Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nahrávky
Len niekoľko hodín po potvrdení na poste predsedu SDKÚ musel Mikuláš Dzurinda čeliť útoku šéfa opozičného Smeru Roberta Fica. Ten na neho vytiahol viac ako desaťročné nahrávky, odvysielané už v minulosti rádiom Twist. Nahrávky, na ktorých okrem Mikuláša Dzurindu figurujú aj bývalý primátor Bratislavy Peter Kresánek, viceprimátor a poslanec za SDKÚ Roman Vavrík a podnikateľ Vladimír Miškovský, podľa Roberta Fica dokazujú, že predseda SDKÚ bol zapletený do podozrivých obchodov. „Išlo o obchod Vladimíra Miškovského, pokiaľ ide o obchod pre spaľovňu v Bratislave a organizuje to cez spoločnosť Siemens. Potrebuje to vybaviť u primátora Bratislavy Kresánka. Vstupuje do toho poslanec pán Vavrík, ktorý si od Miškovského pýta peniaze ako úplatok za tento biznis. Celé to prikrýva pán Dzurinda, ktorý potvrdzuje, že sa o všetko postará, že všetko bude v poriadku,“ povedal Fico na tlačovej konferencii.
Dzurinda nepoprel, že na nahrávkach je jeho hlas, nie je však na nich podľa neho nič, čo by dokazovalo jeho korupčné správanie. Pamätá si, že po tom, ako ho telefonicky „bombardoval“ podnikateľ Miškovský, telefonoval Kresánkovi, aby mu mesto nehádzalo polená pod nohy. „Samozrejme, všetko prísne v rozsahu a v rámci zákona,“ tvrdí Dzurinda. Predseda SDKÚ tiež tvrdí, že za zverejnením nahrávky je urazenosť Roberta Fica. Ten mu vraj približne pred mesiacom telefonoval a žiadal ho o stretnutie. Mali sa baviť o voľbe generálneho prokurátora, ale Smer sa podľa Dzurindu uchádzal aj o širšiu spoluprácu s SDKÚ. Takúto spoluprácu Dzurinda na sneme odmietol. Vo svojom prejave povedal, že na Slovensku nepôsobí štandardná sociálna demokracia, ale skorumpovaná partia bývalých komunistov, ktorí si november 1989 ani nevšimli. „S takouto politikou sa nikdy nesmieme spojiť, takúto politiku môžeme iba poraziť,“ burácal vo svojom kongresovom prejave Dzurinda.  
Nahrávkami  sa bude zaoberať polícia. Potvrdil to prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak a dodal, že si ku kauze nechá pripraviť právne analýzy. Kresťanskí demokrati očakávajú, že sa k obsahom nahrávok vyjadrí aj Generálna prokuratúra. Celá kauza sa s veľkou pravdepodobnosťou skončí tiež pred súdom. SDKÚ sa totiž rozhodla Roberta Fica za jeho výroky na adresu Mikuláša Dzurindu žalovať.
.jm

Gymnáziá inak
Iniciatívu  bývalého ministra školstva Jána  Mikolaja obmedziť počet detí v osemročných gymnáziách pozastavil súčasný minister Jurzyca. Mikolaj presadil útlm týchto škôl tak, aby v nich ostalo len 5 percent detí. Zmenu iniciovala Bratislavská župa. Mikolajov zákon mal zabrániť znižovaniu úrovne základných škôl po odchode šikovnejších detí na gymnáziá.
.eč
Pôžička
Slovensko si požičia 1,3 miliardy eur od Európskej investičnej banky na spolufinancovanie eurofondov. Ministerstvo financií si z toho sľubuje výhodnejšie úroky ako z finančných trhov. Úver by mal urýchliť spustenie projektov najmä v doprave, životnom prostredí či v oblasti IT. Mnohé projekty meškali práve pre chýbajúce verejné zdroje.           
.gaš

Tlačový zákon
Ďalší symbol Ficovej garnitúry – tlačový zákon – vláda úplne nezruší. Krajcerova novela ho však výrazne zmierni. Dôvodom je Ústava, podľa ktorej si politik môže súkromie chrániť rovnako ako ostatní. Po novom však politici nebudú môcť zákon využívať v súvislosti s výkonom funkcie a právo na odpoveď sa bude týkať iba nepravdivých skutkových tvrdení.
.gaš

Rozbité autá
Trenčianska novinárka a dvaja poslanci, ktorí v jej článku poukázali na finančné problémy mesta, si v priebehu niekoľkých dní našli poškodené autá. Článok upozorňoval na to, že mesto neplatí faktúry a je po Bratislave a Žiline tretím najzadlženejším spomedzi dvadsiatky veľkých miest. Mesto Trenčín to vysvetľuje výpadkom podielových daní.          
.gaš

Nový rektor
Novým rektorom Univerzity Komenského sa stal päťdesiatdeväťročný Karol Mičieta z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý bol doteraz predsedom Akademického senátu. O jeho zvolení sa rozhodlo až v treťom kole, kde bol jeho konkurentom Vladimír Šucha. Prekvapivé bolo vypadnutie doterajšej prorektorky Marty Kollárovej v druhom kole, ktorú preferoval aj doterajší rektor František  Gahér a bola považovaná za favorita voľby.
.eč, SITA


Iveta Radičová/
Premiérka získala ocenenie Žena roka od amerického časopisu Glamour. Spolu s ňou ho dostalo aj ďalších 17 politických líderiek sveta. Radičová ho vníma najmä ako ocenenie pre Slovensko, no pre udelenie ceny bolo zrejme rozhodujúce pohlavie, a nie krajina pôvodu.

Viera Tomanová/
Ficova sociálna expertka končí v Smere na svojom poste. Podľa informácie Hospodárskych novín ju má na straníckom sneme na pozícii tieňovej ministerky práce nahradiť exmoderátor Braňo Ondruš. Dôvodom je vraj jej vek a to, čo si užila od médií.

Anna Belousovová/
Bývalá podpredsedníčka  SNS a parlamentu stráca v poslednom čaśe jednu stranícku funkciu za druhou. Nepodarilo sa jej stať sa predsedníčkou, nie je už ani podpredsedníčkou a najnovšie ju Predsedníctvo SNS odvolalo aj z funkcie okresnej predsedníčky strany v Čadci.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite