra Husního Mubaraka. Opozícia hovorila o hrubom zneužití právomoci premiéra. 
Posledným k. o. však pre zdecimovaného Berlusconiho môžu byť obvinenia bývalej prostitútky Nadie Macrí, ktorá sa zúčastňovala divokých orgií v jeho letnom sídle na Sardínii. Tá tvrdí nielen to, že za sex jej premiér platil 10-tisíc eur, ale že jeho súkromným lietadlom sa na ostrov vozila aj marihuana na divoké večierky s dievčatami. Väčšina výpovedí prostitútok je súčasťou vyšetrovania, ktoré má dostať za mreže veľké ryby organizovanej prostitúcie v krajine. 
.premiér a nelegálna prostitúcia
Všetci traja hlavní podozriví sú blízki priatelia premiéra. Emilio Fede, moderátor správ Berlusconiho kanálu Rete Quattro, ktorý sedával takmer v každej porote súťaží krásy, mal hľadať mladé talenty pre televíziu a Berlusconiho zoznámil napríklad s mladučkou Letiziou Noemi. Medzi podozrivými je aj televízny agent Lele Mora, ktorý je Berlusconiho susedom na Sardínii a vyšetrujú ho aj pre kontakty s kalábrijskou mafiou Ndrangheta.  
Na zozname nechýba ani 25-ročná Nicole Minetti, bývalá šougirl a tanečnica, ktorú Berlusconi nominoval v regionálnych voľbách v Lombardii. Práve ona sa mala postarať o Ruby po tom, ako ju prepustili z väzenia.
Predstava, že premiér krajiny by mohol byť zapletený do kauzy nelegálnej prostitúcie, vyvolala zdesenie aj za múrmi Vatikánu. Ten pred dvoma týždňami Berlusconimu jasne naznačil, že jeho plánovaná účasť na celonárodnej konferencii o rodine nie je žiaduca. Premiéra musel nakoniec v jeho rodnom Miláne zaskakovať tajomník pre rodinnú politiku. „Je neuveriteľné, že človek v jeho postavení nemá žiadnu sebakontrolu,“ nasadil kritický tón týždenník Famiglia Cristiana. 
.kde je vláda?
Akoby toho nebolo málo, toto všetko sa deje v čase, keď sa ulice Neapola opäť plnia haldami neodvezeného odpadu, ľudia v zemetrasením postihnutej L’Aquile stále čakajú na náhradné bývanie a v Pompejách padajú historické pamiatky, na ktorých rekonštrukciu vláda už roky peniaze len sľubuje. „Krajina je paralyzovaná a vláda tu nie je,“ citoval denník Corriere della Sera vplyvnú šéfku zväzu zamestnávateľov Emmu Marcegagliu. 
Talianski komentátori, ktorí boli vždy veľmi opatrní s predpoveďami o Berlusconiho páde, už otvorene hovoria o konci berluskoniády v krajine. Vedia, že mediálny magnát bol vždy typom bojovníka, ktorý ešte aj vo chvíli, keď so zakrvavenými ústami po útoku šialenca v Miláne nasadal do svojho auta, postavil sa na nárazník a kričal na svojho útočníka. Teraz je už niekoľko dní zavretý v bunkri svojej rímskej kancelárie. A ani zatvorené okenice nedokážu úplne umlčať skandovanie demonštrantov pod oknami, ktorí ho už niekoľko dní vyzývajú na odstúpenie. 
Gianni Letta sa teraz musí pokúsiť o nemožné. Jedenásť hlasov je prilíš veľa v situácii, keď podporiť premiéra znamená nechať sa pošpiniť jeho blatom. V Taliansku však nič nie je nemožné. Minulý týždeň sa do Berlusconiho strany vrátil jeden z Finiho rebelov, Giuseppe Angeli. Podporiť Berlusconiho vraj zvažujú aj ďalší odídenci. 
.utečie z Talianska?
Na jednom sa všetci zhodujú. Najprv vyriešme rozpočet, potom Berlusconiho. Návrh, ktorý ráta so škrtmi vo výške 13 miliárd eur, by mali odklepnúť do 14. decembra. V deň, keď rozhodnú o osude najkontroverznejšieho premiéra Talianska v povojnovej histórii krajiny, sa očakáva aj verdikt súdu, ktorý má potvrdiť alebo zrušiť rozšírenú imunitu pre najvyšších ústavných činiteľov. Tú si nechal schváliť práve Berlusconi. 
Ak o ňu pride, môže čakať, že sa otvoria pozastavené súdne procesy, v ktorých najbohatšiemu Talianovi hrozí niekoľkoročné väzenie. Nasledoval by tak príklad svojho mentora a priateľa Bettina Craxiho, bývalého premiéra, ktorý pre podozrenia z korupcie pred 20 rokmi utiekol do exilu v Tunisku. Berlusconi si len nedávno kúpil novú vilu na karibskom ostrove Antigua a už niekoľko rokov sa stretáva s vplyvnými ľuďmi tamojšej vlády. Il Cavaliere zrejme tiež tuší, že toto môžu byť jeho posledné Vianoce v Taliansku. 
Autor je editor Televíznych novín TV Markíza.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite