Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cameronova revolúcia

.jaroslav Daniška .časopis .týždeň vo svete

Shame-On-You, Han-ba vám! Tak nedávno kričali demonštranti v Británii proti konzervatívno-liberálnej vláde. Protest tisícok študentov a učiteľov, ktorý sa zmenil na násilnú demonštráciu, kde sa ničil majetok, aj sídlo konzervatívnej strany, ukázal, že v Anglicku je dnes všetko inak, ako sme bývali zvyknutí. Nejde len o študentov a zahanbujúci zásah polície, ktorá nedokázala „francúzske protesty“ na svojich uliciach spacifikovať.

Ide najmä o vládu, jej šetrenie a politiku, ktorú robí. Koaličná vláda Davida Camerona s Nickom Cleggom, ktorej sa bulvár vysmieva názvom „koalícia Skrotenej hory“ (narážka na homosexuálny western) totiž šetrí všade, aj v oblasti obrany, kde by to tradiční toryovci nikdy nepripustili a spojencov hľadá za kanálom La Manche.
Konzervatívna tlač vládu bráni a podporuje. Týždenník Spectator upozorňuje, že Cameronova vláda musí do roku 2015 znížiť deficit o 7,5 percenta HDP. Na porovnanie, Margaret Thatcherová na to mala 11 rokov. Radikálna kúra sa najviac dotkne Walesu a severu Anglicka, najmenej Londýna. Aj tu však bude cítiť škrty. Londýn sa pripravuje na letné Olympijské hry v roku 2012, bude však musieť šetriť aj na polícii a investíciách do infraštruktúry. Noviny špekulujú, že to môže sympaticky strapatého konzervatívneho starostu Borisa Johnsona stáť miesto. Dramatickejšie zmeny však čakajú armádu. Námorníctvo príde o 5-tisíc mužov a 5 z 24 flotíl. Žiadne nové lode sa nebudú stavať. Letectvo prepustí 5 -tisíc a armáda 7-tisíc ľudí, ministerstvo zníži počet civilných miest o 25-tisíc a počet tankov o 40 percent. Celkovo podľa predpovedí londýnskej vlády zanikne kvôli šetreniu až 490-tisíc pracovných miest napojených na verejné investície. Masívnym škrtom sa nevyhne žiadna oblasť, hoci pre nejedného tradičného voliča konzervatívcov môže byť prekvapivé, že menej sa bude šetriť na verejných službách, ktoré tradične posilňovala ľavica, od zdravotníctva po BBC.  
Zverejnené opatrenia mali dva následky. Tým prvým bola obava Američanov, najmä tých, čo nosia vojenské uniformy, či budú ešte Angličania schopní spoločného nasadenia s americkou armádou. Londýn upokojuje, že aj po zmenách by na armádu mali ísť 2 percentá HDP, čo je viac, ako má zvyšok európskych členov NATO. Tým druhým následkom je, že Londýn pripravil spolu s Parížom dohodu o spojení síl pri obrane. Ktovie, čo si myslí 5-metrová socha admirála Nelsona na Trafalgarskom námestí v centre Londýna – ale zdá sa, že tradičný anglický rival sa mení na prvého európskeho spojenca.
Konzervatívci tiež musia zvyšovať dane. Základná sadzba DPH sa zvýši na 20 percent, čo je oproti minulému roku, keď doznievala vláda Gordona Browna, nárast o 5 percent. Zastaví sa aj financovanie nových sociálnych bytov a zavedú sa početné poplatky vrátane tých, proti ktorým protestovali univerzitní študenti. Zdá sa, že Anglicko sa zmení za najbližšie dva roky viac, ako za celú éru „tučných rokov“ Tonyho Blaira.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite