Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sloboda a kompromisy
Autoritatívny vojenský režim v Barme urobil tento týždeň krok, ktorý mal urobiť dávno. Prepustil na slobodu disidentku Aung San Su Ťij, ktorá strávila z posledných 21 rokov až 15 v domácom väzení. Líderka domácej prodemokratickej opozície sa medzitým stala svetoznámou. Za jej prepustenie robili kampaň ľudskoprávne organizácie, svetoví politici i celebrity. Konečne je na slobode – a čo to znamená?
Vojenská chunta chce, aby to vyzeralo ako súčasť prechodu Barmy k demokracii. V tomto roku režim dokonca povolil prvé voľby po dvadsiatich rokoch od tých, ktoré v roku 1990 vyhrala strana Národná liga za demokraciu (NLD), strana, ktorú viedla Aung San Su Ťij. Tieto prvé voľby po dvoch desaťročiach však neboli demokratické, a len to môže vysvetliť, prečo v nich zvíťazila vojenská Strana jednoty, solidarity a rozvoja – barmská štátostrana. Režim presne stanovil, kto sa na voľbách môže zúčastniť, a kto nie. Kandidovať nemohla práve nesmierne populárna Aung San Su Ťij a jej strana, ktorá sa svojej vodkyne odmietla zriecť, bola rozpustená. Navyše je tu „vojenská poistka“: štvrtina kresiel v dvojkomorovom parlamente má vždy patriť armáde. Na zmenu ústavy je v Barme potrebných viac ako tri štvrtiny hlasov poslancov, preto je jasné, kto má v rukách najvyšší tromf.
Aung San Su Ťij je na slobode, nemá však úradne uznanú politickú platformu. Bude sa môcť verejne angažovať, alebo sa pri prejave odporu voči štátu opäť ocitne vo väzení? A netreba zabúdať, že v Barme stále zostáva odhadom vyše dvoch tisíc politických väzňov.
Zmeny budú závisieť aj od spolupráce opozície, ktorá sa skladá z množstva väčších i menších strán. Ako pripomenula aj analýza BBC, od roku 1990 sa politické pomery v Barme zmenili a treba počítať s tzv. treťou silou, opozičnými stranami, ktoré pôsobia v rámci povolených pravidiel a legálnymi spôsobmi sa usilujú o spoločenské zmeny. Niektorí prívrženci bývalej NLD vyčítajú týmto stranám kompromisy s mocou. Moc však bude teraz očakávať kompromisy aj od nich – a zrejme aj od prepustenej disidentky. Na ktoré z nich Aung San Su Ťij pristúpi a ktoré odmietne, podľa toho sa bude ďalej formovať nielen jej osud, ale aj osud Barmy. „Je čas mlčať a čas hovoriť,“ povedala Aung San Su Ťij po prepustení. Dúfajme, že bude môcť hovoriť – nahlas.
.mg
Načo je NATO
Summit NATO a Ruska bol pred uzávierkou tohto čísla ešte vecou budúcnosti. Kým členské krajiny Aliancie sa chystali – opäť – sporiť o tom, načo NATO slúži, a plánovať odovzdanie Afganistanu do rúk Afgancom, Rusko sa chystalo žiadať rešpektovanie svojich záujmov. A Barack Obama šiel do Lisabonu s hlavou v smútku: zmluvu START mu „skonzervatívnený“ Senát sotva hladko ratifikuje.
.mg 
Ruky preč!
Pred Dňom vďakyvzdania stúpali na amerických letiskách nielen počty cestujúcich, ale aj adrenalín. Čoraz viac ľudí protestuje proti bezpečnostným prehliadkam pred letmi, ktoré zahŕňajú prechod cez skener, ktorý nielen nevhodne odhaľuje telo, ale môže byť aj zdrojom škodlivej radiácie. Kto sa však odmietne dať „oskenovať“, musí absolvovať ponižujúce prehmatávanie celého tela.
.mg
Zakajev do Ruska?
Okresná prokuratúra vo Varšave urobila ďalší formálny krok, aby bol čečenský vodca Ahmned Zakajev vydaný do Ruska. O návrhu prokuratúry teraz rozhodne poľský súd. Na Zakajeva, ktorý dostal azyl v Británii, je vydaný medzinárodný zatykač a Rusi ho obviňujú z terorizmu. Postup poľských štátnych orgánov kritizuje opozičná strana Jaroslawa Kaczynského.
.jd
Hrozba smrťou
Holandská novinárka Mariska Orbán de Haas dostala stovky listov, kde jej hrozia smrťou a mučením. Vlnu nenávisti vyvolal jej otvorený list poslankyni Jeanninne Hennis Plasschaertovej, zverejnený v katolíckej tlači. Holandská katolícka novinárka v liste bránila právo na život a vyzvala liberálnu političku, aby prehodnotila svoj postoj pri podpore umelých potratov.
.jd
Návrat na burzu
Automobilka General Motors sa po 16 mesiacoch vrátila na burzu. Prvotná ponuka bola najväčšou v amerických dejinách. Vláda to interpretuje ako svoj úspech, lebo predtým na záchranu koncernu vynaložila 50 miliárd dolárov, za čo získala 61 percent podielov vo firme. Kritici v tom videli znárodnenie. Dnes sa štát podielov zbavuje a prezident Obama tvrdí, že vláda z výnosu daní fungujúcej firmy získa viac, ako musela vynaložiť na jej záchranu. 
.lk
Herman Van Rompuy
Keď to už uznáva aj europrezident, niečo na tom bude. Podľa Van Rompuya sa EÚ ocitla v kríze, ktorá ohrozuje samu jej existenciu. A významné je aj to, ako rýchlo sa od svojich slov dištancoval a vyhlásil, že ich všetci dezinterpretovali.
Kate Middletonová
Princ William, druhý v poradí potenciálnych následníkov britského trónu, oznámil, že sa ožení. Vezme si mladú ženu bez šľachtického titulu, zato s vysokoškolským vzdelaním. Británia si po správach o šetrení užíva trochu monarchistickej radosti.
Julian Assange
Zakladateľ WikiLeaks, ktorý nahneval Pentagón zverejnením drsných faktov o Afganistane a Iraku, má ďalšie starosti. Švédske štátne zastupiteľstvo naňho vydalo medzinárodný zatykač. Je podozrivý zo znásilnenia, sexuálneho obťažovania a nezákonného nátlaku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite