Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

No Age

.matúš Zemčík .časopis .hudba

No Age, Health a momentálne nefungujúca dievčenská kapela Mika Miko sú výraznými kapelami hudobnej scény Los Angeles. V metropole L.A. žijú spolu s mega úspešnými interpretmi z luxusných domov Beverly Hills či gangsterským rapom z južnej časti tohto druhého najväčšieho mesta USA.

Niekoľkomiliónové Mesto anjelov na brehu Pacifiku je rodiskom Black Flag a prvej vlny západoamerickej punkovej kultúry. Niekoľko rokov po newyorských Ramones  v Kalifornii vznikla agresívnejšia obdoba tohto štýlu, napríklad sanfranciskí Dead Kennedys. V Kalifornii, v jednom z najbohatších štátov USA, sa popri brehoch Pacifiku od 80. rokov tvorili kapely, ktoré začali hrať tiež veľmi jednoduchý punk, ale hrali ho tvrdo. Na začiatku nového milénia je L.A. stále rodiskom nezávislej hudby punkáčov, skaterov a surferov.
.we are No Age from Los Angeles, Kalifornia
   Prvýkrát som na No Age narazil na britskej stránke liveroom.tv, kde som uvidel asi dvanásťminútové video v komornom štúdiu. Zahrali 3 pesničky z prvého albumu a úplne ma dostali. Bol to pre mňa taký kalifornský skate-pop-punk v experimentálnej podobe . Odvtedy som ich začal pravidelne počúvať a sledovať. Okrem ich myspace a toho, že si No Age nájdete na wikipedii, je ich akou-takou stránkou iba blog plný fotiek z koncertov.
   No Age, to sú Randy Randal na gitare a spevák Dean Spunt za bicími. Obaja žijú v Los Angeles. Dávnejšie hrali vo Wives ako traja. Od 2005 sú iba dvaja a vydáva ich Sub Pop zo Seattle. Pred tromi rokmi vo vydavateľstve Fat Cat vyšiel prvý album No Age s názvom Weirdo Rippers. Tomuto albumu predchádzalo vydanie piatich rôznych limitovaných épečiek, a to v piatich rôznych vydavateľstvách v ten istý deň. Pri poskladaní zadných strán celej zbierky ste dostali slová „no age“. Debutový album Weirdo Rippers so špinavým zvukom je v podstate zostavený z  týchto EP. 
  V roku 2008 vydali na vydavateľstve Sub Pop úspešný album Nouns so známejším singlom Eraser. Minulý rok nahrali päťpesničkové EP Loosing Feeling spolu s rovnomenným singlom. V septembri tohto roka vydali svoj tretí a veľmi dobrý album Everything in Between spolu so singlom Glitter, ktorý rotuje na BBC. Okrem toho uverejňujú rôzne tracky na myspace a v časopisoch. 
   Na albumoch No Age nájdete chytľavé punkové pesničky prepletené medzi zvukové steny delayových gitár s extrémnymi skresleniami. Každý album je takou kolážou experimentálnych zvukových stôp a oldschoolových hitoviek v zašpinenej podobe.
.miami, Katowice
   Počas môjho pobytu na Floride som sa doklikal na myspace, že v apríli budú hrať No Age v Miami. V deň koncertu som si požičal auto a o päť hodín cesty po highway som bol na mieste. Koncert bol súčasťou večerného programu oslavy malého vydavateľstva Sweat Records sídliaceho v černošskej časti Little Haiti v Miami. Iba jednoduché pódium na rohu ulíc osvetlené pouličnou lampou. Randy sedel opretý o stĺp elektrického vedenia. Prihovoril som sa mu. 
Bavili sme sa o amerických kapelách, že sa v lete chystajú do Poľska a pochválil sa, že si zahrajú v septembri  na Hollywood Bowl so Sonic Youth, splní sa mu jeho sen. Potom si rozložili nástroje a uprostred celkom zaplnených uličiek Dean oznámil: „We´re No Age from Los Angeles, Kalifornia“. Potom nasledovala Sleepers Hold z albumu Nouns a po nej ostatné pesničky. Pravý jednoduchý americký koncertný zážitok. Malé černošské deti tancovali na pódiu, ostatní v dave sa tlačili uprostred malej ulice v Miami. Po koncerte mi podpísali platne a venovali zine. Nočnou cestou naspäť som si pustil Sonic Youth.
   Off festival v Katowiciach patrí spolu s Donaufestom v Krems k tým zaujímavejším hudobným festivalom, čo sa týka výberu kapiel. Tento rok sa dostali medzi line-up poľského Off festivalu kúsok za našimi hranicami v Katowiciach okrem takých Dinosaur Jr. či The Fall i losangeleskí No Age. Dean s Randym hrávajú okrem klubov aj na nezvyčajných miestach ako sú rôzne divadlá, vegánske reštaurácie, len tak uprostred ulíc, v MOMA či slávny koncert pri L.A. River. Preto som nevedel, ako to celé na relatívne veľkej Lesnej scéne Off festivalu dopadne. Nesklamali. Koncert na veľkom pódiu v tú augustovú nedeľu bol pri ich minimalistickom prístupe k tvorbe, naopak, veľkolepý a so skvelým zvukom. Veď sú to iba jedny bicie a gitarová stena, najmä tá Randyho zvuková. Po koncerte nám (mne a kamarátom) bubeník a spevák Dean venoval tričká a dohodli sme sa, že sa uvidíme vo Viedni.
.viedeň, aréna
V utorok 26. októbra mali Rakúšania sviatok nezávislosti a  v tom istom čase ďaleko od plných ulíc centra sa vo viedenskej aréne konal koncert No Age. V menšej sále sa to mierne zapĺňalo. Predkapela Abe Vigoda, taktiež z L.A., hrala energicky, trochu teenegersko-melancholicky a noisy. Skutočný noise nasledoval až potom, čoho výsledkom je, že mi ešte tri dni po koncerte riadne šumelo v ušiach. Bol to ozajstný hlučný koncert v podaní No Age. Okrem Deana za bicími a Randyho na gitare hral s nimi aj tretí člen za pultom so všakovakými zvukmi a podmazmi. Bol v dlhom kabáte s cigarou a s čiernymi vlasmi, ponášal sa na herca gangsterského filmu. 
Hrali najmä pesničky z posledných dvoch albumov vrátane toho úplne nového. Glitter, Depletation, Fever Dreaming či Valley Hump Crash. Bolo to nahlas, punkové, hymnické, pozitívne a malo to v sebe náboj. Primitívne správanie fanúšika v predných radoch Dean vyriešil odchodom od bicích a následným skákaním ho dostal k zemi, sympatické. Na koncerte sa ľudia usmievali a vyskákali sa na svoje obľúbené pesničky. Na záver veľa prídavkov vrátane Hey Ho Let´s Go. Po koncerte popodpisovali albumy a mne šiltovku. Deana riadne vytočil ten chlapík, čo si zrejme myslel, že je na futbale a nie na koncerte, kde sa nikto nechcel sácať a robiť žiadny „stage diving“. 
No Age, to je pláž zapadajúceho kalifornského slnka nad Pacifikom, to sú bicie Ramones, odkaz Black Flag, to je špinavý pop s večným nábojom.
Auto je fanúšik No Age a člen kapely Infants.
__________________________________________________________________________
Weirdo Rippers, Nouns, Everything in betwen a Miami, Katowice, Viedeň. To sú tri albumy a tri koncerty, na ktorých som sa s No Age zhováral. Odpovedal gitarista Randy Randal.
.prečo je toľko dobrých kapiel v Amerike koncentrovaných pozdĺž západného pobrežia?
To neviem. Bolo tu a je tu veľa kapiel. Los Angeles , San Francisco a na severe Seattle. Odtiaľ bola Nirvana. L.A. to je moje mesto. Pre nás je veľmi dôležitá naša komunita. Teda ľudia okolo nás, s ktorými ako kapela fungujeme.  

.v septembri ste hrali spolu so Sonic Youth na Hollywood Bowl aké to bolo?
No super šou. Bolo to aj s kapelou Pavement. Je to mega akcia v Hollywoode. Tak to bolo také veľkolepé. Sonic Youth sú super ľudia. Hrali sme s nimi. Splnil sa mi môj sen. V mladosti boli moja obľúbená kapela.

.je pre vás ako americkú kapelu dôležité aby ste boli v rádiách?
To nie je podstatné. Dnes je toľko možností. Ale teraz budeme na BBC, tak to je niečo.

.máte radi ľudí z Pitchforku, ste u nich ako kapela celkom dobre hodnotení?
Sú OK. Niekedy dávajú nepríjemné recenzie. Ale to je len jeden hudobný portál. Takých môže byť veľmi veľa. Vždy keď niečo takéto robíte tak niečo preferujete a niečo má viacej vašej pozornosti ako niečo iné. Mám na mysli kapely. Sú dobré kapely, o ktorých sa nedozvieme.

.v No Age sa živíte tým čo robíte, teda hudbou?
No posledné 3 roky okrem kapely nič nerobíme. Nezarábame veľa, ale dá sa z toho niečo našetriť. Predtým sme obaja vystriedali veľa povolaní. Pracoval som v kinosálach či obchodoch s platňami. 

.ako dlho budete na turné po Európe?
Tak dokopy 4 mesiace. 

.nie je vám smutno za vašim mestom?
No trochu áno. Ale sme stále v kontakte. Používame Skype. Okrem toho je teraz  s nami na turné celkovo 6 ľudí. Je to naše najväčšie crew na turné vôbec.

.tesne pred koncertom ste dorazili iba do Viedne, kam máte namierené zajtra?
Tak myslím Slovinsko. Potom Zagreb, Švajčiarsko a Anglicko. Neboj, nabudúce si dáme zastávku aj na Slovensku. 

.randy Randal, to je tvoja prezývka?
Nie, nie. To je moje skutočné meno, naozaj.
.rodičia boli hipisáci?

Nie. Starí surferi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite