Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Univerzita, spoločnosť

.ľubomír Tomáška .ján Pišút .časopis

Vedecký výskum, ktorého kvalita je porovnateľná so špičkovými svetovými inštitúciami. Prednáškové miestnosti naplnené atmosférou kritických odborných diskusií.

Laboratóriá a pracovne plné bádajúcich študentov a ich učiteľov. Každodenné semináre špičkových vedcov a učiteľov zo zahraničia. Všadeprítomná noblesa a etika. Kritické a asertívne postoje k celospoločenským otázkam. Taká je ideálna európska univerzita.
Priblíženie sa Univerzity Komenského (UK) k ideálu modernej vzdelávacej inštitúcie je v celospoločenskom záujme. Sťažujeme sa na spoločenskú preferenciu konformizmu, falošnej kolegiality, priemernosti, alibizmu, vysvetľovania vlastnej neschopnosti externými podmienkami, šuškaného nadávania na pomery kombinovaného s obavami z vyjadrenia vlastného názoru. Akademická pôda vrcholnej vzdelávacej inštitúcie by mala byť typická inými vzorcami správania: originalitou, korektnou rivalitou, otvorenosťou. Realita je však iná a nemôžeme sa čudovať: stav spoločnosti zodpovedá stavu jej najlepšej univerzity. A stav UK bezprostredne súvisí s kvalitou jej lídrov.
Ak sa UK má stať špičkovou európskou inštitúciou, ktorá bude kultivovať a podporovať nadpriemerné vedecké osobnosti, potrebuje mať rektora, ktorý je sám nadpriemernou vedeckou osobnosťou. Ak majú študentov viesť originálni a nekonformní učitelia, musí byť aj rektor  nekonformným a originálne zmýšľajúcim človekom. Ak majú študenti, pedagógovia, technickí a administratívni pracovníci z UK spoločnými silami vytvoriť úspešnú inštitúciu, ku ktorej sa budú s hrdosťou hlásiť, potrebujú mať v čele osobnosť, ktorá ich bude schopná strhnúť svojím správaním. Ak má byť akademická pôda UK vzorom etikety a noblesy, musí v jej čele stáť slušný a noblesný človek. Ak má byť UK lídrom v riešení celospoločenských problémov, musí ju viesť asertívna a sebavedomá osobnosť, ktorá netaktizuje a nehľadá alibistické výhovorky v prípade, že je potrebné voči politickej moci vystúpiť s kritickým názorom.
V stredu 10. novembra prebehnú voľby nového rektora UK. To, kto sa ním stane, je v rukách členov univerzitného akademického senátu. Bola na nich delegovaná obrovská zodpovednosť. Voľbou rektora rozhodnú o tom, či UK bude mať šancu priblížiť sa k ideálu európskej univerzity. To by predovšetkým malo byť v záujme členov študentskej komory senátu, ktorí ovplyvnia smerovanie inštitúcie, kde mnohí z nich plánujú realizovať svoju kariéru. Pri svojej voľbe by všetci senátori mali okrem iného zobrať do úvahy azda najpodstatnejší fakt: budúci rektor nebude zodpovedný iba za stav UK, ale v podstatnej miere ovplyvní aj stav slovenskej spoločnosti. Voľby rektora UK tak budú reflexiou nielen univerzitnou, ale celospoločenskou.
Ľubomír Tomáška, Prírodovedecká fakulta UK
Ján Pišút, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite