Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Súdiac podľa množstva a pestrosti kultúrnych podujatí, Košice sa naozaj chystajú do úlohy mesta kultúry, Európa-Neeurópa. Okrem kapelky s nešťastným názvom, bielych nocí a experimentálnych akcií funguje višegrádsky festival, stabilné ustanovizne ako divadlá, filharmónia a kluby, prebehli Konvergencie, chystá sa veľmi slušne obsadený džezový festival i festival súčasnej vážnej hudby, no hotový New York. A určite som všeličo vynechal.

Ak by si náhodou v tom všetkom „starí Košičania“, prívrženci mainstreamovej kultúry,  neprišli na svoje, chystá sa dokonca aj Košický operetný festival. Zjavne bolo treba vyjsť v ústrety publiku s istou úrovňou vkusu a zároveň dať šancu umelcom, ktorých kvality sú v tejto oblasti. Pripadá mi to, ako keby výtvarníci usporiadali medzinárodnú prehliadku záhradných sadrových trpaslíkov a nástenných vyšívaných jeleňov a potvrdzuje to aj festivalová internetová stránka, kde sa veselo snúbia pseudosecesné postavičky s Kremienkom a Chocholúšikom.

Aj ja som dostal príležitosť prispieť ku košickej kultúre a 11. novembra budem dirigovať Štátnu filharmóniu v zaujímavom koncerte. V programe sú diela mne blízkych skladateľov, ktorých som stretol v rôznych etapách svojho života. Jožka Podprockého (na programe je jeho Quasi a Fantasia) som stretol ako žiačik košického konzervatória, kde ma ako začínajúci pedagóg učil skladať. Ani sa nám nesnívalo, že raz budem dirigovať jeho skladby. Potom som začal študovať na VŠMU v Bratislave, kde bol mojím skladateľským spolužiakom Vlado Godár (Dariačangin sad) a keď som onedlho začal hrať v „jazzrockovej“ skupine Fórum 57, na basovej gitare tam hral ďalší kolega skladateľ a dnes môj americký spoluobčan, Jožko Kolkovič (Koncert pre akordeón a orchester).  

V Košiciach som už dirigoval naozaj všeličo, dokonca (moralisti majú opäť skvelú možnosť zapracovať) aj známu slovenskú sprostonárodnú pesničku „Jaj mamičko, svrbí ma, kis angyalom...“ v orchestrálnej úprave. Toto však bude po prvý raz, keď budú na programe tri dobré skladby a všetci autori sú moji priatelia. Také niečo sa nepodarí často, najmä odkedy sa Jožko Brahms urazil, že uprednostňujem Felixa Mendelssohna. Príďte.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite