Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sarkozy víťazí
Nemusíte ho mať radi, nemusíte mu dokonca ani rozumieť, ale jednu vec mu uprieť nemožno: Sarkozy vie víťaziť. Občas na body, občas s odretými ušami, ale vie. Posledný týždeň ukázal hneď niekoľko príkladov doma aj v Európe. Tým prvým bol summit EÚ, kde sa Parížu podarilo presadiť svoje. Eurozóna nebude mať až také prísne pravidlá, ako by si želali Nemci. Pravidlá sa síce sprísnia, ale len o toľko, koľko unesú Francúzi (viac v článku v čísle). Brusel bude tiež musieť šetriť. Nie síce tak, ako by chcel Londýn, ale tak, aby bol spokojný aj Paríž. Nuž a do tretice, európska komisárka pre spravodlivosť Viviane Reding bude znášať konzekvencie za svoju „urážku Francúzska“. Francúzsky prezident to síce povedal za zatvorenými dverami počas zasadnutia pravicových lídrov s predsedom Komisie José Manuelom Barrosom, Viktor Orbán to však ochotne porozprával novinárom a výsledok je, že Reding už môže na ďalšiu kariéru v európskych štruktúrach pokojne zabudnúť. Dopustila sa totiž dvoch vecí, prehnane kritizovala Francúzsko za postup voči rómskym nelegálnym imigrantom a pre nemecký Die Welt ostro napadla francúzsko-nemecký summit. „Európske rozhodnutia sa nerobia medzi dvoma štátmi v Deauville, ale medzi 27 štátmi v Bruseli, Štrasburgu a Luxemburgu,“ vyhlásila komisárka. Ešte väčšie víťazstvo však zaznamenal Nicolas Sarkozy na domácom fronte. Ukázal totiž, že Francúzsko možno reformovať. Hoci pôvodne médiá po celom svete informovali iba o protestoch a problémoch, dnes je všetko inak a denníky od Financial Times po Gazetu Wyborczu Sarkozyho postup oceňujú. Podľa Financial Times išlo o najdôležitejšiu reformu Sarkozyho vlády a francúzsky prezident dokázal za návrh zjednotiť nielen svoju stranu, ale získať väčšinu v dolnej komore a napriek mohutným štrajkom aj v Senáte. Zvolil pritom zaujímavú taktiku. Po vypuknutí protestov dával síce najavo svoj nesúhlas, tvrdší zásah však odkladal. Čas prišiel až po paralyzovaní krajiny blokovaním rafinérií a čerpacích staníc. Francúzsko bolo na kolenách, malo za sebou sedem dní masových demonštrácií a vláda sa rozhodla zasiahnuť. Postavila sa násiliu na uliciach, zastavila vypaľovanie áut a odblokovala rafinérie a čerpacie stanice. Na strane prezidenta stálo pritom 70 percent Francúzov. Výsledkom ťažkého týždňa je, že povesť krajiny galského kohúta sa zlepšila a najbližšie voľby majú svoju prvú tému.
.jd

Referendum o Obamovi

Krátko pred americkými kongresovými voľbami to vyzeralo takto: prieskumy predpovedali republikánom zisky, demokrati bili na poplach, za Biely dom vystupovala prvá dáma a Bill Clinton na Floride tlačil na miestneho demokrata Kendricka Meeka, aby sa vzdal v prospech bývalého republikána a nezávislého Charlieho Crista. Voľby sa stali testom hnutia Tea party.
.mg

Srbsko do EÚ

Brusel pootvoril dvere, ale Belehrad čaká ešte dlhá cesta, tak znie záver summitu ministrov zahraničných vecí. Zatknutie Mladića už nie je podmienkou rokovaní o vstupe, Srbi však nemôžu poľaviť. Vláda zvýšila odmenu za jeho chytenie z 1,4 na 14 miliónov dolárov s cieľom „zbaviť sa tohto bremena“. Sporných otázok je však viac, význam Slovenska preto rastie.
.jd

Za rovnoprávnosť?
Agentúra AP priniesla správu, že Irán sa zrejme stane členom Panelu OSN pre rovnoprávnosť žien. Panel vzniká zlúčením štyroch doterajších inštitúcií, ktoré sa problematikou zaoberali, a bude mať 41 členov. To, že medzi nimi zasadne Irán, môže niekto vnímať ako možnosť zlepšiť postavenie žien v tejto krajine. Vzhľadom na realitu OSN to vyznieva skôr ako tragická irónia. .mg

Pápež tlačí
Benedikt XVI. vstúpil do brazílskej politiky a vyzval biskupov, aby pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami hovorili jasnejšie proti potratom. Dominantne katolícka Brazília potraty doteraz nelegalizovala, favoritka volieb a ľavičiarka Dilma Rousseff však pripustila dekriminalizáciu. Po otvorení témy tvrdí, že je osobne proti potratom, pretože je to násilie proti žene.
.jd

Čína zachraňuje

Čínsky minister zahraničných vecí Fu Jing vyhlásil, že jeho vláda zachráni Portugalsko, ktoré plánovalo požiadať o záchranu eurozónu. Portugalsko, jedna problémových krajín skupiny PIIGS, sa ocitlo na hrane bankrotu, vláda a opozícia sa nedokázali dohodnúť a riziková prirážka prudko rástla. Komunistická vláda v Pekingu tak po nákupe cenných papierov Grécka, Španielska a úverovaní USA využíva svoje ekonomické rezervy na pomoc ďalšiemu štátu.
.jd

Michail Gorbačov/
Posledný ruský komunistický vodca sa pripomenul a vyhlásil, že NATO vojnu v Afganistane nikdy nevyhrá. Rusko minulý týždeň v tom istom čase nadviazalo novú etapu spolupráce a vojakom NATO v Afganistane pomáha technikou aj vojenským zázemím.

Renata Vesecká/
Česká vláda jednohlasne odvolala najvyššiu štátnu zástupkyňu Renatu Veseckú pre dlhodobú stratu dôvery. Vesecká o dôveru prišla, keď neštandardne konala v kauze Jiřího Čunka, ktorý sa vďaka jej zásahom vyhol súdu. Z funkcie odíde až v decembri.

Sarah Palin/
Hviezda republikánov z minulých volieb je takmer na vrchole. Užíva si pozornosť médií, zarába ako nikdy v živote a v Iowe vyhlásila, že chce kandidovať na prezidentku. Má však aj oponentov. Ten posledný sa volá Karl Rove, podľa ktorého na funkciu nemá.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite