Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Záhada nad Kaliforniou
Spojené štáty si prežili svoju záhadu – a spoločne s nimi si ju vychutnala aj tá časť sveta, ktorá pravidelne konzumuje nahrávky z YouTube a šum blogosféry. Začalo sa to vlnou paniky, pokračovalo vojenskými rozpakmi a záver je upokojujúci, nie však celkom jednoznačný.
V pondelok zachytila kamera z helikoptéry rozhlasovej stanice KCBS zaujímavý jav: objekt, ktorý vyzeral ako vystrelená raketa, stúpal k oblohe a za sebou zanechával výraznú stopu – a najmä tá podozrivo pripomínala „chvost“ rakety. Bolo to zhruba 35 míľ na západ od Los Angeles. KCBS video zverejnila na internete a vyvolala búrlivé reakcie. Je to raketa? Ak áno, kto ju vypálil, odkiaľ, a aký bol jeho cieľ? Odpovedali vojenskí experti, jedného dokonca americkí reportéri oslovili až v Rusku. Pentagón reagoval vyhlásením, že nešlo o žiadny prejav oficiálnej armádnej aktivity, ale vraj nie je dôvod na znepokojenie. Verejnosť však už bola znepokojená dostatočne. Množili sa konšpiračné teórie, ku ktorým prispievali aj niektorí experti. Vraj možno – len možno – išlo o demonštráciu sily amerických ozbrojených síl, ktorá súvisela s návštevou prezidenta Baracka Obamu v Indonézii. To bolo naozaj odvážne tvrdenie, keďže výsledný dojem bol presne opačný: chvíľu to vyzeralo, že raketu buď omylom vypálili z niektorej vojenskej lode, alebo ponorky, a teraz sa to hanbia priznať (zato internet sa podobnými obvineniami hemžil), alebo že Pentagón naozaj o ničom nevie, ale v tom prípade je dôvodov na znepokojenie ešte viac – kto môže povedať, či nejde o ohrozenie národnej bezpečnosti?
Dva dni trvalo, kým z Pentagónu prišlo jednoznačné vyjadrenie: nešlo o raketu, ale o lietadlo. Stopa, ktorú lietadlo za sebou zanechalo, len vďaka optickému klamu pripomínala stopu po rakete.
Otázniky však zostávajú. Nejde už ani tak o povahu „záhadnej strely“, ale o to, ako armáda zvláda podobné situácie. Márne teraz ukazuje prstom na médiá, že robili paniku. Médiá nie sú na to, aby autoritatívne vysvetľovali záhadné stopy na oblohe. Na to je Pentagón. A keď sa Pentagón dva dni tvári bezradne, nie div, že konšpirační teoretici si spravia manévre.
Už len pre poriadok, posledná otázka, aby sa ani konšpirátori neurazili: ak šlo o lietadlo, iste bude Federálny úrad pre letectvo vedieť, ktoré to bolo?
.mg

Irak bez vlády
Irak sa už osem mesiacov usiluje o zostavenie vlády. Od minulého týždňa má premiéra (Núriho al-Málikího) a prezidenta (Džalála Talabáního). Len čo sa staronový prezident zhostil funkcie, poveril zostavením vlády premiéra. Lenže dohody o deľbe moci medzi šiítmi, sunnitmi a Kurdmi sa stále spochybňujú. Aj voľbu prezidenta poznačil odchod frakcie expremiéra Alávího z parlamentu.
.mg

Zase?
Talianom možno znovu padne vláda – a nebol by to div, už svoje vládne krízy dávno prestali počítať. Tentoraz Berlusconimu oslabuje pozíciu to, že nepretlačil cez parlament zákon o prisťahovaleckej politike. A, samozrejme, zase sú tu aj škandály: Berlusconiho údajnou novou favoritkou je 17-ročná Maročanka. Čo na to Berlusca? Že je to aj tak lepšie, ako keby bol gej. Hm...
.mg

Francúzi sa boja
Pôvodný plán znel: v marci 2011 sa k Schengenu pridajú Rumunsko aj Bulharsko. Francúzi, inšpirovaní nedávnym exodom Rómov z týchto dvoch chudobných krajín do svojho sociálneho raja, však protestujú. Paríž odporúča, aby sa rozhodnutie o pribratí Bulharska a Rumunska k spoločnému priestoru Únie bez hraníc urobilo „najskôr v lete“.
.mg

Násilie a novinári
V Rusku sa stupňuje násilie proti novinárom. Surovosťou šokoval útok na Olega Kašina z Kommersantu a už o dva dni sa obeťou bitky stal v Moskovskej oblasti ďalší novinár, Anatolij Adamčuk z denníka Žukovskije vesti. Proti týmto incidentom a atmosfére v spoločnosti, kde sa nerešpektujú základné slobody, protestovalo na Puškinovom námestí zhruba 500 spravodajcov.
.mg

Rozpočtové škrty
Erskine Bowles a Alan Simpson, jeden demokrat, druhý republikán, sú spolupredsedmi nadstraníckej rozpočtovej komisie v USA. Predložili radikálny plán úspor, ktorý sa nezastaví ani pred tradičnými posvätnými kravami. Škrty hrozia rozpočtu armády i štátnemu zdravotnému programu Medicare. Ďalším návrhom je rozsiahla daňová reforma a zvýšenie veku odchodu do dôchodku na 69 rokov. Plány oboch politikov sa stretli s masívnou kritikou.
.lk


Hillary Clinton/
V New Yorku sa americká ministerka zahraničia stretla s izraelským premiérom Netanjahuom a rokovali o budúcnosti zaseknutých mierových rozhovorov na Blízkom východe. Priateľský tón záverečného vyhlásenia však nezakryl skutočnosť, že riešenie sa stále nečrtá.

Asia Bibi/
Už rok je vo väzení pakistanská kresťanka za údajné rúhanie sa proti islamu. Teraz bola odsúdená na trest smrti obesením podľa zákona o rúhaní. Ľudskoprávne organizácie protestujú a žiadajú zrušenie tohto zákona.

David Cameron/
David Cameron po stretnutí s ruským prezidentom Medvedevom v Soule oznámil, že na budúci rok navštívi Rusko. Britský premiér tak signalizuje vôľu zlepšiť vzťahy s Moskvou, ktoré sa dostali na bod mrazu po vražde agenta Litvinenka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite