Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sme netušili

.časopis .kritická príloha

Mnohé z našich novembrových snov sa nenaplnili a dnes vieme, že boli naivné či nerealistické. Na druhej strane, o viacerých veciach, ktoré sú dnes súčasťou nášho života, sme ani netušili.

Netušili sme, že nielen do Rakúska, ale aj do Talianska či Írska budeme môcť cestovať len s občianskym preukazom vo vrecku, odkiaľ ho vytiahneme len pri kontrole na letisku.  Netušili sme, že vo Viedni budeme platiť rovnakými peniazmi ako v Humennom. A ani vo sne by nám nenapadlo, že za letenku do Londýna zaplatíme menej než za taxík na bratislavské letisko.
Netušili sme ani to, že za ročný priemerný plat si môžeme kúpiť celkom slušné nové auto. A vôbec sme si nevedeli predstaviť, že vďaka lízingom a pôžičkám na tom aute môžeme jazdiť, aj keď nemáme nič našetrené.
Netušili sme, že vlastníctvo aspoň jedného počítača pripojeného na internet v rodine bude považované (takmer) za základné ľudské právo.
Netušili sme, že najbežnejšími dovolenkovými destináciami budú Chorvátsko, Taliansko a Grécko, podobne, ako sme netušili, že najlukratívnejšími návštevníkmi Tatier budú turisti z Ruskej federácie.
Netušili sme, že na policiach a pultoch priemerného menšieho kníhkupectva bude okolo 20-tisíc titulov v slovenskom alebo českom jazyku.
Netušili sme, že z gauča v obývačke panelákového bytu budeme môcť sledovať niekoľko desiatok televíznych kanálov a za neuveriteľné by sme považovali to, že drvivá väčšina z nich je – z rôznych dôvodov – nepozerateľná. Určite by nás tiež prekvapilo, že na Slovensku denne vysiela viac než tridsať rádií a ešte prekvapivejším zistením by bolo, že s výnimkou dvoch verejnoprávnych okruhov všetky ostatné hrajú tú istú hudbu.
Netušili sme, že z Bratislavy do Žiliny sa dá autom – bez prekročenia dovolenej rýchlosti – dôjsť za menej ako dve hodiny. Netušili sme, že v Bratislave bude takmer tridsať galérií a ani to, že v každom slovenskom meste bude minimálne jedna čínska reštaurácia. Netušili sme, že najpredávanejšími knihami na Slovensku budú príbehy slovenských mafiánov. Netušili sme, že za niekoľko eur si človek bude môcť zakúpiť slušné francúzske, čilské, španielske či juhoafrické víno.
Nuž, veľa sme toho netušili.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite