Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Rektori a dekani
Na Slovensku máme už druhú rektorku a je možné, že ešte jedna pribudne. Po Univerzite Mateja Bela, kde je rektorkou Beáta Kosová, má ženu na najvyššom poste aj Slovenská zdravotnícka univerzita. Minulý týždeň bola inaugurovaná Dana Farkašová. Väčšia pozornosť však bola zameraná na Slovenskú technickú univerzitu. Tam mala prebehnúť voľba nového rektora, keďže Vladimírovi Balešovi sa skončilo druhé funkčné obdobie. O funkciu sa uchádzali štyria kandidáti, ale Akademický senát STU nezvolil žiadneho uchádzača a musí teda vyhlásiť nové voľby. Médiá si všimli, že medzi kandidátmi bol aj prorektor Dušan Petráš, ktorý bol podozrivý z plagiátorstva, keďže nepoužil presnú formu citovania. Po dvoch rokoch súdneho sporu sa mimosúdnou formou dohodol na forme ospravedlnenia a zaplatení súdnych trov. Pre kandidáta na rektora by takéto zlyhanie malo zrejme znamenať diskvalifikáciu, keďže plagiátorstvo je vážnym problémom vysokých škôl a človek, ktorý mal takýto problém, by nemal viesť školu, na ktorej študuje okolo 19-tisíc študentov.
Minulý týždeň boli zverejnení aj kandidáti na nového rektora našej najväčšej alma mater – Univerzity Komenského. František Gahér, doterajší rektor, už kandidovať nemohol. Sú to štyria uchádzači: fyzik Ján Boďa, biochemička Marta Kollárová, biológ Karol Mičieta a geológ Vladimír Šucha. Voliť sa bude 10. novembra. Na rektora Ekonomickej univerzity kandiduje jediný človek – doterajší rektor Rudolf Sivák. Jeho protikandidát Peter Baláž sa totiž kandidatúry vzdal. Teraz je na rozhodnutí akademického senátu, či bude voliť aj pri takto zúženom výbere, alebo vypíše radšej nové voľby.
Zaujímavé sú aj voľby nového dekana Lekárskej fakulty UK. Minulý týždeň bola uzávierka na podanie kandidatúry na túto funkciu. Jediným kandidátom je Peter Labaš, ktorý je na čele fakulty od roku 2007. Verejnosti je známy najmä ako autor znaleckého posudku na zranenie Hedvigy Malinovej, ktorý mu Generálna prokuratúra vrátila na prepracovanie po tom, čo sa traja lekári dištancovali od spoluautorstva posudku. Nového dekana, presnejšie staronového dekana si Lekárska fakulta zvolí 9. novembra. Je zaujímavé, že doterajší dekan nenašiel konkurenta, hoci nedôveryhodný posudok dekana Labaša škodí dobrému menu celej fakulty. Akademici z Lekárskej fakulty UK však taký detail nebrali do úvahy.
.eč

Záťah

Slovenským policajtom sa v spolupráci s ich poľskými kolegami podaril úspešný záťah. V poľskom Krakove zadržali takmer po piatich rokoch na úteku Karola Mella. Podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka ide o jedného z najhľadanejších a najnebezpečnejších členov slovenského podsvetia. Mello je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave.
.jm

Stále imúnni

Poslanci budú mať aj naďalej trestnoprávnu imunitu. Parlament minulý týždeň neschválil ústavný zákon, podľa ktorého by členovia parlamentu a sudcovia prišli o túto výsadu. Za zrušenie trestnoprávnej imunity hlasovalo 75 poslancov vrátane dvoch zo SNS. Ešte stále však existuje šanca, že poslanci si zrušia aspoň priestupkovú imunitu, na čo stačí jednoduchá parlamentná väčšina.
.jm

Všetci rovnako

Rektori súhlasia s návrhom ministerstva školstva, podľa ktorého by školné za externé štúdium mali platiť všetci študenti na súkromných aj verejných školách. Doteraz polovica externistov na verejných vysokých školách poplatky neplatila. Ministerstvo tak napráva stav, ktorý bol podľa verdiktu Ústavného súdu v rozpore s Ústavou. Vytváral totiž dve skupiny externistov.
.jm

Potkan doma

Údajný viacnásobný vrah a kedysi najhľadanejší Slovák Jozef Roháč sa vrátil na rodnú hrudu. Maďarský súd ho prepustil po oslobodení z pokusu o vraždu, dvojročný trest za zneužitie výbušniny si už odsedel. Dobroslav Trnka pripustil, že na jedného z vodcov legendárneho leopoldovského povstania väzňov si posvieti aj naša prokuratúra. „Potkana“ zadržali v Prahe pred dvoma rokmi.    
.gaš

PPP lacno

Úsek diaľnice D1 pri Žiline smerom na Martin postaví, pravdepodobne, konzorcium vedené nemeckou firmou Hochtief. Prišlo s cenou o 28 percent nižšou, ako „najlepšia“ ponuka za Ficovej vlády. Ide o prvý signál, že tlak ministrov na znižovanie cien v projektoch po predchádzajúcej garnitúre môže byť úspešný. Na 31-kilometrovom komplikovanom úseku tak ušetríme takmer 80 miliónov eur. So stavbou by sa malo začať na jar a skončiť o štyri roky.     
.gaš


Ľudovít Kaník/
Exminister práce a sociálnych vecí uvažuje o kandidatúre na post podpredsedu SDKÚ. Hoci sa nezmestil medzi štvoricu politikov, ktorých do tejto funkcie nominovalo prezídium strany, flintu do žita ešte nehádže. Do kongresu ešte chce na tú tému viesť rozhovory.

Dobroslav Trnka/
Generálny prokurátor si neudržal nervy na uzde. Namiesto odpovede na otázku novinárky z denníka Sme, smerujúcu ku kauze vyšetrovania tunelovania Braniska, ňou zatriasol a s neopakovateľným záhoráckym prízvukom sa jej opýtal, prečo sa trasie ako taká „malá žížala“.

Igor Matovič/
Obyčajní ľudia opäť napísali koaličným kolegom otvorený list. Žiadajú zverejniť straníckych nominantov v štátnej správe, keďže sa mu bridí jej spolitizovanie a tiež zopár nevhodných ľudí na nesprávnych miestach. Pekná téma na koaličnú radu, no cez médiá je to efektnejšie.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite